anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cu „cioara vopsită”, electoral

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Deşi, faţă de speranţele de acum peste trei decenii, experienţa realităţilor trăite în materie de „ofertă” şi „cuvânt” (promisiuni, propagandă, nu numai electorală) ne-a vindecat de multe iluzii şi aşteptări rozacee de la „clasa politică”, cum îi place să-şi spună ea însăşi, campaniile de prag de alegeri aduc cu ele noi mostre de ipocrizie „şmecheră” şi verbiaj de umplutură, fără nicio temelie credibilă şi fără nicio altă miză reală, alta decât tentativa de doar ademenire a votului, pesemne ţintind încă niscaiva... naivi sau proşti dispuşi, chiar dacă tot mai puţini, să se lase îmbrobodiţi şi, în fond, dispreţuiţi tocmai de astfel de greţoşi măsluitori, din nou în ofensivă, gata să se reînfigă în fruntea bucatelor, „democratic”, simulanţi de focoasă dragoste de „popor”. 

Niciun alt partid n-a stat la cârma României cât PSD-ul şi, de aceea, retorica lui şi a „băieţilor” şi „fetelor” lui, puşi în vitrina de marketing politic a apropiatelor alegeri locale, judecata cu dreapta măsură a adevărului, a realităţilor cu care ne-au tot „fericit” social-democraţii lui Iliescu, Ponta şi Dragnea, trebuie arătat cu degetul drept ceea ce este, neîndoielnic: minciună, tentativă de a „coafa” eşecurile, impostura şi voracitatea, de a le face uitate, pierdute din vedere de alegătorul, speră manipulatorii, încă turmentabil. Atenţie nu atât la ceea ce limbajul lor vulnerabil încearcă, ventriloc, să dea drept „performanţă”, bilanţ şi „rod” triumfal, cât la reversul a ce ascunde el în biete înjghebări de mici „munchauseni” ai politichiei!

Cum de locale e vorba deocamdată, demachierea realităţilor deloc „roze” ascunse sub grosul strat de sulemeneală, de fard electoral, e o operaţie mai la îndemână decât oricând, pentru că vorbim de ceea ce e mult mai aproape de noi înşine, de cotidianul nostru de aici şi acum, de nivelul de trai „la zi”, în Iaşi şi în judeţul Iaşi. Priviţi-l de pildă, pe Maricel Popa, candidatul PSD care vrea din nou şefia CJ şi bombându-şi retoric pectoralii, se bate cu pumnul în ei, etalându-şi, cât poate de băţos, „performanţa” precedentului mandat pe tiparul - şi el abuziv, falsificat „personalizat” - „am promis şi am făcut”. Şi dă-i, şi luptă, vorba lui Agamiţă, cu aerul, nu-i aşa, cuiva pătruns de imbatabila forţă şi „argumentului” său. În fapt, cum arată oare „palmaresul” real şi neretuşat al nărăvitului la şefia judeţeană? A pedala pe „miliardul de euro”, ca şi cum judeţului i l-ar fi făcut „cadou” MP personal, e un delict de impostură pro-domo, de „imagine” autolăudată narcisistic, doar din nesătul apetit de „mandat”. Dar şi mai grav: mizează personajul pe vreo amnezie a votanţilor? Nu avem toţi, încă vie în memorie, înfăţişarea-i atât de ruşinos de subaltern din suita de ciraci şi linguşitori ai lui Dragnea, apoi rămas în acelaşi rol de figurant docil şi mult prea plecat şi în interludiul dăncilist? Pe alte panouri şi afişe, aceeaşi „voce” autopublicitară promite să ne ducă, el şi PSD, pe „drumul cel bun”? Păi, fie şi metaforic, vocabula „drum” era cu totul de evitat. Şi nu numai din motive de „A8”, dar, da, de acolo începând, amintindu-ne (însă n-am uitat, nicio clipă) de tot ce n-a făcut PSD, cu dâmboviţenii şi „sudiştii” lui, pentru Moldova întreagă, în frunte cu urbea şi judeţul Iaşi. De unde ni se trage oare povara unei atât de mari „iubiri” pentru partea asta de ţară? De unde altundeva decât de la moralitatea de yesmeni a liderilor PSD locali, cu dublul lor limbaj, simulacru de „solidaritate” jucat actoriceşte pe „scena” de la Iaşi, demagogică mască pentru „acasă”, de sub care răzbat mereu obedienţa şi slugărnicia unor astfel de abia toleraţi, marginali şi perdanţi, chipurile trimişi ai noştri să ne reprezinte acolo „sus”, la - vai! - Mărimile lor, de partid şi de stat. Cum să obţină cu adevărat sprijin şi rezolvări de probleme reale, atâtea şi grave, asemenea „emisari”, scânciţi şi pusilanimi, ai nevoilor şi drepturilor Iaşului?! Cu vreun... Maricel gata să se facă, pe loc, tare... mititel, doar-doar n-o cădea în dizgraţia Şefilor - zbiri cu te miri-ce şefuleţi de „provincie”, ca să citez mentalitatea unei atare calpe ierarhii?!

La locale, în special la locale, atuurile - dacă sunt şi atâtea câte sunt - de caracter şi demnitate personală ale candidaţilor, negociatori şi combatanţi iscusiţi, ele trebuie să primeze, să treacă înaintea a orice altceva, dacă nu vrem ca în loc de o reprezentare, a noastră, integră şi eficace, să „triumfe” exact impostura, cea cu „cioara vopsită”, mda: electoral.

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru  Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.