
Cronica unei zile de vineri la Olimpiada din „orașul luminilor”. Două bărci de argint și cum a fost spartă „blocada galbenă”

România are până acum șase medalii olimpice la Paris: dintre acestea patru au fost obținute de canotori. Azi, e ziua ”opturilor”, ultima din concursul olimpic. Istorie la judo și tenis de masă.
Trei echipaje românești au concurat în ultima zi a finalelor de canotaj de la Vaires-sur-Marne, cea mai mare bază nautică din Île-de-France, gazda întrecerilor de canotaj de la Jocurile Olimpice. Primii au intrat pe apă băieții de la dublu rame, care, mai cu un pic de ghinion, mai cu (ceva mai mult decât) un pic de neatenție, au scăpat pe ultimul sfert de distanță o medalie care se profila, Florin Arteni și Florin Lehaci se aflau la momentul 1500 m, pe poziția a doua, în urma britanicilor, dar pe finiș se aflau legendarii frați croați Martin și Valent Sinkovic care nu concepeau să rateze aurul. Ei au sprintat puternic, au trecut de englezi ca vântul și ca gândul, iar Florinii noștri au pierdut și bronzul în fața elvețienilor.
A venit apoi, cu un suflu nou, echipa Ioana Vrânceanu/Roxana Anghel, decisă să salveze onoarea ramelor românești în fața vâslelor. Și cele două fete n-au concurat deloc rău, în ciuda unui start șovăielnic, au luat-o de la locul V la500 m și au avansat metodic până la argint, dar olandezele au fost prea bune în această cursă pentru a scăpa titlul olimpic. Un pic dezamăgitor (dar numai un pic!) a fost argintul de la dublu vâsle categoria ușoară, fiindcă evoluția fetelor noastre Gianina Van Groningen și Ionela Cozmiuc din semifinale urcase speranțele românești la cote maxime. Dar englezoaicele Emily Craig și Imogen Grant le-au cam învățat pe de rost pe românce, și, aflându-se pe culoar vecin, le-au tăiat startul româncelor și n-au mai lăsat șefia cursei până la potou. La proba similară masculină, singura alături de simplul feminin în care România nu a fost reprezentată, victoria a revenit echipajului irlandez. A fost o victorie istorică pentru că la următoarea ediție probele de categorie ușoară ies din programul olimpic.
Aventura canotajului olimpic românesc se încheie astăzi, cu finalele în probele de 8+1 și nu ne hazardăm afirmând că la feminin, avem o șansă mare de tot la medalia de aur!
* Naționalele din Nordul Europei șj-au asigurat deja calificarea în sferturile de finală ale turneului feminin de handbal înainte de ultima etapă din grupe. Alături de Norvegia, Danemarca și Suedia, mai merg în faza KO campioana olimpică en titre Franța (singura echipă cu punctaj maxim), Ungaria și Olanda. Brazilia nu s-a arătat atât de puternică precum părea după ce a zdrobit Spania (24-31 cu Olanda), iar Spania (24-27 cu Ungaria) a oferit explicația pretinsei surprize din prima rundă, ”arestând” ultimul loc cu zero puncte. Mai au elevele lui Ambros un meci de jucat pentru dregerea busuiocului, dar meciul acela este taman cu Franța! Pentru ultimul bilet pentru sferturi din grupa B.se vor lupta Angola şi Brazilia, echipa sud-americană fiind obligată să câştige. În grupa A, Germania, Slovenia și Coreea de Sud se mai bat indirect pentru un loc calificant, dat vor întâlni cele trei echipe nordice. Germania se află în pole-position.
* După preludiul rutier de joi, pe străzile pariziene, atletismul a început regalul pe ”Stade de France”, întrecerile fiind deschise simbolic, de legenda de o seară a atletismului, Bob Beamon. Americanul a câștigat titlul olimpic în 1968, la Ciudad de Mexico, când a stabilit un record mondial de 8.90 m, care a rezistat 23 de ani. Despre atletul Bob Beamon nu se auzise mare lucru înainte, și nici după acel moment de glorie. În întrecerile de pe stadionul din St.Denis, au concurat și câteva românce. Daniela Stanciu n-a trecut de calificări la înălțime, iar Diana Ion (locul V la Europenele de la Roma la triplusalt) a ratat de puțin calificarea. A reușit-o colega ei, Elena Panțuroiu-Taloș cu un rezultat de 14,23 obținut din a doua încercare.
* Judoka francez Teddy Riner a intrat în istoria olimpică a categoriei regină (+100 kg), câștigând a treia finală după cele din 2012 și 2016. El a dispus de sud-coreeană Kim Min-jong cu un ippon realizat cu 13 secunde înainte de încheierea timpului regulamentar. Riner este al treilea judoka realizator al acestei triple, dupî japonezul Tadahiro Nomura (1996, 2000, 2004).
*Altă ”istorie” s-a întâmplat și la tenis de masă. Pentru prima dată în ultimii 20 de an, finala probei masculine nu se va disputa între doi chinezi. Cel care a spart ”blocada galbenă” a fost suedezul Truls Moregard. El l-a scos din concurs pe nr. 1 mondial, Wang Quqin, chiar în optimi. În semifinale, scandinavul a trecut cu 4-2 de brazilianul Hugo Calderano și va juca ultimul act cu alt chinez, Fan Zhedong. Singurul european care a devenit campion olimpic a fost tot un suedez, Jan-Ove Waldner, în 1992, la a doua apariție a ”ping-pongului” la JO.
Publicitate și alte recomandări video