Cu ce proiecte de hotărâre își iau adio de la mandat actualii consilieri județeni

luni, 27 mai 2024, 03:00
2 MIN
 Cu ce proiecte de hotărâre își iau adio de la mandat actualii consilieri județeni

Componența CJ va rămâne totuși aceeași până la toamnă, chiar dacă ieșenii vor decide altceva la alegerile din 9 iunie n ședința ordinară de miercuri are și două proiecte de hotărâre privind investiții importante, dar la nivel de documentație

Ultima ședință ordinară a Consiliului Județean în actualul format politic – cu vechea majoritate PNL-PMP – va avea loc miercuri. Amintim că alegerile din 9 iunie vor avea efect abia la toamnă, când se va încheia mandatul de 4 ani al actualilor membri ai CJ. Astfel, administrația județului va continua să funcționeze după votul din septembrie 2020, deși alegătorii vor decide altfel la sfârșitul săptămânii viitoare.

Aleșii județului vor avea pe ordinea de zi și un proiect de investiții: modernizarea DJ 282G, de la ieșirea din Iași spre Aroneanu, până în localitatea Rediu Aldei. Acest segment lung de 6,8 km va avea o legătură spre terminalele aeroportului, un drum de 2,6 km care urmează să fie construit de la zero. Consilierii trebuie să-și dea acordul asupra indicatorilor tehnico-economici, care arată un cost total de 154,4 milioane de lei (fără TVA). Modernizarea drumului județean existent ar ajunge la 90 de milioane, iar construirea noului drum din Aroneanu până la aeroport ar necesita 60 de milioane. De remarcat că, pe lângă cele două tronsoane de drum, proiectul include și o bretea care „va asigura legătura directă dintre drumul nou către Aeroportul Internaţional Iaşi și breteaua autostrăzii A8 Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni care va face legătura cu Spitalul Regional de Urgență”, după cum explică documentația proiectului de hotărâre. Lungă de 430 m, această bretea asumată de Consiliul Județean are și ea un cost estimat de 4,6 milioane de lei.

Modernizarea drumului de la aeroport va asigura şi conexiunea cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8, dar şi accesul către Spitalul Regional de Urgenţă”, menționează Nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre. Nu e clar în schimb de unde vor veni banii pentru realizarea întregului proiect. Într-o conferință de presă recentă, actuala conducere a CJ menționa inclusiv un credit bancar.

Un alt proiect, rostogolit încă din vremea mandatului trecut la CJ, vizează refuncționalizarea Centrului Expozițional Moldova, clădire care stă închisă de mai bine de 10 ani. Este vorba de lucrări de creștere a eficienței energetice, care ar costa 76,7 milioane de lei (fără TVA). În fine, și restaurarea sediului din strada Cuza Vodă al Filarmonicii face obiectul unui proiect de hotărâre, care amintește cât costă întârzierea unui proiect. Astfel, de la 46,8 milioane de lei, cât arătau indicatorii tehnico-economici care au trecut prin CJ în decembrie 2019, s-a ajuns la 88,4 milioane de lei.

Pe ordinea de zi apar și alte propuneri, precum bugetul de venituri și cheltuieli al Aeroportului Iași, proiectul de reorganizare a Direcției Generale de Asistență Socială de la 1 iulie (data la care a fost amânată aplicarea ordonanței de rearanjare sumară a unor sectoare bugetare) și scoaterea la concurs a funcției de manager al Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii