anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Criza sângelui de la Iaşi ridică unele întrebări. Câteva cauze ţin de practicile locale.

GALERIE
criza sange
 • criza sange
- +

În ultimii ani, Iaşul medical se confruntă frecvent cu situaţii limită privind stocurile de sânge. Criza nu se explică însă numai prin numărul redus de donatori care se prezintă la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS). Ieşenii arată că, de fapt, cu toate că sunt bine intenţionaţi şi vor să doneze sânge, sunt refuzaţi din start de reprezentanţii centrului. În general pentru că nu au 60 de kilograme, dar şi din alte cauze. De ce însă în alte ţări, sau chiar în alte oraşe ale ţării, se acceptă şi alte greutăţi? Care sunt şi celelalte cauze pentru care numeroşi ieşeni nu pot fi operaţi adesea din cauza crizei de sânge, care pare a se permanentiza?

 

Reprezentanţii Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi scot în evidenţă deficitul de personal şi lipsurile materiale, care îi împiedică să-şi sporească numărul colectelor mobile în judeţ. În plus, în ciuda campaniilor pe care CRTS le organizează pentru a sublinia importanţa gestului de a dona sânge, chiar voci din rândul medi­cilor se ridică împotriva unor iniţiative care vor să contribuie la asigurarea necesarului zilnic de produse sangvine. Astfel, în martie, dr. Costică Pânzaru, managerul Spi­talului Municipal din Paşcani, a criticat iniţiativa unui consilier local din Paşcani care a propus înfiinţarea unui centru de recoltare de sânge în cadrul unităţii me­dicale. „Dacă vă uitaţi pe site-ul Minis­terului Sănătăţii, veţi vedea că în Ro­mânia sunt doar centrele mari urbane, unde se recoltează sânge. Nu putem în orice comună sau orăşel să înfiinţăm centre de recoltare şi prelucrare a sângelui. Nu avem nici spaţiu pentru aşa ceva. În acest moment, spitalul are cu totul alte priorităţi legate de dezvoltarea în interesul cetăţenilor“, a punctat dr. Pânzaru în­tr-o conferinţă de presă.

50 sau 60 de kilograme

În România, activitatea de transfuzie sanguină şi donarea de sânge este reglementată prin Legea 282/2005. Potrivit conducerii CRTS, pe lângă legea menţionată centrele de transfuzie din ţară şi cele din spaţiul UE respectă în activitatea pe care o desfăşoară şi ghidurile întocmite de Comitetul european în problemele transfuziei de sânge. „O donare standard de sânge integral nu se va recolta de la persoanele cu greutatea sub 50 kg. O donare standard de sânge integral, în afara soluţiei anticoagulante, nu trebuie să depăşească 500 ml, şi de obicei va consta dintr-o donaţie de 450 ml ± 10%. În plus, se recoltează 30 - 35 ml de sânge pentru testele de laborator şi păstrarea unei probe din sângele donat. Din cauza riscului de efecte secundare, nu trebuie să se colecteze mai mult de 15% din cantitatea estimată de sânge ca sânge integral în timpul unei donări. Cantitatea de sânge a donatorului poate fi calculată pe baza greutăţii, înălţimii şi sexului, folosind o formulă creată de Consiliul Internaţional pentru Standardizare în Hematologie (ICSH)“, se precizează în ultimul ghid al Comitetului european în problemele transfuziei de sânge. Cu toate că atât ghidul european, cât şi Legea 282/2005 menţio­nează că greutatea minimă a posibilului donator este de 50 de kilograme, ieşenii care au încercat să doneze sânge la CRTS spun că medicii din centru nu acceptă persoane sub 60 de kilograme. „Nici nu se uită la tine dacă nu ai greutatea asta. Eu, cu 1,70 m şi cu 57 kg, am încercat să donez în decembrie pentru o rudă. Doar m-au văzut şi mi-au spus să plec, fără niciun consult în prealabil“, a precizat Elena C., o studentă din Iaşi. Potrivit conducerii centrului ieşean, dincolo de dorinţa potenţialilor donatori, acordul pentru recoltarea propriu-zisă îl dă medicul specialist, care, dacă consideră că o persoană nu se încadrează criteriilor, o poate res­pinge pe loc. „Criteriile sunt destul de clare, şi la fel cum sunt pentru noi, aşa sunt pentru toate centrele din ţară. Cel puţin în spaţiul UE sunt un set comun de criterii de admisibilitate la donarea de sânge. În alte state sunt şi mai multe diagnostice care nu permit donarea“, a punctat dr. Lavinia Scripcaru, directoarea CRTS.

