CSM propune preşedintelui eliberarea din funcţie a judecătorului Cătălin Şerban
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

CSM propune preşedintelui eliberarea din funcţie a judecătorului Cătălin Şerban

GALERIE
Catalin-Serban
  • Catalin-Serban
- +

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propune preşedintelui eliberarea din funcţie a judecătorului Cătălin Şerban, fost vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, după ce acesta a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis eliberarea din funcţie a judecătorului Nicolae Cătălin Şerban, ca urmare a condamnării sale definitive în dosarul de corupţie.

Propunerea a fost trimisă preşedintelui Traian Băsescu, pentru emiterea decretului de eliberare din funcţie a judecătorului Cătălin Şerban.

Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara Cătălin Şerban a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Şerban fusese condamnat de Curtea de Apel Alba-Iulia, pe 28 decembrie 2012, la şapte ani de închisoare, dar sentinţa a fost atacată cu recurs.

Secţia pentru judecători a CSM a dispus, pe 17 mai 2012, eliberarea magistratului Cătălin Şerban din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, ca urmare a demisiei acestuia.

De asemenea, Secţia pentru judecători a CSM a dispus, în 20 martie 2012, suspendarea lui Cătălin Şerban atât din funcţia de judecător, cât şi din cea de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, ca urmare a cercetării sale de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Cătălin Şerban a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 4 aprilie 2012, fiind acuzat că a cerut 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro, pentru a interveni în soluţionarea favorabilă a două dosare civile privind privatizarea societăţii Moldomin.

În acelaşi dosar, soţia magistratului, Ramona Mihaela Şerban, notar public, a fost acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, iar denunţătorul lui Şerban, Iacob Chişărău, consilier judeţean în Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi fost director general al SC Moldomin SA Moldova Nouă, de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, potrivit DNA.

Alături de aceştia au fost trimişi în judecată şi Dan Adrian Rus, reprezentant al firmei Mineco AG în România, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, şi Ioan Marian Mihăilă, profesor universitar la Universitatea "Eftimie Murgu" din Reşiţa, pentru complicitate la trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în cursul lunilor februarie - martie 2012, Cătălin Şerban, în calitate de judecător, cu funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, a pretins de la doi cetăţeni sârbi, prin intermediul lui Chişăru şi Rus, 60.000 de euro, iar în 14 martie a primit, cu ajutorul lui Mihăilă, a soţiei sale şi a consilierului Chişărău, 50.000 de euro.

Potrivit procurorilor, Cătălin Şerban a pretins şi primit banii lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor care judecau două dosare aflate în faza recursului pe rolul Curţii de Apel Timişoara şi că îi poate determina să respingă căile de atac formulate.

Unul dintre dosare avea ca obiect o cerere de înlocuire a unui lichidator judiciar cu un altul, în cadrul procedurii de insolvenţă declanşate faţă de societatea Moldomin Moldova Nouă, iar în al doilea se solicita sistarea oricăror modalităţi de vânzare a bunurilor Moldomin şi suspendarea procedurilor de valorificare a acestora.

Cei 50.000 de euro care urmau să ajungă la judecătorul Şerban pentru soluţionarea favorabilă a celor două dosare civile au fost găsiţi în 15 martie 2012, în urma percheziţiei la cabinetul notarial al soţiei magistratului, arătau procurorii în rechizitoriu.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.