Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cu ce arme sunt dotați "Lupii negri" din Iași. Pot opri o "operațiune specială"?

GALERIE
lupii negri, iasi
  • lupii negri, iasi
- +

Războiul declanşat de Rusia prin invazia în Ucraina, desfăşurarea de forţe şi distrugerile provocate în ţara vecină ne fac să ne întrebăm la ce nivel se află capacitatea de apărare militară a României. Dincolo de asigurările repetate pe care ni le dau NATO şi Statele Unite ale Americii, că fiecare centimetru pătrat din teritoriile membrilor alianţei va fi apărat, este limpede că o eventuală agresiune nu înseamnă că trebuie să apăsăm butonul de panicăşi să aşteptăm salvatorii de oriunde ar veni ei.

Aşadar, cum arată arsenalul armatei române? Este el ceea ce vedem la paradele militare organizate de Ziua Naţională sau nu doar atât? Cum ar înfrunta Iaşul un inamic care se apropie de oraş?

Războiul modern arată cu totul diferit faţă de ultima conflagraţie mondială, ne atrage atenţia unul dintre militarii aflaţi în serviciu activ din anii '90 şi care a participat la mai multe misiuni ale trupelor române pe teatrele de luptă. Nu mai există front, ci acţiuni punctuale sau de anvergură, ambuscade şi lupte de gherilă.

În materie de blindate, armata se bazează pe tancul TR-85, care, modernizat ca să fie compatibil cu standardele NATO, a primit numele Bizonul. Dar la Iaşi nu mai există niciunul de câţiva ani, după ce ultimele au fost mutate la Bacău. Transportoarele blindate sunt cele vechi, vopsite în verde închis, pe care le vedem la defilările tehnicii de luptă. Nici divizion de artilerie nu mai există la Iaşi.

Interlocutorul nostru ne povesteşte însă că dotarea a fost cu totul alta în misiunile din Irak şi Afganistan. Echipamentul individual începea cu puştile austriece Steyr de două calibre, 5,56 și 9 mm. În România, trupele speciale ale armatei au fost primele dotate cu acest tip de armament. Cele de calibrul 9 mm, pentru lupte urbane, au ţeava scurtă, reculul e inexistent, iar zgomotul unei împuşcături are intensitate scăzută.

Un contract semnat în 2019 cu constructorul italian Beretta urma să doteze militarii activi cu puşti de asalt ARX 160, respectiv cadrele MAI cu pistoale în locul bătrânelor Carpaţi.

Între 50 şi 70 de mii de militari sunt activi astăzi în România, ne spune "veteranul", invitându-ne să comparăm ce înseamnă cele două procente din PIB alocate Apărării, adică 8 miliarde de dolari, faţă de necesarul de cheltuieli pentru o armată modernă bine înzestrată.

În cazul unei mobilizări, baza rămâne AKM-ul sau celebrul Kalaşnikov. Cine ştie să-l folosească? Stagiul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007 pe timp de pace. Suspendat, ne repetă cel cu care am stat de vorbă ieri mai bine de două ore.

În loc de Javelin

Cât costă celebrul de-acum sistem de rachete antitanc Javelin, spaima blindatelor ruseşti care au invadat Ucraina? Nu mai puţin de 175 de mii de dolari lovitura. Un tanc este însă mult mai scump. Sistemul este refolosibil, iar o rachetă valorează atât de mult pentru că pentru că își urmărește ținta pe care a fixat-o trăgătorul fără să mai fie nevoie de ghidaj manual. E nevoie de doi oameni ca sălanseze încărcătura, ne explică interlocutorul nostru: unul ţine lansatorul, iar celălalt duce rachetele, pentru că fiecare cântăreşte 8,5 kg.

România nu deţine Javelin. Avem în schimb sistemele franţuzeşti Milan, echivalentul vestic al "Fagotului" sovietic, complexul antitanc semiautomat din anii '60. "Era bun şi destul de precis", ne spune cel cu care am stat de vorbăşi care a tras cu toate armele menţionate. Doar că, adaugă el, nu mai avem rachete pentru "Fagot". Trebuia să fi cumpărat de la ruşi câteva zeci de mii înainte să intrăm în NATO, pentru că nu erau foarte scumpe: 35 de milioane de ROL, respectiv 1200 de dolari bucata.

În dotarea armatei române sunt în schimb sisteme israeliene Spike şi suedeze NLAW, mai ieftine, dintre care cele din urmă sunt ultrauşoare şi de unică folosinţă: lansatorul nu mai poate fi reutilizat după lansarea rachetei.

Cu o grupă de opt oameni, dintre care trei sunt echipaţi antiblindate, iar trei cu arme antipersonal, se poate crea o ambuscadă, aşa cum s-a văzut în unele înregistrări video din Ucraina, ne explică unul dintre "Lupii Negri". Cu două asemenea grupe, dintr-o ambuscadă este practic imposibil de scăpat, cu condiţia unei sincronizări perfecte prin sisteme de comunicaţii.

Rachete şi resurse umane

Totuşi, care este scăparea în faţa unui baraj de artilerie, cum este cel prin care ruşii pun la pământ clădiri militare şi civile?

Singurul răspuns pe care l-am obţinut este că şi armata română are în dotare lansatoare de rachete. În arsenalul armatei există lansatoare GRAD montate pe şenilate, care însă sunt foarte imprecise. Dacă bate vântul, deja traiectoria e deviată, ne spune interlocutorul nostru, şi riscul de a lovi altceva este mare. De altfel, viteza vântului este luată în calcul şi la tragerile clasice de artilerie.

Încă se mai găsesc în ţară circa 50 de sisteme LAROM, lansatoare de proiectile reactive, întrecute însă de departe de lansatoarele americane de rachete HIMARS (sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare), mai puţine la număr, dar mult mai precise: 30 de sisteme în România. Acestea din urmă, achiziţionate anul trecut, sunt instalate la Focşani şi Constanţa.

Mai există însă o armă: resursa umană. Şi omul nostru a menţionat că, în Afganistan, românii şi polonezii au fost cei pe care americanii s-au bazat cel mai mult. Polonezii au fost mai prezenţi în Irak, românii, în Afganistan. Alte contingente din state est-europene au trimis doar instructori (Ungaria) sau au făcut pază la obiective ale altor forțe dislocate acolo (Bulgaria).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri