Cu studenţii exmatriculaţi de la „Cuza“ s-ar putea popula un mic oraş. 13.000 în cinci ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cu studenţii exmatriculaţi de la „Cuza“ s-ar putea popula un mic oraş. 13.000 în cinci ani

GALERIE
studenti
  • studenti
- +

Numai în ultimii 5 ani au fost exmatriculaţi peste 13.000 de studenţi, din care aproape 10.000 înainte de licenţă şi peste 3.000 de la master. Cei mai mulţi (aproape 3.000) sunt de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care este şi cea mai mare din Universitatea „Al.I. Cuza“. Raportat la numărul de studenţi, o rată de exmatriculare foarte mare este la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde aproape 2.000 de tineri au renunţat la studii în ultimii cinci ani.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a exmatriculat în ultimii cinci ani 9.893 de studenţi de la licenţă şi 3.146 de la master, conform documentelor furnizate „Ziarului de Iaşi“ în urma unei solicitări adresate instituţiei. Cifrele sunt valabile din anul universitar 2015 - 2016 şi până în anul universitar ce s-a încheiat în iulie, 2019 - 2020, şi însumează mai mult decât toţi studenţii înmatriculaţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi sau aproape de trei ori mai mulţi decât cei de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“.

Abandonul universitar nu este o noutate în mediul academic, din ţară sau de la nivel naţional. Cifrele din ultimii arătau că sunt universităţi care au rata de abandon de aproape 50% la nivelul anului I, fapt ce afectează în primul rând finanţarea instituţiilor de învăţământ superior, fiindcă în România funcţionează în continuare, în ciuda promisiunilor guvernelor din 2011 încoace, finanţarea/ student. Cifrele de la UAIC ne arată însă o serie de trenduri neaşteptate.

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor are cele mai mari cifre - 2.456 la licenţă şi 926 la master, fiindcă sunt şi cei mai mulţi studenţi, cam 20% din cei din universitate. Doar numărul acesta e mai mare decât numărul total al studenţilor înmatriculaţi la zi la Universitate Naţională de Arte „George Enescu“. Însă o rată de exmatriculare mare observăm şi la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde sunt mai puţin de jumătate din studenţii de la FEAA. În ultimii cinci ani, de aici au fost exmatriculaţi 1.446 la licenţă şi 515 la master.

Numărul de studenţi exmatriculaţi în ultimii 5 ani

Abandon universitar vs. picarea examenelor

Există în principal şase motive mari pentru care studenţii ajung să fie exmatriculaţi. O parte dintre ei nu îşi semnează contractul de studii după înmatriculare - sunt adesea cei care abandonează studiile după ce s-au înscris, fie pentru că sunt înmatriculaţi la altă facultate, fie pentru că pur şi simplu renunţă la a mai face o facultate.

Există şi cazuri de studenţi care nu îşi semnează fişele semestriale ca să se înscrie astfel la cursuri. Dacă la categoria anterioară sunt de regulă cei din anul I de la licenţă sau master, la această secţiune se încadrează cei care abandonează pe parcurs, nu se mai prezintă şi nu îşi fac actele administrative, ajungând să fie exmatriculaţi.

O altă categorie este cea care priveşte neachitarea taxelor, unde este evident că e vorba tot de studenţii de la taxă care abandonează fără să se mai prezinte la cursuri.

Pe lângă cei care şi-au întrerupt cursurile şi nu le-au mai reluat (care „îngheaţă“ anul), există două categorii relevante, mai exact e vorba de studenţi care sunt exmatriculaţi în urma performanţelor slabe didactice. Practic, sunt cei care la sfârşitul ultimului an de studiu au cel puţin o disciplină nepromovată şi cei care strâng mai mult de 30 de credite restante de pe un an pe altul. Sigur, în aceste două categorii, sunt şi cei care au abandonat, dar aici îi regăsim şi pe cei care nu au fost la nivelul standardelor impuse de fiecare facultate în parte. Spre exemplu, la aceste două categorii, în anul 2018 - 2019, FEAA a exmatriculat peste 550 de studenţi la licenţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cosmin PAȘCA

Cine (mai) vrea reforma Curţii Constituţionale?

Cine visează că pensiile speciale vor fi anihilate în următorul mandat legislativ ar face bine să arunce o privire pe programele de guvernare ale principalelor formaţiuni şi să caute cine promite reformarea Curţii Constituţionale.

Filmuletul zilei

opinii

Tratamente complementare

Codrin Liviu CUȚITARU

Tratamente complementare

Ascultam, cu respiraţia tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine”, a strigat el, declanşându-ne tresăriri spasmodice (doamna din Bucureşti l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe faţă, cu şampania sărită din paharul ei), „era una şi aceeaşi semnătură: Dr. Costel Fălcuţă Frontală! Aşa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sunt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ţine regim feroce, la şcoală, Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!”

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

George ŢURCĂNAŞU

Moldova şi transportul durabil în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (I)

În seria ce debutează astăzi vă voi prezenta o parte dintre opiniile asociaţiei Mişcarea pentru dezvoltarea Moldovei vis-à-vis de lista de proiecte propuse de către autorităţile centrale, într-o manieră deloc transparentă. Menţionez că nu este vorba de un text oficial al asociaţiei.

Despre riscuri (financiare)

Alin ANDRIEȘ

Despre riscuri (financiare)

În contextul pandemiei de COVID-19 auzim tot mai des vorbindu-se despre riscurile la care suntem expuşi şi necesitatea de a gestiona aceste riscuri. Dar pentru a putea gestiona riscul este necesar să înţelegem ce reprezintă riscul în general. Riscul poate fi definit ca un eveniment incert, dar posibil, care ar putea provoca anumite pierderi. 

pulspulspuls

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

Ce mai lipsea în campania de la partidoi: un avion hârbuit ca vai de el!

De parcă nu îi era destulă pe cap beleaua cu alegerile şi campania, taman acum când e tot mai acuzat prin partid că nu poate mobiliza premarii ca să scoată lumea la vot, cică şeful de filială nea Măricel are bătăi de cap şi cu o altă problemă care arde, tot zilele astea. 

Caricatura zilei

BakeNews

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.