Croația: Un cuplu de homosexuali devine familie adoptivă pentru prima dată
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Croația: Un cuplu de homosexuali devine familie adoptivă pentru prima dată

GALERIE
adoptie, cuplu, homosexual
  • adoptie, cuplu, homosexual
- +

Un cuplu de homosexuali din Croația a devenit, după o lungă bătălie legală, primul cuplu de același sex care a primit un copil în plasament în această țara conservatoare, predominant catolică, a anunțat luni o asociație pentru drepturile omului, potrivit AFP.

În ultimii ani, Croația, membră a Uniunii Europene, a înregistrat o îmbunătățire a situației comunităților LGBT. Din 2014, cuplurile de același sex pot intra în uniuni civile care le acordă aproape aceleași drepturi ca și cuplurile heterosexuale căsătorite.

În februarie, cea mai înaltă instanță a decis că și cuplurile de același sex aveau dreptul de a adopta copii în proceduri de plasament, ceea ce până atunci le-a fost contestat printr-o lege ambiguă adoptată în 2018.

Ivo Segota și Mladen Kozic cereau din 2017 să poată lua în plasament copii, iar cererea lor a făcut obiectul unui joc de ping pong între serviciile sociale, Ministerul Afacerilor Sociale și instanțele de judecată.

"Ivo și Mladen sunt foarte mulțumiți de sosirea de noi membri în casa lor", a declarat reporterilor Daniel Martinovic, directorul Rainbow Families, o asociație care sprijină părinții de același sex. Cei doi copii au ajuns acasă acum câteva săptămâni.

„Acest lucru ne dă speranța că țara noastră se poate schimba în continuare”, a continuat el, promițând să continue lupta pentru „egalitatea deplină a familiei și a căsătoriei” pentru membrii comunității gay. „Nu există niciun copil care să prefere să-și petreacă copilăria într-un orfelinat decât să fie ajutat de adulți, inclusiv de doi bărbați”.

În Croația, unde Biserica Catolică rămâne foarte influentă, grupurile religioase militează împotriva posibilității adoptării de către cupluri homosexuale și a restricționării accesului la avort.

Sursa: hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Alexandru LĂZESCU

Experţi, foşti şi actuali oficiali, se întrec în a-i da sfaturi lui Joe Biden

Multe dintre opiniile experţilor despre ceea ce ar trebui să facă noua administraţie de la Washington în materie de politică externă ignoră complet noua realitate geopolitică şi sunt impregnate de o doză masivă de idealism utopic.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Nichita DANILOV

Pictorul Ion Neagoe, un simbol peste timp

Pictorul Ion Neagoe a fost un nonconformist, un revoltat. Picta cu pasiune, dar refuza să se manifeste în afara atelierului. Oare exigenţa legată de propria sa creaţie n-a fost o barieră în calea afirmării sale?

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dana ȚABREA

Collingwood, glumind despre Ruskin

Dacă glumele au la bază un gând serios, nu există glume nevinovate. Nici măcar în plan filosofic nu scăpăm de glumele serioase. De pildă, pamfletul intitulat în mod ironic „Ruskin’s Philosophy” pe care R.G. Collingwood l-a susţinut public la o conferinţă despre John Ruskin. Sesizarea poantei trebuie să se producă instantaneu şi fără apel la raţiune, discursivitate, ceea ce nu e tocmai cazul glumelor serioase. Pentru acestea din urmă îţi poţi propune să arăţi în ce constă seriozitatea lor.

Între progres şi progresism regresiv

Michael ASTNER

Între progres şi progresism regresiv

- (în)semnele timpului -

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

1 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.