Lipsă de personal

Conducerea centrului a punctat că lipsa acută de sânge se accentuează şi pe fondul deficitului de personal din unitate. Astfel, cu o echipă înjumătăţită în raport cu necesarul de personal, activitatea se desfăşoară cu dificultate. De aceea, CRTS a făcut mai multe solicitări la Ministerul Sănătăţii pentru angajarea unui medic şi încă trei asistente. O astfel de echipă ar putea asigura colecte mobile în teritoriu prin care cantitatea de sânge recoltată într-o singură zi de la donatori ar putea creşte considerabil faţă de situaţia actuală. „Măcar o echipă mo­bilă cu un medic şi cu trei asistente, sau măcar două cadre medii, ca să-i putem trimite în teritoriu, să nu paralizăm activitatea aici, în centru, pentru că de fiecare dată când se pleacă într-o colectă mobilă înjumătăţim echipa deja înjumătăţită de aici“, a mai subliniat medicul ieşean. Într-o adresă trimisă către MS, conducerea centrului ieşean arată că înfiinţarea a două punct de recoltare a sângelui în Paşcani şi la Târgu-Frumos ar rezolva o parte din necesarul de derivate sanguine şi ar veni în întâmpinarea şi ajutorul donatorilor din zonele respective. Totuşi, iniţiativa unui consilier local din Paşcani, Sorin Olaru - PMP, care a propus înfiinţarea unui centru de recoltare de sânge în cadrul Spitalului Municipal Paşcani, nu a fost văzută bine de managerul unităţii medicale. „Nu putem în orice comună sau orăşel să înfiinţăm centre de recoltare şi prelucrare a sângelui. Nu avem nici spaţiu pentru aşa ceva. În acest moment, spitalul are cu totul alte priorităţi legate de dezvoltarea în interesul cetăţenilor“, a punctat dr. Costică Pân­zaru într-o conferinţă de presă.

Situaţia de la Cluj

În timp ce la Iaşi în ultimele săptămâni au donat sânge, zilnic, în jur de 50 de persoane, situaţia în Ardeal pare să fie mai bună. La centrul de transfuzii din Cluj-Napoca donează zilnic între 65 şi 75 de persoane, după cum a punctat directorul unităţii. Să fie o eplicaţie faptul că, după cum precizează internauţii, aici se poate dona de la greutatea de 50 kg? „La noi, deocamdată, nu sunt probleme. Avem zilnic între 65 şi 75 de persoane care donează sânge. În unitate se prezintă mai mulţi, dar nu toţi se încadrează criteriilor“, spune dr. Adriana Sime, directoarea CRTS Cluj-Napoca. Întrebată despre greutatea donatorilor, dr. Sime admite că, în general, se donează peste 50 kg, dar nu obligatoriu: „Chiar dacă pe site se precizează că pot dona persoanele care au peste 50 de kilograme, nu înseamnă că după ce ajung în centru toate acestea donează efectiv“.

Pentru a dona sânge la Iaşi, vă puteţi prezenta la CRTS, situat pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, câţiva metri mai sus de Spitalul „Sfântul Spridon“. Programul de lucru cu publicul este de luni până vineri, între orele 7 şi 11.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Unt securizat precum coroana regală a Imperiului Britanic

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.