Cu gândul la Eminescu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Advertorial

Cu gândul la Eminescu

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Sătui de atâtea scandaluri, ba politice, ba economice, ba sociale, vă propun să ne aducem aminte că la 15 ianuarie, în urmă cu 164 de ani, vedea lumina zilei la Ipoteştii Botoşaniului cel ce avea să devină peste ani poetul nostru naţional. Şi cred că despre Eminescu se poate vorbi tot timpul la prezent şi de ce nu, la viitor, pentru că citind şi recitind operele sale constaţi cât de actuale sunt, bineînţeles la o altă scară a evoluţiei societăţii.

 Aşadar, în fiecare an, ziua de 15 ianuarie ne face pe noi moldovenii să ne simţim mai români. În restul celor 364 de zile ale anului suntem lăsaţi în voia sorţii să ne vedem de treabă dacă tot nu găsim locuri de muncă. Cu sufletul la Eminescu, dar cu gândul la bancnota a cărei imagine o reprezintă, autorităţile naţionale ne vor compătimi, ca de atâtea veacuri încoace, pentru traiul oropsit pe care suntem nevoiţi să-l suportăm în mirifica Moldovă. Cu toate acestea trebuie să recunoaştem că ne simţim mândri – poate mai mult ca oricând – că ne-am născut pe aceste meleaguri binecuvîntate de Dumnezeu.

Din nefericire, în această perioadă, Eminescu a intrat şi el în vârtejul crizei mondiale. Chipul lui de pe bancnota de 500 de lei priveşte trist cum adesea euro se înalţă şi străluceşte mai tare ca Luceafărul. Parcă îi este şi ruşine cum în ziua de leafă se vede nevoit să se împartă tuturor pentru a nu nemulţumi pe nimeni. Dar suntem mândri! Suntem mîndri că trei din cele şapte bancnotele emise de Monetăria Statului sunt ilustrate cu chipurile unor oameni de seamă ai naţiunii născuţi pe aceste meleaguri. Eminescu, Enescu, Iorga sunt nume de care fiecare locuitor al acestei ţări a auzit. Unii se întâlnesc mai rar cu imaginea lor, dar când totuşi li se face dor de ei schimbă ... 100 de euro.

Va trece, desigur şi ziua de 15 ianuarie 2014. Şi din nou Moldova noastră dragă se va retrage în tradiţionalul ei con de umbră. Drumurile vor fi la fel de impracticabile, economia la fel de pipernicită, perspectivele de dezvoltare la fel de îndepărtate. Din totdeauna aceasta a fost soarta celei mai darnice regiuni, în valori spirituale naţionale şi internaţionale. De la Bucureşti, oamenii de stat n-au curajul să se uite pe hartă până la noi pentru că le cade căciula pe spate. Ei îi cinstesc pe Eminescu, pe Enescu, pe Iorga în felul lor, eventual când îşi palpează salariile la casierie sau când îşi verifică cardul. Nouă nu ne rămîne decât să ne fălim că ne-am născut pe aceleaşi meleaguri cu ei, rămânând să suportăm în continuare deprecierea provocată de interminabila criză.

Dar dacă ne gândim bine, Moldova a fost mereu în criză şi poate de aceea a dat atâtea genii în fruntea cărora se află Luceafarul, despre care Octavian Goga spunea: “O graniţă se păzeşte cu un corp de armată sau cu statuia unui poet legat de minţile tuturor.”

Cu gândul la Eminescu, acum la ceas comemorativ, orice român ar trebui să-i  troienască” memoria cu nesfârşite aduceri aminte despre operă, valoare, demnitate şi românism poetului ce a cântat atât de dulce în limba românească şi a iubit cu ardoare sângele din care s-a întrupat pe meleagurile carpato-danubiano-pontice. 

Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.