Cu studenţii exmatriculaţi de la „Cuza“ s-ar putea popula un mic oraş. 13.000 în cinci ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cu studenţii exmatriculaţi de la „Cuza“ s-ar putea popula un mic oraş. 13.000 în cinci ani

GALERIE
studenti
  • studenti
- +

Numai în ultimii 5 ani au fost exmatriculaţi peste 13.000 de studenţi, din care aproape 10.000 înainte de licenţă şi peste 3.000 de la master. Cei mai mulţi (aproape 3.000) sunt de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, care este şi cea mai mare din Universitatea „Al.I. Cuza“. Raportat la numărul de studenţi, o rată de exmatriculare foarte mare este la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde aproape 2.000 de tineri au renunţat la studii în ultimii cinci ani.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a exmatriculat în ultimii cinci ani 9.893 de studenţi de la licenţă şi 3.146 de la master, conform documentelor furnizate „Ziarului de Iaşi“ în urma unei solicitări adresate instituţiei. Cifrele sunt valabile din anul universitar 2015 - 2016 şi până în anul universitar ce s-a încheiat în iulie, 2019 - 2020, şi însumează mai mult decât toţi studenţii înmatriculaţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi sau aproape de trei ori mai mulţi decât cei de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“.

Abandonul universitar nu este o noutate în mediul academic, din ţară sau de la nivel naţional. Cifrele din ultimii arătau că sunt universităţi care au rata de abandon de aproape 50% la nivelul anului I, fapt ce afectează în primul rând finanţarea instituţiilor de învăţământ superior, fiindcă în România funcţionează în continuare, în ciuda promisiunilor guvernelor din 2011 încoace, finanţarea/ student. Cifrele de la UAIC ne arată însă o serie de trenduri neaşteptate.

Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor are cele mai mari cifre - 2.456 la licenţă şi 926 la master, fiindcă sunt şi cei mai mulţi studenţi, cam 20% din cei din universitate. Doar numărul acesta e mai mare decât numărul total al studenţilor înmatriculaţi la zi la Universitate Naţională de Arte „George Enescu“. Însă o rată de exmatriculare mare observăm şi la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, unde sunt mai puţin de jumătate din studenţii de la FEAA. În ultimii cinci ani, de aici au fost exmatriculaţi 1.446 la licenţă şi 515 la master.

Numărul de studenţi exmatriculaţi în ultimii 5 ani

Abandon universitar vs. picarea examenelor

Există în principal şase motive mari pentru care studenţii ajung să fie exmatriculaţi. O parte dintre ei nu îşi semnează contractul de studii după înmatriculare - sunt adesea cei care abandonează studiile după ce s-au înscris, fie pentru că sunt înmatriculaţi la altă facultate, fie pentru că pur şi simplu renunţă la a mai face o facultate.

Există şi cazuri de studenţi care nu îşi semnează fişele semestriale ca să se înscrie astfel la cursuri. Dacă la categoria anterioară sunt de regulă cei din anul I de la licenţă sau master, la această secţiune se încadrează cei care abandonează pe parcurs, nu se mai prezintă şi nu îşi fac actele administrative, ajungând să fie exmatriculaţi.

O altă categorie este cea care priveşte neachitarea taxelor, unde este evident că e vorba tot de studenţii de la taxă care abandonează fără să se mai prezinte la cursuri.

Pe lângă cei care şi-au întrerupt cursurile şi nu le-au mai reluat (care „îngheaţă“ anul), există două categorii relevante, mai exact e vorba de studenţi care sunt exmatriculaţi în urma performanţelor slabe didactice. Practic, sunt cei care la sfârşitul ultimului an de studiu au cel puţin o disciplină nepromovată şi cei care strâng mai mult de 30 de credite restante de pe un an pe altul. Sigur, în aceste două categorii, sunt şi cei care au abandonat, dar aici îi regăsim şi pe cei care nu au fost la nivelul standardelor impuse de fiecare facultate în parte. Spre exemplu, la aceste două categorii, în anul 2018 - 2019, FEAA a exmatriculat peste 550 de studenţi la licenţă.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.