anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 10.12.2022

Cu ochii larg închişi

GALERIE
Alexandru-Calinescu
 • Alexandru-Calinescu
- +

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

Întâmplările de mai jos s-au petrecut pe la începutul lunii septembrie 2003.

Era în plină campanie electorală pentru postul de guvernator al regiunii nord-est din Rusia, post rămas vacant după demisia, în iunie, a lui Vladimir Iakovlev. Miza adevărată şi extrem de importantă era, de fapt, controlul deplin asupra oraşului Sankt-Petersbug, ai cărui locuitori nu votaseră, în urmă cu patru ani, pentru candidatul susţinut de Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin nu se împăcase, bineînţeles, deloc cu ideea că marele oraş de pe malurile Nevei rămânea în afara zonei sale de influenţă, zonă care, în viziunea democratică a fostului ofiţer KGB, trebuie să se suprapună cu întreg teritoriul sfânt al măicuţei Rusia. Aşa că preşedintele s-a pus pe treabă şi a declanşat o violentă campanie împotriva lui Vladimir Iakovlev, bombardându-l - prin intermediul presei şi al televiziunii, despre care ştim cât de independente şi de libere sunt în Rusia - cu tot felul de acuzaţii:  deturnări de fonduri, abuzuri în funcţie, conflicte de interese etc. Campania a fost cât se poate de eficientă, iar imaginea lui Iakovlev se deteriorase considerabil. Când guvernatorul era aproape de knock-out, Putin a făcut o mişcare neaşteptată, de o generozitate înduioşătoare: i-a oferit, în schimbul demisiei, un post în guvern, anume de  responsabil cu reforma serviciilor municipale. Iakovlev  a avut slăbiciunea (înţelepciunea?) să accepte să fie trecut pe linie moartă şi, ca prin miracol, toate teribilele acuzaţii au dispărut una câte una şi nici o acţiune judiciară nu a fost declanşată împotriva fostului guvernator.

Actul doi bis. Reintră în scenă Valentina Matvienko, cea care îl înfruntase, fără succes, pe Iakovlev în alegerile din 2000. Între timp Putin o numise, drept consolare, adjunctă a primului-ministru, iar în martie 2003 o delegase reprezentantă a Kremlinului în (coincidenţă!) regiunea de nord-est. Demisia guvernatorului o plasa, din start, pe poziţia de favorită. Dar locuitorii din Sankt-Petersburg, încăpăţânaţi, continuau să n-o agreeze pe candidata Kremlinului (Putin însuşi i-a acordat o întrevedere şi i-a urat călduros, în faţa camerelor de luat vederi, mult succes). Maşinăria mediatică s-a repus în funcţiune şi candidaţii potenţiali au fost determinaţi, prin mijloace specifice, să nu se mai prezinte. Campania propriu-zisă a fost un exemplu de transparenţă şi de echidistanţă: afişe mari au împânzit oraşul, reprezentându-i pe Vladimir Putin şi pe Valentina Matvienko alături, surâzători şi privind cu încredere viitorul, sub cuvintele, înscrise cu litere mari: „ÎMPREUNĂ, PUTEM FACE TOTUL!”. Pliantele distribuite de candidată subliniau de asemenea că, în cazul în care va câştiga alegerile, fondurile substanţiale venite de la Moscova vor contribui decisiv la dezvoltarea şi revitalizarea oraşului şi a regiunii.

Nu e de mirare că principala contracandidată, Anna Markova, a ajuns curând la doar 7% în sondaje (în timp ce Valentina zbura, voios, către 50%). Ştiind dinainte deznodământul, susţinătorii Annei Markova s-au gândit la o mică farsă care să-i facă să mai uite de necazuri. Au adus un cal pe Nevski Prospekt şi au aşezat alături o pancartă cu următorul text: „Dacă Vladimir Putin v-ar cere să votaţi pentru un cal, aţi fi de acord?”. Jos, pe trotuar, era o urnă, iar alături, două cutii, una cu bile roşii pentru „Nu” şi alta cu bile verzi prin care trecătorii, solicitaţi să se pronunţe, admiteau că „Da, aş vota pentru un cal!”.

Bănuiţi, cred, rezultatul acestui referendum improvizat: a câştigat, şi aici, preşedintele Putin.

Testul s-a dovedit întru totul concludent şi la recentele alegeri legislative, unde opoziţia democratică a fost zdrobită, iar Jirinovski a jucat cu succes, din nou, rolul de măscărici util.

Orice asemănare cu situaţii, personaje şi realităţi cunoscute nouă nu este câtuşi de puţin întâmplătoare.

P.S. În Rusia anului 2022, gluma cu calul e de neconceput: bietul animal ar fi dus direct la abator.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Victoria împotriva orgoliului

Nicolae GRECU

Victoria împotriva orgoliului

Fanii şi coechipierii îl pot ajuta pe Cristiano Ronaldo să treacă peste criza pe care o străbate acum.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Proiectul de ţară

arh. Ionel OANCEA

Proiectul de ţară

În România, sintagma „proiect de ţară” este o vorbă în vânt confuză, în ciuda faptului că în preajma alegerilor mari politicienii o poartă ca pe odorul cel mai de preţ în meniul lor cu promisiuni. Au trecut treizeci şi trei de ani de pace, între timp războiul şi crizele generate de el sunt la graniţele noastre, şi proiectul de ţară nu a căpătat concreteţe. 

Interogaţii identitare

Alexandru CĂLINESCU

Interogaţii identitare

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

pulspulspuls

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Se anunţă disvorţ cu năbădăi la un şef important. Iaca şi motivul ciudat!

Dar gata, hai, ajunge cu veselia, vinul bun şi sarmalele calde cu varză fragedă: să vă spunem şi una tristă pe ziua de azi, ca să cadreze mai bine cu sfârşitul de săptămână ce bate la uşă, ce adesea nu-i prea plăcut. 

Caricatura zilei

Austria vrea

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.