anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 24.10.2020

Cu cine se vor alia liberalii lui Alexe ca să guverneze judeţul? Iată variantele!

GALERIE
PNL Costel Alexe
  • PNL Costel Alexe
- +

Dintre celelalte trei formaţiuni politice care intră în Consiliul Judeţean alături de PNL, una a fost pusă deja pe lista neagră de liberali, iar alta s-a „autoexilat” în opoziţie. Singura opţiune rămasă nu va putea să asigure cvorumul necesar la anumite proiecte de hotărâre. Ce e de făcut, totuşi?

Cu mai puţin de 20 de mii de voturi rămase de numărat, clasamentul candidaţilor pentru preşedinţia Consiliului Judeţean este neschimbat faţă de cel prezentat ieri-dimineaţă. Pe primul loc, cu aproape 105 mii voturi, se menţine Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi. La o distanţă mai mare decât numărul voturilor rămase necontorizate îl urmează Maricel Popa. Preşedintele PSD Iaşi a acumulat puţin peste 79 de mii de opţiuni de vot. Al treilea candidat, de asemenea la o distanţă mai mare de 20 de mii de voturi faţă de cel clasat pe locul 2, este Marius Bodea. Competitor din partea alianţei USR-PLUS, el a strâns peste 41 de mii de voturi. Lângă podium sunt Petru Movilă, de la PMP, cu 17,5 mii de voturi, şi Răzvan-Bogdan Abalaşi, Pro România, cu peste 9.100 de susţineri. Fiecare dintre primii patru clasaţi, ale căror formaţiuni politice au depăşit pragul electoral şi vor fi reprezentate în Consiliul Judeţean, a adunat mai multe voturi decât a acumulat partidul său. Cu o excepţie: lista de consilieri a PNL a întrunit cu 2.500 de opţiuni mai mult decât - putem să o spunem cu certitudine - viitorul preşedinte al CJ.

Cum se împart mandatele ?

Dar câte mandate va avea fiecare dintre cele patru partide în viitorul parlament judeţean? Cu o mică marjă de eroare dată de cele 6,25 la sută din voturi rămase de contorizat aseară, distribuţia mandatelor va fi următoarea: PNL va avea 17 consilieri dintre cei 36, câţi numără plenul CJ, PSD îi revin 10 aleşi, grupul USR-PLUS va fi constituit din 6 consilieri, iar PMP va completa lista cu 3 aleşi. Cu tot cu preşedinte, grupul liberal va avea 18 consilieri, insuficient însă pentru întrunirea majorităţii simple (19). Prin urmare, vor avea nevoie de o alianţă. Dar cu cine? Chiar ieri, secretarul general al PNL a anunţat că va fi adoptată o decizie prin care se respinge orice alianţă cu PSD. Pe de altă parte, cu puţin înainte de alegeri, liderii alianţei USR-PLUS de la Iaşi au declarat că formaţiunea va evolua în opoziţie, fiind exclusă orice alianţă cu liberalii. Dacă aceste două promisiuni vor fi respectate, în CJ Iaşi vom vedea o majoritate PNL-PMP. Totuşi, ea va fi insuficientă pentru adoptarea unor proiecte de patrimoniu în care vor fi necesare două treimi din efectivul administraţiei judeţene, respectiv 26 de voturi.

Aproape jumătate din noul CJ va fi reprezentată de consilieri care au făcut parte din actualul mandat: Romeo Vatră, Liviu Bulgaru, Sorin Afloarei, Constantin Şerban, Petru Avram, Marius Minea, Marius Dangă şi Sorin Flutur, de la PNL ; Maricel Popa, Cristian Stanciu, Mircea Manolache şi Romeo Olteanu, de la PSD ; Adrian Acostoaiei, Marian Uscatu şi Radu Ursanu, de la PMP (cu condiţia ca deputatul Petru Movilă, primul pe listă, să renunţe la această calitate). Pe liste îi regăsim, printre alţii, pe directorul Ateneului, Andrei Apreotesei (PNL), pe fostul prefect Marian Şerbescu (PSD) şi pe patru dintre cei nouă parlamentari propulsaţi pe listele PSD Iaşi - Vasilică Toma, Vasile Cîtea, Vasile Axinte şi Silviu Macovei, şi pe prof.dr. Răzvan Socolov (USR). Toţi cei 36 plus 1 trebuie mai întâi să parcurgă procedurile de validare a rezultatului votului de duminică. Şedinţa de constituire a noului for decizional judeţean ar putea să aibă loc cel mai devreme săptămâna viitoare.

Citește și: HARTĂ: Liberalii cuceresc județul. Alexe - 38%, Popa - 29%, Bodea - 15%

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.