Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

GALERIE
Toni Hritac
  • Toni Hritac
- +

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Faza fierbinte a anchetei din dosarul „Zoiosu’” pare sa fi trecut, aceasta intrând de acum în procedurile de contestare în instanţă a măsurilor preventive. Ancheta îşi urmează cursul firesc, dar câteva observaţii sunt îndreptăţite în acest stadiu. Mai întâi vedem că interesul public, al oraşului, a fost în ultimă instanţă căutat şi protejat de organele de anchetă, când, în mod firesc, ar fi trebuit să fie sarcina celor administrative. Altfel spus, primarul Mihai Chirica şi aparatul din subordine au eşuat în apărarea acestuia, deşi acum recunosc că aveau indicii suficiente că în curtea lor se petrecea ceva ciudat. Deşi primarul spune că a cerut sesizarea procurorilor, acuzaţia care i se aduce sugerează tocmai contrariul, anume că a omis să facă acest lucru. Altfel spus, procurorii susţin că primarul ştia de nelegalităţi, era obligat să le anunţe, dar nu a făcut-o.

Afacerea pe care am denumit-o „Zoiosu’”, după numele popular al fostului local din zonă, este cu cântec. Primăria i-a dat patronului BZI un teren valoros, în Sărărie, pentru ca acesta să facă o afacere privată de tip pensiune. Deşi a fost parafată la nivel de asociere în timpul mandatului fostului primar, aceasta a devenit efectivă şi a fost îmbogăţită la „obiectul asocierii” pe parcursul exerciţiului administrativ al lui Mihai Chirica. Din start avea un scop de aiurea. Pentru ce să dai un teren public, foarte valoros, unei întreprinderi care va produce o minusculă pensiune? Dacă investiţia ar fi adus valoare adăugată, prin crearea de locuri de muncă, de exemplu, poate ar fi meritat asocierea, dar nu era cazul, iar acest lucru era departe de orice dubiu. Mai mult, transmiterea terenului s-a făcut în contextul în care piaţa imobiliară era inundată de capital de lucru din partea dezvoltatorilor privaţi, iar Iaşul numai de pensiuni nu ducea lipsă. Cine nu ar vrea un aşa teren, dar câţi au posibilitatea să se asocieze cu primăria? Ulterior, obiectul asocierii a fost extins de facto, spun procurorii, prin adăugarea construcţiei de locuinţe colective, iar acest lucru s-a făcut sub oblăduirea actualului primar, care ar fi trebuit să vadă asta şi să sesizeze neregula. În fine, numeroase alte nelegalităţi sunt sesizate pe parcursul derulării ulterioare a contractului.

Dacă partener al asocierii nu ar fi fost patronul BZI, probabil aceasta nu ar fi avut loc, nicidecum să mai fie extinsă. Firma editoare a acestui cotidian, care se prezintă singură ca fiind continuatoarea ziarului de şantaj „Ziua”, a fost partener al primarului în ascensiunea acestuia la dregătoriile locale. Aşa cum spuneam chiar în ziua ungerii sale în funcţia de primar, Mihai Chirica şi-a dărâmat adversarii apelând la serviciile acesteia. Nu există nici un adjectiv suficient de tare pentru a descrie lipsa de scrupule editoriale a echipei care lucrează pentru clanul Asimionesei. Şantaj în trecut (pentru care Ghiocel Asimionesei a fost condamnat la trei ani de închisoare), bâtă în prezent şi atitudine barbară pe piaţă, acestea sunt uneltele „jurnalistice” de care s-a servit primarul.

Cazul ilustrează perfect o temă tot mai des întâlnită în spaţiul media. Aceea că oficialii deturnează bunurile publice pentru a le servi propriile interese. Mihai Chirica a dat ceva din patrimoniu urmărind servicii pentru propria imagine. BZI a funcţionat ca un bodyguard al primarului. Unul rudimentar şi feroce. Acum, el încearcă să prezinte malversaţiunea ca pe un act administrativ, specific funcţiei sale, dus prost la îndeplinire de angajaţi. Să ne amintim însă câtă energie a investit personal în încercarea de a-l evacua din locuinţă pe jurnalistul Gabriel Gachi, cel mai critic ziarist la adresa sa, în condiţiile în care nu avea de a face cu nici un prejudiciu. A cerut primăriei să deschidă proces de evacuare şi să-l susţină în toate instanţele posibile. În cele din urmă a pierdut litigiul, iar situaţia ilustrează şi mai bine ipocrizia primarului. În cazul „Zoiosu’”, cu prejudicii estimate la două milioane RON, nici măcar nu a sesizat instanţa. Doar că într-un caz avea de a face cu critici, iar în celălalt cu o cohortă de linguşitori.

Ajuns în situaţia aceasta Mihai Chirica încearcă o ultimă operaţiune de imagine. Spune că demisionează din funcţiile oficiale din partid. Este ipocrizia dusă pe culmile cele mai înalte. Responsabilitatea sa directă este faţă de cetăţeni, nu faţă de PNL. Mai mult, prezintă această simulare a asumării responsabilităţii într-un context care îl victimizează, ca pe o pedeapsă nemeritată, pe care şi-o asumă pentru binele oraşului. Reacţia sa nu are logică, fiind un act de propagandă. Afişarea ei trădează cinism, calcul rece şi insultă inteligenţa cetăţenilor oraşului.

Acest mod de a face politică este inacceptabil. Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic. Acest lucru nu este un accident, sau un capriciu amoros, cum a fost în cazul fostului primar, care a pus poliţia locală să-i urmărească amanta. Este un plan clar şi asumat, gestionat de o echipă imensă de comunicare plătită, de asemenea, din resurse publice. Este o lipsă de scrupule şi o sfidare fără precedent a electoratului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri