Crupul laringian: semne, simptome şi recomandări
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 24.01.2021

Crupul laringian: semne, simptome şi recomandări

GALERIE
Crupul laringian
  • Crupul laringian
- +

Dr. Camelia Andrei, medic specialist ORL, Arcadia: Crupul laringian (laringotrahe­obronșita) este o infecție respiratorie, de obicei cauzată de un virus (frecvent parainfluenza și influenza). Foarte rar, această afecțiune este cauzată de o infecție bacteriană. Foarte multe cazuri de crup pot fi prevenite prin imunizare împotriva virusului influenza sau difteriei.

 

De cele mai multe ori, crupul este diagnosticat pe baza simptomelor și semnelor, după ce au fost excluse cauze mai grave cum ar fi epiglotita (cea mai gravă dintre laringite) sau corpul străin de căi respiratorii.

Crupul este relativ o afecțiune frecventă, care afectează în jur de 15% dintre copii și este mai des întâlnit la copiii între 6 luni și 5 ani, foarte rar până la vârsta de 15 ani. Este mai frecvent la băieți decât la fetițe.
 
Crupul este caracterizat de apariția următoarelor simptome:
 
l tuse lătrătoare tipică;
l voce răgușită;
l plâns;
l febră;
l secreție nazală;
l stridor inspirator;
l respirație șuierătoare. 
 
Crupul este considerat ușor sau moderat când apare stridorul în momentele de agitație.
Crupul sever este atunci când stridorul este permanent, chiar în repaus, și mai ales este însoțit și de suferință respiratorie.
Poate sa mai apară wheezing (respirație șuierătoare) dacă sunt afectate și bronșiile.
 
Aceste simptome pot fi ușoare, moderate sau chiar severe. Cel mai frecvent încep sau se accentuează în cursul nopții și durează în mod obișnuit 2 zile. Crupul laringian este o boală contagioasă (mai ales în primele 3 zile).
 
În absența stridorului sau a respirației forțate, afecțiunea se tratează simptomatic. Se solicită ajutor medical de specialitate dacă se înrăutățesc simptomele.
 
Tratamentul este o urgenţă şi va fi prescris obligatoriu de medic.
 
Pot reprezenta semnale care să impună prezentarea de urgență la medic situații de genul:
 
l respiraţia devine dificilă atunci când cel mic este liniştit;
l copilul devine palid sau se învineţeşte (de obicei după tuse);
l cel mic este agitat, iritabil sau delirează;
l copilul are temperatură mare (peste 39 de grade);
l apar dificultăţi la înghiţire;
l salivează abundent;
l respiraţia şi stridorul nu se ameliorează cu tratament.
 
De obicei, crupul se tratează cu steroizi. În cazuri mai grave, cu epinefrină pe cale inhalatorie, spitalizarea fiind necesară în jur de 1-5 % din cazuri. Uneori, această medicaţie poate determina o îmbunătăţire rapidă şi stabilă a respiraţiei, fără să mai fie nevoie de internare în spital.
 
Recomandăm și:
 
l umidificarea şi încălzirea aerului inspirat – rol important în fluidifierea secreţiilor, scăderea inflamației corzilor vocale şi uşurarea respiraţiei;
l calmarea copilului – agitaţia înrăutăţeşte simptomele;
l interzicerea expunerii la fumatul pasiv;
l hidratare adecvată.
 
Poate avea loc o agravare bruscă a bolii, așa că este importantă supravegherea continuă.
 
Crupul viral este, de obicei, o boală de scurtă durată, cu ameliorarea simptomelor într-un interval de 2 până la 7 zile. Având în vedere gravitatea simptomelor și complicațiile care pot apărea, un consult de specialitate este foarte important, pentru stabilirea tratamentului adecvat.
Pentru programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.