Cu chiu, cu vai, Primăria a montat câteva sisteme acustice pentru pietonii nevăzători
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Cu chiu, cu vai, Primăria a montat câteva sisteme acustice pentru pietonii nevăzători

GALERIE
semafoare nevazatori
  • semafoare nevazatori
- +

Primăria Iaşi a început să monteze sisteme acustice pentru nevăzători la semafoarele din municipiul Iaşi, după ani de zile în care aceste aparate au lipsit cu desăvârşire în acest oraş, şi după ce primele au fost distruse de ieşeni.

Primele şase sisteme acustice au fost montate în intersecţia de la Moldova Mall spre Palas, Moldova Mall către Prefectura Iaşi, iar alte două, de la Moldova Mall către bulevardul Ştefan cel Mare, în apropierea gangului pietonal. Conform negocierilor reprezentanţilor Primăriei Iaşi cu cei de la Asociaţia pentru Protecţia Rutieră “WorldStreet” şi Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Iaşi, primul set de sisteme trebuiau montate la Gară, cea mai aglomerată zonă din municipiu.

Însă cei de la Primărie au decis că sistemele acustice sunt prea aproape de blocuri şi au decis amplasarea acestora la Moldova Mall. Cele două asociaţii au cerut Primăriei Iaşi încă din anul 2017 reamplasarea semafoarelor acustice pentru nevăzători şi pensionari, însă s-a reuşit deblocarea fondurilor abia anul trecut. Noile sisteme sunt îndreptate către treceri pentru ca sunetul acestora să nu deranjeze locatarii imobilelor din apropiere şi să le strice, aşa cum s-a întâmplat cu cele 40 de sisteme cumpărate de către Primărie în anul 2009. În 2017, Asociaţia pentru Protecţia Rutieră “WorldStreet” a cerut primăriei reamplasarea celor 40 de sisteme date jos de pe stâlpii semafoarelor în anul 2012 datorită implementării noului sistem de semaforizare prin Sistemul de Management al Traficului. Atunci, reprezentanţii Primăriei Iaşi au spus că toate cele 40 de sisteme au fost stricate de către pensionari sau localnici care s-au arătat deranjaţi de sunetele acestora.

Astfel, s-a luat decizia de a cumpăra altele noi, însă vor fi achiziţionate în număr mic, datorită costurilor. Reprezentanţii Primăriei Iaşi au primit de la Asociaţia WorldStreet şi Asociaţia Nevăzătorilor Iaşi o listă cu alte 20 de intersecţii din Iaşi unde trebuie amplasate aceste sisteme acustice iar aceasta va fi analizată de către reprezentanţii Primăriei Iaşi. Sistemele acustice de la semafoare au fost scoase din funcţiune în anul 2012. “În judeţul Iaşi există peste 4.000 de nevăzători, cea mai mare parte fiind în municipiul Iaşi”, au spus reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Iaşi. În Bucureşti, Braşov, Braşov, Timişoara şi Cluj, edilii au achiziţionat chiar şi covoraşe tactile care ajută atât nevăzătorii, cât şi pensionarii. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Statuie pentru europarlamentarul Rareș Bogdan

Rares Bogdan nu este iubit doar la Iasi (oras pentru care a facut atât de multe lucruri în calitatea sa de europarlame (...)

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.