
Criză mare de locuri în clasa pregătitoare la Iași. 300 de elevi în plus la 14 școli de stat foarte căutate din municipiu

În 14 unități de învățământ, numărul copiilor admiși pentru anul școlar 2025–2026 a depășit capacitatea alocată, iar în unele cazuri, cifra s-a dublat. Directorii sunt puși în fața unor decizii dificile – fie suplimentarea numărului de locuri, fie înființarea unor noi clase – într-un context marcat de lipsa spațiilor disponibile.
A doua etapă a înscrierilor este în desfășurare și se încheie pe 29 mai.
Conform raportului cu locurile ocupate după prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare, publicat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași, 14 unități de învățământ au depășit capacitatea alocată pentru clasa pregătitoare după prima etapă de înscriere, dedicată copiilor din circumscripție.
Reamintim că în prima etapă a înscrierii copiii au fost acceptaţi după circumscripția școlară, adică în funcție de domiciliu și de școala distribuită respectivei zone. Apoi, în funcţie de locurile rămase libere, vor fi aprobate cererile celor care optează pentru o altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie.
Școli la care numărul elevilor a depășit locurile alocate:
- Școala Gimnazială „Gheorghe I. Brătianu” – 119 admiși; 66 locuri; 53 în plus;
- Școala Primară „Mihail Kogălniceanu” – 69 admiși; 22 locuri; 47 în plus;
- Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” – 80 admiși; 44 locuri; 36 în plus;
- Școala Gimnazială „Ion Simionescu” – 143 admiși; 110 locuri; 33 în plus;
- Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” – 164 admiși; 132 locuri; 32 în plus;
- Școala Primară „Carol I” – 95 admiși; 66 locuri; 29 în plus;
- Școala Gimnazială „Ion Creangă”/Școala Gimnazială „Petru Poni” – 108 admiși; 88 locuri; 20 în plus;
- Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” – 128 admiși; 110 locuri; 18 în plus;
- Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” – 145 admiși; 132 locuri; 13 în plus;
- Școala Gimnazială „Veronica Micle” – 37 admiși; 25 locuri; 12 în plus;
- Școala Primară „Costache Conachi” – 24 admiși; 22 locuri; 2 în plus;
- Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” – 68 admiși; 66 locuri; 2 în plus;
- Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” – 23 admiși; 22 locuri; 1 în plus;
- Liceul Teoretic „Miron Costin” – 23 admiși; 22 locuri; 1 în plus.
Număr de copii admiși de două ori mai mare decât locurile disponibile la clasa pregătitoare
La aceste școli, directorii sunt puși în situația de a solicita fie suplimentarea numărului de locuri în clase, fie înființarea unor clase pregătitoare suplimentare. Problema majoră? Lipsa spațiilor. La Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” din Iași, numărul elevilor admiși în clasa pregătitoare aproape că s-a dublat față de locurile disponibile. În loc de 44 de locuri, școala a înregistrat 80 de copii admiși. Directorul instituției, Constantin Chirilă, a explicat că o eventuală suplimentare a claselor va depinde de decizia Consiliului de Administrație, dar a atras atenția că școala nu mai dispune de spații suficiente.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„Vom vedea dacă ni se va aproba sau nu o suplimentare. Vom vedea ce se va decide în Consiliul de Administrație, pentru că noi nu avem suficiente spații de învățământ. Avem proiecte făcute pentru a face un nou corp de clădire, dar problema este că mai durează. Vom face o solicitare, așa cum am făcut în fiecare an. Problema care apare este că neavând spații de învățământ, trebuie să gândim programul școlii și să mergem și cu învățământ de după-amiază, în cazul în care se aprobă suplimentarea. Chiar dacă suplimentăm numărul de locuri dintr-o clasă, nu vor încăpea toți cei admiși”, a declarat Constantin Chirilă, directorul Colegiului Național „Garabet Ibrăileanu”, pentru „Ziarul de Iași”.
La Școala Gimnazială „Gheorghe I. Brătianu”, de exemplu, unde au fost admiși 53 de elevi în plus, va fi făcută o solicitare de suplimentare claselor, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, când au fost aprobate încă două clase pregătitoare.
Directorii școlilor: „Nu avem suficient spațiu”
La Școala Gimnazială „Ion Simionescu”, directoarea Sabina Manea a explicat că cei 33 de copii care depășesc cifra de școlarizare vor fi distribuiți în cele cinci clase propuse inițial, care aveau capacitate de 110 locuri. La Școala Primară „Carol I” din Iași, numărul elevilor admiși în clasa pregătitoare a depășit cu 29 cifra locurilor disponibile, iar situația s-ar putea agrava după a doua etapă de înscriere.
„S-a terminat abia prima etapă de înscriere. Anul trecut, de exemplu, am mai avut copii din circumscripția noastră care au venit și în etapa a doua de înscriere. Inițial au încercat la unități private, nu au fost admiși acolo și s-au reîntors în circumscripție. Deci, există posibilitatea ca și anul acesta să ne mai vină copii. În momentul în care se depășește cu mult cifra de școlarizare, se mai aprobă o clasă”, a precizat Claudia Cărăușu, directoarea Școlii Primare „Carol I”.
La Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Iași, clasa pregătitoare are cu 20 de elevi mai mult decât locurile disponibile. Directoarea Nicoleta Crețu a declarat că se va încerca redistribuirea elevilor între clase pentru a evita formarea unei noi clase, din cauza lipsei de spațiu.
„Vom încerca să echilibrăm clasele, în măsura în care se poate. Dacă vom fi nevoiți, vom solicita încă o clasă, deși nu ne dorim, fiindcă nu avem spațiu. Noi am solicitat o clasă în plus și anul trecut. Avem clase numeroase și așa am avut dintotdeauna. Nu am avea nici spațiu pentru încă o clasă, e foarte greu cu spațiul – asta ar însemna să mutăm o clasă după-amiaza. Avem deja clase de gimnaziu care învață după-amiaza și nu prea mi-aș dori să mai învețe și alte clase așa”, a transmis Nicoleta Crețu, directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”.
Câte locuri mai sunt libere la clasa pregătitoare?
Potrivit planului de şcolarizare publicat de ISJ Iaşi, la nivelul judeţului, pentru clasa pregătitoare, în anul școlar 2025-2026, au fost alocate 7.351 de locuri în 390,54 de clase.
La școlile de stat, care funcționează conform curriculumului național, din 6133 de locuri în clasa pregătitoare, puse la dispoziție pentru anul școlar următor, au rămas disponibile 188 după încheierea primei etape.
În municipiul Iași mai sunt locuri disponibile la următoarele unități de învățământ de stat:
- Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” (14 locuri);
- Liceul Teoretic „Ion Neculce” (13 locuri);
- Școala Primară „Gheorghe Ghibănescu” (12 locuri);
- Școala Gimnazială „Alecu Russo” (4 locuri);
- Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” (14 locuri);
- Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hașdeu” (16 locuri);
- Școala Gimnazială „Carmen Sylva” (19 locuri);
- Școala Gimnazială „Dimitrie A. Sturdza” (4 locuri);
- Școala Gimnazială „George Călinescu” (16 locuri);
- Școala Primară Nr. 1 „Vasile Conta” (23 locuri);
- Școala Gimnazială „Vasile Conta” (24 locuri);
La școlile cu învățământ simultan, mai sunt libere 39 de locuri din cele 458 alocate pentru anul școlar 2025-2026 la clasa pregătitoare.
La Liceul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, care este şcoală de stat, în sistemul educaţional tradiţional, cu contract instituţional, mai sunt 7 locuri disponibile. La Liceul Teoretic Waldorf din Iaşi mai sunt 11 locuri libere din 44.
La cele 15 școli private din județul Iași sunt scoase au fost scoate 513 locuri la clasa pregătitoare pentru anul școlar următor, iar în urma primei etape de admitere mai sunt disponibile 136. Şcoala Primară „Montessori School of Iasi” din Rediu, care este în regim simultan, respectă sistemul educaţional Monstessori, este cu taxă și cu predare în limba română, are disponibile toate cele 21 de locuri.
În cazul învățământului special din județul Iași, mai sunt libere 39 de locuri din cele 56 alocate.
Calendarul celei de-a doua etape de înscriere în învățământul primar în anul școlar 2025-2026
- 22 mai 2025: Publicarea procedurii specifice de repartizare;
- 23-29 mai 2025: Depunerea/transmiterea cererii de înscriere;
- 30 mai – 4 iunie 2025: Validarea cererilor-tip de înscriere;
- 6-11 iunie 2025: Procesarea cererilor de înscriere;
- 12 iunie 2025: Afișarea listelor finale ale copiilor înscriși;
- 1-2 septembrie 2025: Soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților care nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ;
- 3 septembrie: afișarea, la fiecare școală, a listelor cu elevii distribuiți în fiecare clasă pregătitoare.
Circumscripțiile școlare pentru județul Iași (anul școlar 2025-2026) pot fi verificate aici.
Planul de școlarizare pentru clasa pregătitoare (anul școlar 2025-2026) poate fi verificat aici.
Publicitate și alte recomandări video