Criză de profesori de engleză şi franceză. Copiii învaţă o limbă străină după ureche
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Criză de profesori de engleză şi franceză. Copiii învaţă o limbă străină după ureche

GALERIE
ore
  • ore
- +

Multe cadre didactice refuză posturile din mediul rural din cauza navetei, care implică un consum ridicat de timp şi sume mari de bani, ce nu sunt decontate

În urma ultimelor repartizări făcute de Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu doar trei zile înainte de începerea şcolii, s-au ocupat 225 de posturi, din care 32 în mediul urban şi 193 în mediul rural. Cele mai multe posturi ocupate au fost cele de învăţător, 59 la număr, apoi cele 31 de posturi de educator. O problemă cu care se confruntă învăţământul ieşean este criza profesorilor de limbi străine, în special de limba engleză şi franceză, unde deşi au fost ocupate 20 de posturi la catedra de engleză şi 30 la cea de franceză, şcolarii de la ţară se lovesc în continuare de imposibilitatea de a învăţa o limbă străină.

Deşi în multe cazuri există un om la catedră, acesta este titular la altă disciplină, în condiţiile în care, pentru o limbă străină trebuie obligatoriu personal calificat. „Există o criză de profesori de limba engleză şi franceză la şcolile de la ţară. Avem mulţi suplinitori necalificaţi, fără studii superioare corespunzătoare postului. De regulă aceşti dascăli sunt localnici în comunele aflate la distanţă mare de oraşe şi cu o infrastructură deficitară“, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„E o permanenţă a situaţiei“

În prezent există în jur de 100 de dascăli suplinitori necalificaţi la cele două discipline dar şi pe postul de învăţător-educator. Au mai fost ocupate 17 posturi în învăţământul liceal şi profesional la categoria pregătire şi instruire practică, 11 posturi la informatică, 9 la matematică, şase posturi la limba rromani, 5 la muzică, câte 3 la limba maternă rusă, electronică şi automatizări şi tehnologia informaţiei şi a comunicării şi câte 2 posturi au fost ocupate la teologie, religie romano-catolică şi industrie alimentară şi câte un post la zootehnie, religie penticostală, fizică, chimie, cultura civilizaţiei engleze, alimentaţie publică/turism şi creaţie confecţii.

Şcolile unde dascălii au fost repartizaţi pe ultima sută de metri sunt din municipiul Iaşi, Tg. Frumos, Ţibăneşti, Ruginoasa, Dolheşti, Pietrosu, Sireţel, Valea Seacă, Boatca, Alexeni, Buhăeşti, Frumuşica etc. Există însă şi şcoli unde locurile au rămas vacante deoarece profesorii care şi-au dat definitivatul au refuzat naveta. „Motivele pentru care dascălii renunţă la posturile de titulari de la ţară sunt condiţiile proaste de transport şi de aceea optează pentru locurile din oraşe. Un alt motiv ar fi salariul foarte mic coroborat cu neplata navetei. Adevărul este că sunt puncte în care se ajunge greu cu mari costuri de deplasare. În unele perioade s-a decontat naveta, în alte perioade nu“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar.

„E o permanenţă a situaţiei, în general aceşti profesori au alte oferte, sunt tentaţi în zona privată, cu salarii motivaţionale. Aceasta este o zonă cu probleme pe care o avem de doi-trei ani. Pentru posturile bune din oraş există interes, noi ne străduim să găsim soluţiile cele mai bune pentru şcolile cele mai îndepărtate. Mai valorificăm profesorii de limbă română care au ca specializare secundară una din aceste două limbi străine“, a încheiat inspectorul şcolar general.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.