Cu mănuşi, fără mănuşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Advertorial

Cu mănuşi, fără mănuşi

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

De câte ori, oare, nu v-aţi întrebat dacă cel care te întâmpină de pe partea cealaltă a tejghelei, a produs chiar el marfa pe care o vinde sau doar o comercializează? Nu faptul că, pe lângă legume şi fructe, care se mai produc şi pe la noi, te poţi aproviziona şi cu nişte citrice, ci dăruirea cu care încearcă omul să te convingă că el este un adevărat producător. E poveste veche, veşi spune! Da, pe cât de veche pe atât de nerezolvată de toate guvernele de până acum.

„Accesul în piaţă al micilor producători constituie prioritatea noastră. Toţi cei care vor dori să vândă trebuie să deţină un certificat de producător!” Arhicunoscută fraza şi „plagiată” de toţi. De prea multe ori producătorii adevăraţi s-au întors acasă cu marfa, fiind alungaţi din piaţă sau chiar batjocoriţi  de aşa-zişii posesori de certificate eliberate de primării după ”ureche” şi nicidecum după faptul că aceştia chiar trudesc pentru obţinerea de produse agricole. Uitaţi-vă la mâinile lor şi veţi deosebi, imediat, un comerciant de un producător.

Mai nou, pe lângă certificatul de producător, cel ce vrea să vândă la piaţă, va trebui să aibă avizul unei asociaţii, patronat sau sindicat din zona respectivă, care să fie afiliată la o organizaţie profesională, patronală sau sindicală cu reprezentativitate la nivel naţional. De asemenea, cei care au avizat cererile au obligaţia de a ţine evidenţa producătorilor, a produselor vegetale, zootehnice,  a suprafeţelor cultivate, a efectivelor, pe sortimente, şi cantităţile de produse estimate ce urmează a fi comercializate.

In atari condiţii vom mai asista, ca de atâtea ori, la apariţia de ”organizaţii” create doar să dea ”o ştampilă” şi, eventual, să încaseze nişte bani. Eterna poveste cu birocratizarea până la extrem. Mult mai simplu ar fi fost să te uiţi la mâinile celui care îţi vinde legume ori fructe, şi să cumperi de la el căci eu nu am văzut ţărani care să lucreze pământul cu mănuşi. Ştiţi dumneavoastră, cu mănuşi, lucrează alţii!

V-am spus toate acestea pentru că ieri îmi spunea o colegă: “mergi după ora 19 într-un anume supermarchet şi vei cumpăra legume şi fructe cu preţuri mai mult decât promoţionale”. Nu ştiu dacă autohtone sau de import. Cert este că m-am lăsat păgubaş în momentul în care mi-a spus că citind acasă bonul fiscal, pentru că în aglomeraţia de acolo n-a avut cum, a constatat că o parte dintre produse i-au fost vândute la preţul iniţial.

Aşa că prefer să merg în clasica piaţă, prefer să trag cu ochiul la mâinile celui ce vinde şi prefer să cumpăr ce-mi trebuie, fără tocmeală, deşi de cele mai multe ori preţul este inferior promoţiilor din supermaketuri, iar produsul este ecologic.

Eu încă mai sper că agricultura noastră poate hrăni 80 milioane de semeni, dar trebuie să îi dăm şi o şansă!

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.