anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Advertorial

Cu mănuşi, fără mănuşi

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

De câte ori, oare, nu v-aţi întrebat dacă cel care te întâmpină de pe partea cealaltă a tejghelei, a produs chiar el marfa pe care o vinde sau doar o comercializează? Nu faptul că, pe lângă legume şi fructe, care se mai produc şi pe la noi, te poţi aproviziona şi cu nişte citrice, ci dăruirea cu care încearcă omul să te convingă că el este un adevărat producător. E poveste veche, veşi spune! Da, pe cât de veche pe atât de nerezolvată de toate guvernele de până acum.

„Accesul în piaţă al micilor producători constituie prioritatea noastră. Toţi cei care vor dori să vândă trebuie să deţină un certificat de producător!” Arhicunoscută fraza şi „plagiată” de toţi. De prea multe ori producătorii adevăraţi s-au întors acasă cu marfa, fiind alungaţi din piaţă sau chiar batjocoriţi  de aşa-zişii posesori de certificate eliberate de primării după ”ureche” şi nicidecum după faptul că aceştia chiar trudesc pentru obţinerea de produse agricole. Uitaţi-vă la mâinile lor şi veţi deosebi, imediat, un comerciant de un producător.

Mai nou, pe lângă certificatul de producător, cel ce vrea să vândă la piaţă, va trebui să aibă avizul unei asociaţii, patronat sau sindicat din zona respectivă, care să fie afiliată la o organizaţie profesională, patronală sau sindicală cu reprezentativitate la nivel naţional. De asemenea, cei care au avizat cererile au obligaţia de a ţine evidenţa producătorilor, a produselor vegetale, zootehnice,  a suprafeţelor cultivate, a efectivelor, pe sortimente, şi cantităţile de produse estimate ce urmează a fi comercializate.

In atari condiţii vom mai asista, ca de atâtea ori, la apariţia de ”organizaţii” create doar să dea ”o ştampilă” şi, eventual, să încaseze nişte bani. Eterna poveste cu birocratizarea până la extrem. Mult mai simplu ar fi fost să te uiţi la mâinile celui care îţi vinde legume ori fructe, şi să cumperi de la el căci eu nu am văzut ţărani care să lucreze pământul cu mănuşi. Ştiţi dumneavoastră, cu mănuşi, lucrează alţii!

V-am spus toate acestea pentru că ieri îmi spunea o colegă: “mergi după ora 19 într-un anume supermarchet şi vei cumpăra legume şi fructe cu preţuri mai mult decât promoţionale”. Nu ştiu dacă autohtone sau de import. Cert este că m-am lăsat păgubaş în momentul în care mi-a spus că citind acasă bonul fiscal, pentru că în aglomeraţia de acolo n-a avut cum, a constatat că o parte dintre produse i-au fost vândute la preţul iniţial.

Aşa că prefer să merg în clasica piaţă, prefer să trag cu ochiul la mâinile celui ce vinde şi prefer să cumpăr ce-mi trebuie, fără tocmeală, deşi de cele mai multe ori preţul este inferior promoţiilor din supermaketuri, iar produsul este ecologic.

Eu încă mai sper că agricultura noastră poate hrăni 80 milioane de semeni, dar trebuie să îi dăm şi o şansă!

Ing.dr.ec Traian Dobre
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.