anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Criză majoră de locuri pentru bolnavii COVID, spitalul mobil stă încuiat. Care e explicaţia?

GALERIE
Spital Mobil Letcani interior
  • Spital Mobil Letcani interior
- +

Mediciii sperau ca unitatea să se deschidă în weekend, dar termenul a fost amânat.

Situaţie limită în spitalele COVID şi suport COVID din judeţul Iaşi. Ieri, mai erau libere şapte paturi la Terapie Intensivă şi opt locuri la confirmaţi, în toate unităţile medicale. Deşi spitalul modular ar rezolva problema crizei de locuri pentru pacienţii COVID 19, acesta întârzie să-şi deschidă porţile din cauză că, deocamdată, nu este stabilită schema de personal.

Cel mai modern spital de boli infecţioase din regiunea Moldovei încă mai aşteaptă până când primul pacient va fi transferat aici. Dacă oficialităţile sperau la sfârşitul săptămânii trecute să înceapă activitatea la spitalul modular de la Leţcani, termenul a fost amânat pentru acest weekend. Din declaraţii rezultă că pacienţii sunt transferaţi momentan doar pe hârtie, dar viitorul sună optimist.

„În acest moment, organizăm transferul pacienţilor de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul de Pneumoftiziologie. E vorba de doar o parte dintre pacienţi, nu toţi. Acest lucru se va realiza efectiv când vom reuşi să acoperim necesarul de personal atât pentru zona de ATI, cât şi pentru zona de confirmaţi. Dacă lucrurile merg conform planificării noastre, este posibil ca de la 1 octombrie să putem începe activitatea acolo”, a declarat Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Acesta a adăugat că nu ştie şi nu poate face o diferenţă între numărul de cadre medicale care, cel puţin scriptic, ar urma să fie detaşat la spitalul modular în perioada imediată şi necesarul per total de cadre pentru unitatea medicală. Mai exact, câţi medici şi asistenţi lipsesc.

„Nu ştiu să fac vreo diferenţă în acest moment între ce avem acum şi cât e necesar. Pot să spun că e nevoie de 15 medici şi asistenţi medicali pe ATI şi pentru cealaltă zonă este vorba de 10 medici şi 80 de asistenţi”, a mai spus Vasile Cepoi.

În ceea ce priveşte data la care primul bolnav COVID 19 va fi transfera la spitalul modular, aceasta nu este bătută în cuie de către conducerea Spitalului de Boli Infecţioase. De asemenea, nici necesarul exact de cadre medicale ce urmează să fie detaşat la Leţcani nu este clar stabilit.

„Organizarea continuă. Suntem în perioada de inventarere, de preluare a echipamentelor de acolo. Este o procedură minuţioasă, dar pe care noi sperăm să o definitivăm în următoarele zile. Într-adevăr, din punct de vedere al organizării personalului, aceasta s-ar putea face începând cu o dată de “întâi”, eventual 1 octombrie, pentru că trebuie să gândim graficele la nivelul fiecărei zone din unitatea mobilă. În funcţie de numărul de paturi cu care vom porni activitatea, vor fi detaşate şi cadrele medicale. Nu vom merge de la început cu toate paturile disponibile. În funcţie de evoluţia procesului epidemiologic, vom gândi repartiţia pacienţilor şi cadrelor la Leţcani“, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Bun simt auto

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.