anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Criză majoră de medicamente în Franţa: "Stocurile nu au fost la nivelul obişnuit”

GALERIE
medicamente
 • medicamente
- +

Unele medicamente lipsesc de la apel în farmaciile franceze, iar fenomenul se înrăutăţeşte, afectând anumite antibiotice şi impunând autorităţilor sanitare să ia măsuri de urgenţă, dar, consideră unii observatori, este prea târziu şi insuficient - scrie vineri AFP.

"Astăzi, ţara noastră cunoaşte un deficit de antibiotice esenţiale", a scris joi seară pe Twitter medicul pediatru Remi Salomon, preşedintele Comisiei medicale pentru spitalele din Paris (AP-HP). Primul dintre acestea este amoxicilina, de departe principalul antibiotic prescris copiilor în Franţa pentru a lupta împotriva unei serii de infecţii bacteriene precum anumite infecţii ale urechii şi pneumonii.

Tensiuni puternice

Cu toate acestea, în prezent se înregistrează "tensiuni puternice de aprovizionare" cu forma cea mai utilizată la copii, a remarcat vineri agenţia publică franceză a medicamentelor, ANSM, invocând o situaţie care ar putea dura până în martie.

Prin urmare, acest tratament poate fi dificil de găsit în farmacii - fenomen care este însă departe de a fi limitat la Franţa, deoarece afectează majoritatea ţărilor europene, precum şi Statele Unite şi Canada.

Explicaţia este, potrivit autorităţilor sanitare, o creştere a cererii după câţiva ani marcaţi de criza Covid şi de multiple restricţii sanitare care au redus răspândirea mai multor boli. "Stocurile nu au fost la nivelul obişnuit şi liniile de producţie trebuie relansate", a menţionat ANSM, într-o conferinţă de presă.

"Maxim două cutii"

Autorităţile au luat aşadar o serie de măsuri de urgenţă, inclusiv o raţionalizare ce limitează cantitatea pe care o poate comanda fiecare farmacie. De asemenea, au cerut medicilor şi pacienţilor să folosească aceste antibiotice doar dacă este necesar: de exemplu, nu se prescriu împotriva bronşiolitei, în plină epidemie a acestei maladii.

Riscul de penurie se înscrie într-un context mai larg, în care autorităţile au fost deja forţate în ultimele luni să restrângă utilizarea anumitor medicamente. Cel mai emblematic caz, paracetamolul, un analgezic omniprezent: autorităţile au recomandat farmaciştilor să nu vândă mai mult de două cutii per pacient, în ciuda asigurărilor producătorilor că nu va lipsi.

Însă preocupările legate de penurie au debutat mult mai demult decât ultimele luni, chiar dacă situaţia s-a înrăutăţit în contextul inflaţiei şi al intensificării tensiunilor geopolitice odată cu războiul din Ucraina.

"Din 2008, situaţiile de deficit de stocuri şi tensiuni de aprovizionare au progresat într-un mod îngrijorător în Franţa, dar şi în Statele Unite şi în alte ţări ale lumii", nota deja în 2019 Leem, lobby-ul francez al sectorului.

Situaţie "previzibilă"

În acest context, măsurile anunţate vineri nu conving toţi observatorii, unii considerând că nu este potrivit să se insiste pe responsabilitatea pacienţilor şi a medicilor. Astfel de discursuri "nu atacă cauzele structurale", a estimat într-un comunicat Observatorul transparenţei în politicile privind medicamentele, care regretă măsurile "tardive" şi lipsa de reacţie a autorităţilor în faţa unei situaţii "previzibile".

Această organizaţie, orientată spre stânga, face apel la o relocare masivă a producţiei de medicamente în Franţa, argumentând că dezvoltarea acesteia în mai multe ţări contribuie la problemele de aprovizionare.

Guvernul, la rândul său, subliniază că există deja multiple stimulente financiare pentru a-i încuraja pe producătorii de medicamente să-şi repatrieze producţia în Franţa.

El insistă şi asupra faptului că legea a înăsprit recent obligaţiile producătorilor în faţa penuriei, impunându-le să constituie stocuri minime pentru anumite tratamente.

Totuşi, în cazul amoxicilinei, ale cărei materii prime unele sunt produse în afara Europei, aceste obligaţii ar putea doar "absorbi şocul", potrivit ANSM. Ceea ce "nu este suficient în cazul de faţă pentru a putea evita riscurile de penurie", a recunoscut vineri agenţia. 

SURSA: Agerpres

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.