Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

GALERIE
Toni Hritac
  • Toni Hritac
- +

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Faza fierbinte a anchetei din dosarul „Zoiosu’” pare sa fi trecut, aceasta intrând de acum în procedurile de contestare în instanţă a măsurilor preventive. Ancheta îşi urmează cursul firesc, dar câteva observaţii sunt îndreptăţite în acest stadiu. Mai întâi vedem că interesul public, al oraşului, a fost în ultimă instanţă căutat şi protejat de organele de anchetă, când, în mod firesc, ar fi trebuit să fie sarcina celor administrative. Altfel spus, primarul Mihai Chirica şi aparatul din subordine au eşuat în apărarea acestuia, deşi acum recunosc că aveau indicii suficiente că în curtea lor se petrecea ceva ciudat. Deşi primarul spune că a cerut sesizarea procurorilor, acuzaţia care i se aduce sugerează tocmai contrariul, anume că a omis să facă acest lucru. Altfel spus, procurorii susţin că primarul ştia de nelegalităţi, era obligat să le anunţe, dar nu a făcut-o.

Afacerea pe care am denumit-o „Zoiosu’”, după numele popular al fostului local din zonă, este cu cântec. Primăria i-a dat patronului BZI un teren valoros, în Sărărie, pentru ca acesta să facă o afacere privată de tip pensiune. Deşi a fost parafată la nivel de asociere în timpul mandatului fostului primar, aceasta a devenit efectivă şi a fost îmbogăţită la „obiectul asocierii” pe parcursul exerciţiului administrativ al lui Mihai Chirica. Din start avea un scop de aiurea. Pentru ce să dai un teren public, foarte valoros, unei întreprinderi care va produce o minusculă pensiune? Dacă investiţia ar fi adus valoare adăugată, prin crearea de locuri de muncă, de exemplu, poate ar fi meritat asocierea, dar nu era cazul, iar acest lucru era departe de orice dubiu. Mai mult, transmiterea terenului s-a făcut în contextul în care piaţa imobiliară era inundată de capital de lucru din partea dezvoltatorilor privaţi, iar Iaşul numai de pensiuni nu ducea lipsă. Cine nu ar vrea un aşa teren, dar câţi au posibilitatea să se asocieze cu primăria? Ulterior, obiectul asocierii a fost extins de facto, spun procurorii, prin adăugarea construcţiei de locuinţe colective, iar acest lucru s-a făcut sub oblăduirea actualului primar, care ar fi trebuit să vadă asta şi să sesizeze neregula. În fine, numeroase alte nelegalităţi sunt sesizate pe parcursul derulării ulterioare a contractului.

Dacă partener al asocierii nu ar fi fost patronul BZI, probabil aceasta nu ar fi avut loc, nicidecum să mai fie extinsă. Firma editoare a acestui cotidian, care se prezintă singură ca fiind continuatoarea ziarului de şantaj „Ziua”, a fost partener al primarului în ascensiunea acestuia la dregătoriile locale. Aşa cum spuneam chiar în ziua ungerii sale în funcţia de primar, Mihai Chirica şi-a dărâmat adversarii apelând la serviciile acesteia. Nu există nici un adjectiv suficient de tare pentru a descrie lipsa de scrupule editoriale a echipei care lucrează pentru clanul Asimionesei. Şantaj în trecut (pentru care Ghiocel Asimionesei a fost condamnat la trei ani de închisoare), bâtă în prezent şi atitudine barbară pe piaţă, acestea sunt uneltele „jurnalistice” de care s-a servit primarul.

Cazul ilustrează perfect o temă tot mai des întâlnită în spaţiul media. Aceea că oficialii deturnează bunurile publice pentru a le servi propriile interese. Mihai Chirica a dat ceva din patrimoniu urmărind servicii pentru propria imagine. BZI a funcţionat ca un bodyguard al primarului. Unul rudimentar şi feroce. Acum, el încearcă să prezinte malversaţiunea ca pe un act administrativ, specific funcţiei sale, dus prost la îndeplinire de angajaţi. Să ne amintim însă câtă energie a investit personal în încercarea de a-l evacua din locuinţă pe jurnalistul Gabriel Gachi, cel mai critic ziarist la adresa sa, în condiţiile în care nu avea de a face cu nici un prejudiciu. A cerut primăriei să deschidă proces de evacuare şi să-l susţină în toate instanţele posibile. În cele din urmă a pierdut litigiul, iar situaţia ilustrează şi mai bine ipocrizia primarului. În cazul „Zoiosu’”, cu prejudicii estimate la două milioane RON, nici măcar nu a sesizat instanţa. Doar că într-un caz avea de a face cu critici, iar în celălalt cu o cohortă de linguşitori.

Ajuns în situaţia aceasta Mihai Chirica încearcă o ultimă operaţiune de imagine. Spune că demisionează din funcţiile oficiale din partid. Este ipocrizia dusă pe culmile cele mai înalte. Responsabilitatea sa directă este faţă de cetăţeni, nu faţă de PNL. Mai mult, prezintă această simulare a asumării responsabilităţii într-un context care îl victimizează, ca pe o pedeapsă nemeritată, pe care şi-o asumă pentru binele oraşului. Reacţia sa nu are logică, fiind un act de propagandă. Afişarea ei trădează cinism, calcul rece şi insultă inteligenţa cetăţenilor oraşului.

Acest mod de a face politică este inacceptabil. Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic. Acest lucru nu este un accident, sau un capriciu amoros, cum a fost în cazul fostului primar, care a pus poliţia locală să-i urmărească amanta. Este un plan clar şi asumat, gestionat de o echipă imensă de comunicare plătită, de asemenea, din resurse publice. Este o lipsă de scrupule şi o sfidare fără precedent a electoratului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Italia sau Finlanda?

Nicolae GRECU

Italia sau Finlanda?

Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

Îndemnuri de la Maica Siluana

pr. Constantin STURZU

Îndemnuri de la Maica Siluana

Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

Perspectivă inversă

arh. Ionel OANCEA

Perspectivă inversă

O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

pulspulspuls

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

Caricatura zilei

Asta zebră!

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.