Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cu pensie peste 15.000 lei/lună, dom’ Mitică îşi ia revanşa după izgonirea din fruntea Aeroportului Iaşi: încă 27.000 lei “bonus”!

GALERIE
Mitica_Rebegea_sef_Aeroport_Iasi
  • Mitica_Rebegea_sef_Aeroport_Iasi
- +

Mazilit cu doi ani în urmă, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului Mitică Rebegea a obţinut în instanţă plata indemnizaţiilor pentru cele cinci luni pierdute prin revocarea mandatului.

 

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Aeroportul Iaşi a câştigat în instanţă banii pe care îi mai avea de luat dacă şi-ar fi păstrat mandatul până la capăt. Susţinut de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Mitică Rebegea a devenit preşedintele CA după concursul de selecţie din 2017. Cu câteva luni înainte de încheierea mandatului, calitatea de administrator i-a fost revocată, aceeaşi măsură fiind luată şi în privinţa unui alt membru al CA, Gheorghe Carp. Celor doi li s-a reproşat că nu au studii superioare de lungă durată, ci doar diploma de ofiţer de aviaţie, după absolvirea cursurilor de trei ani. Una din cerinţele de concurs pentru înscrierea la selecţia membrilor Consiliului de Administraţie era absolvirea cursurilor de lungă durată. Chiar dacă cei doi nu au îndeplinit-o – deşi au state vechi în activitatea aviatică şi aeroportuară – ei au fost declaraţi admişi.

Cititi si: Administratorii daţi afară de la Aeroport atacă în picaj. Cer mai mulți bani

Acum, instanţa i-a dat dreptate lui Mitică Rebegea, care a contestat revocarea mandatului la sfârşitul lunii aprilie 2021. Instanţa a dispus „obligarea pârâtului Consiliul Judeţean Iaşi să emită în favoarea reclamantului o Dispoziţie de plată a daunelor-interese cuvenite reclamantului în cuantum de 27.500 de lei, conform art. 9 alin. (2) din Contractul de mandat nr. 28452/12.10.2017, pentru perioada 28.04.2021-12.10.2021, sumă compusă din suma de 13.750 de lei, reprezentând daune-interese egale cu contravaloarea indemnizaţiilor lunare fixe aferente perioadei 28.04.2021-12.10.2021, la care se adaugă suma de 13.750 de lei, reprezentând daune-interese egale cu contravaloarea componentei variabile a indemnizaţiei anuale aferente perioadei 28.04.2021-12.12.2021”. După emiterea acordului CJ, Aeroportul va achita sumele respective fostului preşedinte al CA. Mitică Rebegea a obţinut şi plata cheltuielilor de judecată, în sumă de 2.325 de lei. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Cititi si: Dosarul lui Mitică Rebegea, fostul şef al Aeroportului, a planat un an şi jumătate deasupra Justiției ieșene

Mitică Rebegea este acum beneficiar de pensie specială, care foarte probabil trece binişor peste 15.000 lei pe lună. Asta deoarece în 2018, an pentru care a depus ultima declaraţie de avere (în 2019), Rebegea avea o pensie de 14.200 lei pe lună.

Nu toţi cei revocaţi de la Aeroportul Iaşi sunt la fel de norocoşi

Sentinţa este mai generoasă decât speţele similare a fostului director general interimar Alexandru Anghel şi a fostei directoare economice, Monica Nichituş, cărora Consiliul de Administraţie condus pe atunci de Mitică Rebegea le-a revocat mandatele în 2017, respectiv în 2019. Aceştia abia au obţinut o parte din indemnizaţiile restante, însă fără acea componentă variabilă pe care aproape întotdeauna membrii consiliilor de administraţie şi ai echipei executive de la firmele de stat o obţin pentru îndeplinirea unor criterii de performanţă.

Cititi si: Procesul Aeroportului cu fostul director demis de PSD: lovitură surpriză

Se poate însă şi mai rău de atât. „Colegul de suferinţă” al lui Rebegea, Gheorghe Carp, deşi a depus odată cu acesta contestaţia revocării mandatului de administrator (cei doi au chiar numere de dosar consecutive), a avut un alt parcurs în faţa instanţei, care a pronunţat o „remiză” între cele două părţi. Judecătorii au respins toate cererile reclamantului şi pârâţilor (Consiliul Judeţean şi Regia Autonomă Aeroportul Iaşi). Însă Gheorghe Carp a declarat apel la sentinţa pronunţată în februarie.

Cititi si: Revocare cu scântei la Aeroport: regia nu mai are director economic

Între timp, aşa cum am mai relatat, Consiliul de Administraţie al Aeroportului Internaţional Iaşi s-a înnoit în urma unui nou concurs de selecţie, care însă a fost şi mai lipsit de transparenţă decât cel organizat în 2017. Mai mult, cei şase administratori desemnaţi, alături de cel de-al şaptelea numit de Ministerul de Finanţe, nu au fost prezentaţi niciodată public, aşa cum s-a întâmplat în mandatul trecut, când echipa CA a fost invitată la o şedinţă a Consiliului Judeţean, sub tutela căruia funcţionează Aeroportul Iaşi.

Cititi si: Demis de PSD de la conducerea Aeroportului Iaşi, fostul director a ajuns şef la Autoritatea Aeronautică Civilă Bucureşti

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri