Erasmus, pe bune! Studenţia în Italia - Experienţa unei studente la Kinetoterapie

Cu bursă, în Italia: cum te descurci cu aproape 600 euro/lună?

duminică, 21 ianuarie 2024, 02:51
3 MIN
 Cu bursă, în Italia: cum te descurci cu aproape 600 euro/lună?

“Ca mod de examinare, am avut examene grilă, prezentări Power Point, dar şi examene scrise, unde foloseam Google Translate pentru că erau în italiană”. Cătălina Pricop este studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, la specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială. Studenta a plecat cu o mobilitate Erasmus în Italia, la Universitatea din Foggia, în al doilea semestru din al doilea an de licenţă. Iată, în rândurile de mai jos, experienţa ei acolo!

 

Cătălina ne destăinuie că nu a întâmpinat mari dificultăţi când a venit vorba de procesul de înscriere şi selecţie; partea solicitantă a fost însă alegerea materiilor pe care urma să le studieze în Italia.

„Am încercat să-mi aleg materii pentru a avea 30 de credite. Trebuie să te întorci cu 30 de credite pentru a ţi se echivala toate materiile din ţară. La facultatea respectivă am putut alege materii atât din anul II, cât şi din anii I şi III. Ştiu că era o materie ce o au tot anul, şi are 12 credite – Sportul de Echipă, cam aşa s-ar traduce la noi. În rest am avut materii bazate pe kinetoterapie, dar mai puţine. Având în vedere că am avut o materie cu 12 credite, nu am luat nici foarte multe altele pe lângă. Ca student internaţional, tu ai o platformă în care îţi alegi iniţial materiile, dar în maxim trei săptămâni de când ajungi acolo poţi să le schimbi cu altele. Eu, de exemplu, mi-am ales rugby, iar când am ajuns acolo mi-au spus că este o materie fantomă, şi să aleg alta.” a relatat studenta.

A plecat anul trecut, iar bursa ei a fost de 594 de euro pe luna, în prezent bursa pentru Italia fiind de 694 de euro pe lună. Cătălina a oferit şi câteva detalii despre costurile traiului din Foggia.

„Cu cazarea ne-am descurcat bine, avantajos a fost că am plecat împreună cu patru colegi. Am stat în chirie la marginea oraşului şi am avut parte de puţin disconfort din cauza asta, dar faţă de alţi studenţi Erasmus plateam mai puţin, plăteam în jur de 170 de euro pe lună, cu tot cu utilităţi. Am stat la periferia oraşului, mergeam pe jos la facultate, drumul dura cam o oră.” a povestit Cătălina.

Despre experienţa de studiu din Foggia studenta ne-a mărturisit că e fost destul de lejer. „Aveam un orar foarte lejer; cum era o sărbătoare, cum era liber. Profesorii erau în regulă, foarte puţini ştiau engleza, am întâlnit doar doi profesori cu care să port o conversaţie în engleză, cu restul vorbeam italiană cu Google Translate. Examene am dat atât în engleză cât şi în italiană. Ca mod de examinare, am avut examene grilă, prezentări Power Point, dar şi examene scrise, unde foloseam Google Translate pentru că erau în italiană. Am dat şi un examen practic la tenis.”

O mare parte din bursa Erasmus este virată înainte cu câteva zile de mobilitate. Cătălina a primit înainte de plecare 90% din bursa întreagă, adică 2700 de euro, restul banilor au fost primiţi la întoarcere. În afară de această sumă, ea a pus din buzunarul propriu 500 de euro. 

„Am plecat şi în excursii, am vizitat mult. Având în vedere ca oraşul este în partea de sud şi traiul este mai ieftin faţă de nord, banii mi-au ajuns şi pentru mancare. Îi sfătuiesc pe toţi cei care pleacă cu oportunităţi de studiu Erasmus să caute organizaţii studenţeşti dedicate lor. Este organizaţia Erasmus Student Network (ESN), ei organizau diferite excursii, o excursie până în Napoli a fost şi 25 de euro. Sau se poate pleca pe cont propriu; alt sfat este să se intereseze de reduceri sau gratuităţi. De exemplu, prima duminică din lună e gratis la muzee şi la Roma; la Vatican e gratis în ultima duminică din lună.”, spune ea. 

Publicitate și alte recomandări video

Îți recomandăm

Comentarii