Criza vaccinurilor pentru bebeluşi, rezolvată parţial. A venit o primă tranșă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Criza vaccinurilor pentru bebeluşi, rezolvată parţial. A venit o primă tranșă

GALERIE
vaccin
  • vaccin
- +

După patru luni în care a lipsit, vaccinul hexavalent a ajuns în cabinetele medicilor, însă doar o parte din necesar.

La începutul acestei săptămâni, me­dicii de familie ieşeni au ridicat de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) dozele de vaccin hexavalent care au lipsit timp de patru luni. Conform unei centralizări realizate de DSP pe baza datelor furnizate de medicii de familie, 6.000 de bebeluşi din Iaşi au rămas nevaccinaţi din cauza lipsei acestuia, ultimele doze ajungând în cabinetele medicilor de fa­milie în luna mai.

Prima tranşă de vaccinuri care a fost primită zilele acestea este de 5.708 de doze, un număr insuficient, conform medicilor de familie, pentru a imuniza atât copiii de 2, 4 sau 11 luni, cât şi pentru a recupera pe cei care au rămas restanţieri. Medicii susţin că au primit doar o parte din dozele de care aveau nevoie, aproximativ câte 30 de doze pentru fiecare cabinet, urmând ca la sfârşitul lunii să primească şi restul, conform promisiunilor emise de cei de la Mi­nisterul Sănătăţii.

„Nevoile noastre stringente erau de 60 de doze, adică pentru cei de 2, 4 şi 11 luni, la care se adăugau cei care trebuie recuperaţi. Suntem în situaţia de a prioritiza, adică luăm în special vârstele mici, care nu au făcut deloc, iar având experienţa altor sincope, ţinem doze şi pentru copiii care vor împlini două luni în noiembrie. E în continuare foarte dificil, sunt micuţi restanţieri şi de patru luni, care nu aveau nicio doză administrată. Să nu uităm că în cazul bebeluşilor totul ţine de protecţie, pentru că cei mici sunt vulnerabili, expuşi“, a precizat dr. Liliana Barbacariu, medic de familie.

Astfel, bebeluşii de 2, 4 şi 11 luni, care nu au fost vaccinaţi, vor fi recuperaţi prin adaptarea schemei de vaccinare, fiind important să se respecte anumite intervale între dozele administrate. 

„Dacă, de exemplu, este un copil de 4 luni şi nu a făcut nicio doză, îl vaccinăm prima dată acum, în octombrie, iar la interval de 30 de zile îl putem recupera şi cu a doua doză, iar astfel îl aducem aproape de termen. De altfel, mai sunt şi cazuri de copii care acum au 7 luni, au primit doar doza pentru 2 luni şi le lipseşte cea care se admi­nistrează la 4 luni. În acest caz, le ad­ministrăm acum, însă trebuie respectate intervalele dintre primele două doze şi minim 6 luni între a doua şi a treia doză, care se face la 11 luni. Cu cât trece mai mult timp, cu atât este mai complicat, ajung copii să facă ultima doză, care se face la 11 luni, abia la un an şi patru luni“,  a completat dr. Lilia­na Barbacariu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Oraşe de antichităţi

Briscan ZARA

Oraşe de antichităţi

Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

Povestea de război a marii Regine (II)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (II)

Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

Ioan Alexandru TOFAN

Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

pulspulspuls

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

PULS

Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.