Cu chiu, cu vai, Primăria a montat câteva sisteme acustice pentru pietonii nevăzători
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Cu chiu, cu vai, Primăria a montat câteva sisteme acustice pentru pietonii nevăzători

GALERIE
semafoare nevazatori
  • semafoare nevazatori
- +

Primăria Iaşi a început să monteze sisteme acustice pentru nevăzători la semafoarele din municipiul Iaşi, după ani de zile în care aceste aparate au lipsit cu desăvârşire în acest oraş, şi după ce primele au fost distruse de ieşeni.

Primele şase sisteme acustice au fost montate în intersecţia de la Moldova Mall spre Palas, Moldova Mall către Prefectura Iaşi, iar alte două, de la Moldova Mall către bulevardul Ştefan cel Mare, în apropierea gangului pietonal. Conform negocierilor reprezentanţilor Primăriei Iaşi cu cei de la Asociaţia pentru Protecţia Rutieră “WorldStreet” şi Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Iaşi, primul set de sisteme trebuiau montate la Gară, cea mai aglomerată zonă din municipiu.

Însă cei de la Primărie au decis că sistemele acustice sunt prea aproape de blocuri şi au decis amplasarea acestora la Moldova Mall. Cele două asociaţii au cerut Primăriei Iaşi încă din anul 2017 reamplasarea semafoarelor acustice pentru nevăzători şi pensionari, însă s-a reuşit deblocarea fondurilor abia anul trecut. Noile sisteme sunt îndreptate către treceri pentru ca sunetul acestora să nu deranjeze locatarii imobilelor din apropiere şi să le strice, aşa cum s-a întâmplat cu cele 40 de sisteme cumpărate de către Primărie în anul 2009. În 2017, Asociaţia pentru Protecţia Rutieră “WorldStreet” a cerut primăriei reamplasarea celor 40 de sisteme date jos de pe stâlpii semafoarelor în anul 2012 datorită implementării noului sistem de semaforizare prin Sistemul de Management al Traficului. Atunci, reprezentanţii Primăriei Iaşi au spus că toate cele 40 de sisteme au fost stricate de către pensionari sau localnici care s-au arătat deranjaţi de sunetele acestora.

Astfel, s-a luat decizia de a cumpăra altele noi, însă vor fi achiziţionate în număr mic, datorită costurilor. Reprezentanţii Primăriei Iaşi au primit de la Asociaţia WorldStreet şi Asociaţia Nevăzătorilor Iaşi o listă cu alte 20 de intersecţii din Iaşi unde trebuie amplasate aceste sisteme acustice iar aceasta va fi analizată de către reprezentanţii Primăriei Iaşi. Sistemele acustice de la semafoare au fost scoase din funcţiune în anul 2012. “În judeţul Iaşi există peste 4.000 de nevăzători, cea mai mare parte fiind în municipiul Iaşi”, au spus reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Iaşi. În Bucureşti, Braşov, Braşov, Timişoara şi Cluj, edilii au achiziţionat chiar şi covoraşe tactile care ajută atât nevăzătorii, cât şi pensionarii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.