Cu gândul la Eminescu
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 28.11.2020

Advertorial

Cu gândul la Eminescu

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

Sătui de atâtea scandaluri, ba politice, ba economice, ba sociale, vă propun să ne aducem aminte că la 15 ianuarie, în urmă cu 164 de ani, vedea lumina zilei la Ipoteştii Botoşaniului cel ce avea să devină peste ani poetul nostru naţional. Şi cred că despre Eminescu se poate vorbi tot timpul la prezent şi de ce nu, la viitor, pentru că citind şi recitind operele sale constaţi cât de actuale sunt, bineînţeles la o altă scară a evoluţiei societăţii.

 Aşadar, în fiecare an, ziua de 15 ianuarie ne face pe noi moldovenii să ne simţim mai români. În restul celor 364 de zile ale anului suntem lăsaţi în voia sorţii să ne vedem de treabă dacă tot nu găsim locuri de muncă. Cu sufletul la Eminescu, dar cu gândul la bancnota a cărei imagine o reprezintă, autorităţile naţionale ne vor compătimi, ca de atâtea veacuri încoace, pentru traiul oropsit pe care suntem nevoiţi să-l suportăm în mirifica Moldovă. Cu toate acestea trebuie să recunoaştem că ne simţim mândri – poate mai mult ca oricând – că ne-am născut pe aceste meleaguri binecuvîntate de Dumnezeu.

Din nefericire, în această perioadă, Eminescu a intrat şi el în vârtejul crizei mondiale. Chipul lui de pe bancnota de 500 de lei priveşte trist cum adesea euro se înalţă şi străluceşte mai tare ca Luceafărul. Parcă îi este şi ruşine cum în ziua de leafă se vede nevoit să se împartă tuturor pentru a nu nemulţumi pe nimeni. Dar suntem mândri! Suntem mîndri că trei din cele şapte bancnotele emise de Monetăria Statului sunt ilustrate cu chipurile unor oameni de seamă ai naţiunii născuţi pe aceste meleaguri. Eminescu, Enescu, Iorga sunt nume de care fiecare locuitor al acestei ţări a auzit. Unii se întâlnesc mai rar cu imaginea lor, dar când totuşi li se face dor de ei schimbă ... 100 de euro.

Va trece, desigur şi ziua de 15 ianuarie 2014. Şi din nou Moldova noastră dragă se va retrage în tradiţionalul ei con de umbră. Drumurile vor fi la fel de impracticabile, economia la fel de pipernicită, perspectivele de dezvoltare la fel de îndepărtate. Din totdeauna aceasta a fost soarta celei mai darnice regiuni, în valori spirituale naţionale şi internaţionale. De la Bucureşti, oamenii de stat n-au curajul să se uite pe hartă până la noi pentru că le cade căciula pe spate. Ei îi cinstesc pe Eminescu, pe Enescu, pe Iorga în felul lor, eventual când îşi palpează salariile la casierie sau când îşi verifică cardul. Nouă nu ne rămîne decât să ne fălim că ne-am născut pe aceleaşi meleaguri cu ei, rămânând să suportăm în continuare deprecierea provocată de interminabila criză.

Dar dacă ne gândim bine, Moldova a fost mereu în criză şi poate de aceea a dat atâtea genii în fruntea cărora se află Luceafarul, despre care Octavian Goga spunea: “O graniţă se păzeşte cu un corp de armată sau cu statuia unui poet legat de minţile tuturor.”

Cu gândul la Eminescu, acum la ceas comemorativ, orice român ar trebui să-i  troienască” memoria cu nesfârşite aduceri aminte despre operă, valoare, demnitate şi românism poetului ce a cântat atât de dulce în limba românească şi a iubit cu ardoare sângele din care s-a întrupat pe meleagurile carpato-danubiano-pontice. 

Ing.dr.ec Traian Dobre

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.