anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial

Cu gândul la Eminescu

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

Sătui de atâtea scandaluri, ba politice, ba economice, ba sociale, vă propun să ne aducem aminte că la 15 ianuarie, în urmă cu 164 de ani, vedea lumina zilei la Ipoteştii Botoşaniului cel ce avea să devină peste ani poetul nostru naţional. Şi cred că despre Eminescu se poate vorbi tot timpul la prezent şi de ce nu, la viitor, pentru că citind şi recitind operele sale constaţi cât de actuale sunt, bineînţeles la o altă scară a evoluţiei societăţii.

 Aşadar, în fiecare an, ziua de 15 ianuarie ne face pe noi moldovenii să ne simţim mai români. În restul celor 364 de zile ale anului suntem lăsaţi în voia sorţii să ne vedem de treabă dacă tot nu găsim locuri de muncă. Cu sufletul la Eminescu, dar cu gândul la bancnota a cărei imagine o reprezintă, autorităţile naţionale ne vor compătimi, ca de atâtea veacuri încoace, pentru traiul oropsit pe care suntem nevoiţi să-l suportăm în mirifica Moldovă. Cu toate acestea trebuie să recunoaştem că ne simţim mândri – poate mai mult ca oricând – că ne-am născut pe aceste meleaguri binecuvîntate de Dumnezeu.

Din nefericire, în această perioadă, Eminescu a intrat şi el în vârtejul crizei mondiale. Chipul lui de pe bancnota de 500 de lei priveşte trist cum adesea euro se înalţă şi străluceşte mai tare ca Luceafărul. Parcă îi este şi ruşine cum în ziua de leafă se vede nevoit să se împartă tuturor pentru a nu nemulţumi pe nimeni. Dar suntem mândri! Suntem mîndri că trei din cele şapte bancnotele emise de Monetăria Statului sunt ilustrate cu chipurile unor oameni de seamă ai naţiunii născuţi pe aceste meleaguri. Eminescu, Enescu, Iorga sunt nume de care fiecare locuitor al acestei ţări a auzit. Unii se întâlnesc mai rar cu imaginea lor, dar când totuşi li se face dor de ei schimbă ... 100 de euro.

Va trece, desigur şi ziua de 15 ianuarie 2014. Şi din nou Moldova noastră dragă se va retrage în tradiţionalul ei con de umbră. Drumurile vor fi la fel de impracticabile, economia la fel de pipernicită, perspectivele de dezvoltare la fel de îndepărtate. Din totdeauna aceasta a fost soarta celei mai darnice regiuni, în valori spirituale naţionale şi internaţionale. De la Bucureşti, oamenii de stat n-au curajul să se uite pe hartă până la noi pentru că le cade căciula pe spate. Ei îi cinstesc pe Eminescu, pe Enescu, pe Iorga în felul lor, eventual când îşi palpează salariile la casierie sau când îşi verifică cardul. Nouă nu ne rămîne decât să ne fălim că ne-am născut pe aceleaşi meleaguri cu ei, rămânând să suportăm în continuare deprecierea provocată de interminabila criză.

Dar dacă ne gândim bine, Moldova a fost mereu în criză şi poate de aceea a dat atâtea genii în fruntea cărora se află Luceafarul, despre care Octavian Goga spunea: “O graniţă se păzeşte cu un corp de armată sau cu statuia unui poet legat de minţile tuturor.”

Cu gândul la Eminescu, acum la ceas comemorativ, orice român ar trebui să-i  troienască” memoria cu nesfârşite aduceri aminte despre operă, valoare, demnitate şi românism poetului ce a cântat atât de dulce în limba românească şi a iubit cu ardoare sângele din care s-a întrupat pe meleagurile carpato-danubiano-pontice. 

Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.