Croitoru (BNR): Ce vedem acum în stradă este rezultatul lipsei libertăţii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Croitoru (BNR): Ce vedem acum în stradă este rezultatul lipsei libertăţii

GALERIE
LUCIAN_CROITORU_BNR
  • LUCIAN_CROITORU_BNR
- +

Cerinţele manifestanţilor din aceste zile sunt legate, în mod direct, de lipsa libertăţii faţă de corupţie şi de lipsa libertăţii proprietăţii, capitole la care România stă foarte slab raportat la celelalte ţări membre ale Uniuni Europene, susţine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

 "Ceea ce vedem acum în stradă este rezultatul lipsei libertăţii faţă de corupţie şi a lipsei libertăţii proprietăţii. România are printre cele mai modeste scoruri din Uniunea Europeană atunci când se măsoară aceste două libertăţi. În România nu există o libertate a proprietăţii", a spus vineri Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei dezbateri cu privire la aderarea României la zona euro.  În opinia sa, prin creşterea libertăţii economice s-ar rezolva multe din doleanţele exprimate de protestatari. "Ştiu că dacă i-am întreba ce îşi doresc, unii ar spune că vor infrastructură rutieră (autostrăzi etc), alţii ar dori infrastructura din sănătate îmbunătăţită. Alţii pe cea din educaţie. Dar dacă vom creşte libertatea economică, vom avea ca efect secund şi autostrăzi şi o infrastructură mai bună în sănătate şi aşa mai departe", a mai spus Croitoru.  

La rândul său, economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea a prezentat un set de reforme esenţiale pentru creşterea economiei peste potenţial şi astfel nivelul de trai să se îmbunătăţească. "Toată lumea vrea creştere economică înaltă, nu de 3% ci de 5%, dacă se poate. Ei bine, dacă toţi vrem să creştem cu 5%, aceste reforme structurale sunt absolut necesare", spune Valentin Lazea. În opinia sa, este vorba exact de aceleaşi reforme structurale necesare pentru aderarea României la zona Euro.  Reforma educaţiei, în opinia lui Valentin Lazea, poate fi realizată prin creşterea semnificativă a salarizării personalului didactic, dar în funcţie de performanţă, înlocuirea sistemului meditaţiilor private cu un sistem al meditaţiilor colective gratuite, iar pentru creşterea egalităţii de şanse între copiii din mediul rural şi cei din urban, alocarea unei cote de 10%, la admitere, din locurile gratuite la facultăţile de stat absolvenţilor de liceu din mediul rural, selecţionaţi în ordinea mediilor de absolvire.  

De asemenea, trebuie adoptate o serie de politici pronataliste, pentru creşterea populaţiei. "Potrivit datelor ONU, în 2080, în România vor trăi circa 13,9 milioane de români, majoritatea bătrâni. Cauzele acestui declin demografic sunt migraţia externă şi sporul natural negativ", a mai spus Lazea. Printre celelalte reforme menţionate de Valentin Lazea sunt cele care vizează atragerea investiţiilor străine, politici inteligente de imigrare, trecerea Bursei la stadiul de piaţă emergentă, consolidarea terenurilor agricole, stimularea modelului de creştere economică pe investiţii şi exporturi, revitalizarea parteneriatului public privat în proiectele de investiţii majore şi dezvoltarea plăţilor electronice.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.