Cu morții în instanță, la Iași. Noi „zone de conflict” între firmele de pompe funebre. În dezbatere: tratamentul defunctului
Concurența acerbă de pe piața serviciilor funerare a adus două firme de specialitate în fața instanței. Una dintre ele a cerut anularea hotărârii Consiliului Local prin care era autorizată funcționarea celeilalte. În primă instanță, judecătorii au decis că reclamanții aveau dreptate.
În octombrie anul trecut, plenul Consiliului Local a analizat solicitarea depusă de SC Articole Funerare Ștefania SRL privind avizarea desfășurării activităților de prestări servicii funerare. Pentru următorii cinci ani, firma era autorizată să funcționeze, în măsura în care îndeplinea condițiile legale. Tocmai acest aspect a fost contestat, în februarie, de SC Servicii Funerare SRL, o firmă concurentă primeia. Aceasta a reclamat că hotărârea CL era nelegală.
Are sau nu angajat cu atribuții în pregătirea cadavrului?
Concurenții nu ar fi trebuit să primească avizul de funcționare, spun reprezentanții celei de-a doua firme, pentru că nu deținea autorizație decât pentru spații de prezentare și comercializare a articolelor funerare, nu și pentru desfășurarea propriu-zisă a activităților de profil.
De cealaltă parte, reprezentanții Consiliului Local au afirmat că SC Articole Funerare Ștefania SRL îndeplinea toate condițiile legale pentru avizare. Ei au invocat și excepția lipsei de interes. Hotărârea CL atacată nu privea activitatea SC Servicii Funerare SRL. Nefiind afectată de prevederile hotărârii, nu avea niciun motiv să o atace.
Aprecierile făcute de reprezentanții CL au fost respinse de magistrații Tribunalului. Aceștia au arătat că legea impune firmelor prestatoare de servicii funerare ca, printre altele, să aibă un angajat cu atribuții în pregătirea cadavrului și efectuarea de îngrijiri mortuare și un tanatopractor, care să se ocupe de îmbălsămare. Acesta din urmă trebuie să fie absolvent al unui program specific de formare teoretică și practică. Or, societatea reclamată nu avea niciun angajat cu astfel de atribuții și nici morgă proprie. Avea încheiat un contract de prestări servicii pentru acestea cu o firmă de specialitate, dar legea prevedea în mod expres condiția angajării personalului specializat.
Judecătorii: „Denumirea pârâtei ar plasa-o pe aceasta alfabetic înaintea reclamantei”
Judecătorii au respins și excepția lipsei de interes. Conform legii, firmele prestatoare de servicii funerare nu au dreptul să-și facă reclamă în incinta spitalelor sau în cimitire. Este permisă doar afișarea, la biroul de întocmire a formalităților pentru persoanele decedate, a unei liste alfabetice a firmelor furnizoare de astfel de servicii.
„Or, în contextul în care reclamanta şi pârâta au ambele aviz pentru activitatea de prestare servicii funerare, dar pârâta nu întruneşte condiţiile prevăzute de lege şi în contextul în care este interzisă publicitatea, iar denumirea pârâtei ar plasa-o pe aceasta alfabetic înaintea reclamantei, este evident că reclamanta justifică şi interes legitim, are şi un drept actual de a solicita anularea actului de avizare nelegal acordat concurentei sale directe, şi este şi vătămată de emiterea actului nelegal de către pârâtul Consiliul Local”, au explicat magistrații. Aceștia au dispus anularea hotărârii Consiliului Local și, implicit, blocarea activității SC Articole Funerare Ștefania SRL.
Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, fiind supusă recursului.
Publicitate și alte recomandări video