anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Criză de teste rapide pentru depistarea COVID-19 în majoritatea farmaciilor

GALERIE
teste rapide
 • teste rapide
- +

Testele rapide pentru depistarea COVID-19 sunt greu de găsit în farmaciile din România în plin val 4 al pandemiei. Practic, din 10 farmacii luate la pas, doar în două se mai găseau teste. În plus, puţinele farmacii care încă mai au teste nu fac parte, de regulă, din marile lanţuri farmaceutice, care au epuizat stocul de aproape o săptămână şi nu ştiu când vor mai veni alte teste. 

Teste rapide se pot face în continuare în clinici - toate clinicile la care am sunat au teste, iar programarea se poate face rapid, în cele mai multe cazuri chiar în aceeaşi zi. Românii au golit, cel mai probabil, farmaciile de teste dintr-un motiv simplu: în farmacii, preţul unui test rapid porneşte de la 20-30 de lei, în timp ce într-o clinică (unde testul este şi prelucrat de personal medical) preţul începe de la 60-70 de lei şi se poate apropia de 200 de lei. "Nu mai avem", este răspunsul standard primit în aproape fiecare farmacie la întrebarea "Aveţi teste rapide pentru COVID-19?"

Peste tot, testele s-au terminat de câteva zile. "Nu mai avem de o săptămână", spun majoritatea farmacistelor. La întrebarea când ar putea ajunge din nou teste rapide în farmacii, angajaţii ridică din umeri. Nu le-a spus nimeni.

Testele s-au epuizat în special în farmaciile din marile lanţuri şi încă se găsesc, rar, în farmacii cu nume mai puţin cunoscut. De remarcat că testele rapide cumpărate din farmacie, pe care fiecare şi le prelucrează acasă pe cont propriu, conform instrucţiunilor din pachet, nu sunt valabile pentru eliberarea certificatului verde COVID-19 şi pentru exceptarea de la unele restricţii. Pentru eliberarea certificatului COVID-19 sunt valabile doar testele (rapide sau PCR) prelucrate de personal medical într-o clinică medicală.

Practic, cei care au cumpărat teste din farmacii le-au luat strict pentru că aveau probabil simptome sau intraseră în contact cu o persoană infectată, fie ca să le aibă în casă, pentru orice eventualitate.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cioloş a văzut prea mult la filme

Cosmin PAȘCA

Cioloş a văzut prea mult la filme

Sunt cel mult trei scenarii posibile. 1. REPER devine o unealtă a USL, asumată ca atare printr-o politică transparentă de alianţe, prin care se dizolvă treptat relevanţa USR. Adică ne întoarcem la un fel de FSN, adică, ani pierduţi. 2. După alegerile din 2024, dacă nu accede în Parlament, REPER devine un forum de dezbateri şi se pierde în anonimat. Adică un fel de GDS, adică, ani pierduţi. 3. După alegerile din 2024, dacă intră în Parlament, REPER devine în mod natural un aliat al USR, se propune chiar de o fuziune. Adică un fel de PLUS, adică, ani pierduţi.

opinii

Expatriaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Expatriaţii

Hemon este un prozator de mare forţă care, pe lângă indiscutabilul talent literar, deţine şi un bagaj cultural, psiho-emoţional mai corect spus, excepţional. Privit în sine, acesta se dovedeşte capabil, de unul singur, mai ales în condiţiile vieţii autorului într-o civilizaţie străină, să deschidă calea către capodoperă.

Despre contagiunea financiară

Alin ANDRIEȘ

Despre contagiunea financiară

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

pulspulspuls

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

În loc de utrenie: Metropolia lui Flutur şi fluturii din stomacurile de la Iaşi

Deşi am văzut că mai toată lumea în sutane din târg cam mimează nepăsarea vizavi de declaraţiile şefului Cejeului bucovinean Flutur referitoare la crearea unei mitropolii a Bucovinei, adicătelea cum ar veni la Iaşi să rămânem doar cu cea a Moldovei, în realitate auzim pe căi neoficiale că agitaţia este maximă, iar acele declaraţii chiar au creat îngrijorare la Palatul Metropolitan din Iaşi. 

Caricatura zilei

Ro-Alert te sperie de-acu și în străinătate

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.