Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cu jalba în proţap la Senat

GALERIE
gin
  • gin
- +

Pentru cine se pricepe un pic la economie, rezolvarea problemelor sportului e floare la ureche dacă ţara este prosperă şi ferice.

Crema sportului românesc a fost prezentă zilele trecute la Senat pentru a-şi da cu părerea despre problemele sportului românesc. La iniţiativa a doi parlamentari, aş fi vrut să spun că nu contează culoarea lor (politică, evident), dacă nu mi-ar fi sărit în ochi că ei fac parte din efemera opoziţie interimară. Într-adevăr, idei apar cu duiumul, fiecare este expert în privinţa modului în care trebuie să cureţe vecina excrementele de pisică, ştiu perfect cum să scoată capra vecinului din boală, dacă ar fi fost capra lor, dar la ei în casă dau din umeri şi dau vina pe greaua moştenire. Ce-i adevărat moştenirea trecutului este din ce în ce mai grea de la o legislatură la alta şi sărăcia se acumulează treptat-exponenţial în ambientul în care gâfâie capra asta comună. Bine-bine, se poate întreba: dar nu trebuie să fie aici vorba despre problemele sportului, în ce Babilon ne băgăm şi de ce?

Pentru că, pentru cine se pricepe cât de cât la economie, rezolvarea problemelor sportului e floare la ureche dacă ţara este prosperă şi ferice. Adică nu e mare lucru să măreşti procentul din PIB pentru sport, dacă economia DUDUIE, după cum spunea odată un vechi traseist politic. Totul merge bine, PIB-ul este „performant”, salariul mediu pe economie este la nivel concurenţial, leul creşte, deficitul scade, avem de unde investi bani în speranţele olimpice, avem de unde oferi facilităţi celor care se încumetă să investeasă în sport de calitate. Deocamdată, tot ceea ce putem face, noi cei de pe margine, este să ne rugăm de guvernanţi, care or fi ăia, să nu uite sportul de la împărţeala social-democrat-liberală a sărăciei.

Cu toate acestea, cei care au iniţiat dezbaterea de la Senat, n-au făcut un lucru rău. Dintr-un singur motiv: marii sportivi ai României (Nadia Comăneci, Gabriela Szabo, Ilie Năstase, Simona Halep, Camelia Potec, Alina Dumitru etc) au avut ocazia să-şi spună păsurile. Şi toţi au vorbit, au exemplificat, au solicitat, fără speranţe şi fără promisiuni. Simona Halep a vorbit despre situaţia aberantă în care se află Federaţia Română de Tenis, tăiată de la firimiturile bugetare din cauza unor chichiţe birocratice. O Federaţie care are 10 jucătoare în Top 200 WTA şi a ajuns în semifinala Fed Cup; Camelia Potec se plânge de procentul infinitezimal acordat sportului din buget şi se întreabă cu ce argumente să-i mai îndrumi pe copii spre terenuri, săli şi piscinele care nu prea sunt nici alea. Poate că acel „epsilon” din PIB ar fi fost mai nimerit să nu existe, decât să fie izvor de speranţe deşarte. Nadia, gigantica Nadia, şi Gabi „Szabo Expres” deplâng starea în care au ajuns sporturile în care au strălucit (gimnastica feminină românească era prima în lume şi atletismul feminin, al doilea în Europa); Alina Dumitru a vorbit fără reţineri despre „stimulentele” care se practică în judo-ul feminin despre care a scris şi presa destabilizatoare. Dacă ar fi fost prezentă, Cristina Neagu ar fi avut dificultăţi în a explica cum de a ajuns să facă instrucţie Japonia cu ale noastre la handbal; dacă ar fi fost prezent, Nicu Vlad ne-ar fi explicat cum se întâmplă că ne batem acum cot la cot cu bulgarii în topul dopajului din sportul european al halterelor. Şi poate ar fi fost necesară şi prezenţa doamnei Elisabeta Lipă de la vâsle&rame care să arate lumii prin ce miracol reuşeşte să se menţină în acest labirint flămânzit al sportului românesc.

Ar fi multe întrebări de pus, însă ce-i drept, fără prea multe speranţe de răspuns. Ce răspunsuri pot da unei constelaţii de (foşti şi actuali) sportivi , nişte parlamentari care nu ştiu în ce scaune vor sta peste câteva luni sau un an? Cei cu pâinea şi cuţitul, în principal, ministrul liberal de resort, au vorbit puţin. Că sportul merită, că sportul trebuie, că acum cercetăm, evaluăm, clarificăm, clasificăm, totul sub umbrela binefăcătoare a interimatului. Problemele sunt altele la ora actuală (criza politică) şi în perspectivă (starea economiei). Nu ne putem ascunde, sportul nu se poate dezvolta în actuala stare a naţiunii. Se aşteaptă o clasă politică capabilă să ne scoată din haos, clasă care nu se întrevede. Până atunci, ne-am lămurit cu atletismul după Gabi Szabo şi gimnastica după Cătălina Ponor şi aşteptăm, cu din ce în ce mai mult dezinteres, handbalul după Cristina Neagu şi tenisul fără Simona Halep.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri