Cu Trump ca prieten, Ungaria lui Orban gândeşte în stil mare. Premierul ungar i-a urat succes republicanului într-o convorbire telefonică

sâmbătă, 02 noiembrie 2024, 14:00
3 MIN
 Cu Trump ca prieten, Ungaria lui Orban gândeşte în stil mare. Premierul ungar i-a urat succes republicanului într-o convorbire telefonică

Ungaria cheltuieşte o mulţime de bani pentru a-şi promova „modelul iliberal” în Statele Unite, pe fondul unei „relaţii romantice” între Viktor Orban şi Donald Trump. Şi se pregăteşte să sărbătorească. Cu un om-cheie însărcinat să facă legătura între „revoluţia conservatoare” maghiară şi mişcarea MAGA: intelectualul creştin american Rod Dreher, recrutat de premierul naţionalist maghiar.

Acesta a decis să se stabilească la Budapesta în 2022 şi lucrează pentru Institutul Dunării, un think-tank apropiat de guvern, potrivit AFP.

În articole şi pe reţelele de socializare, el laudă metoda Orban, despre care prezice că „în curând va da lovitura” odată cu victoria candidatului republican la alegerile prezidenţiale americane de marţi.

„El va avea atunci un aliat puternic în eterna sa luptă împotriva bătăuşilor de la Bruxelles”, a declarat pentru AFP acest imigrant american într-o fostă ţară comunistă din Europa Centrală, care, în ciuda dimensiunilor sale reduse, se transformă într-un laborator mondial al extremei drepte.

Dispreţ pentru elite

Potrivit site-ului de investigaţii Atlatszo, cel puţin 1,64 milioane de dolari (1,5 milioane de euro) din bani publici au fost cheltuiţi în ultimii trei ani pentru finanţarea activităţilor institutului, care organizează în special conferinţe.

Acesta a încheiat un parteneriat cu Heritage Foundation, un think tank american care s-a făcut remarcat prin „Proiectul 2025”, un program de măsuri radicale în cazul revenirii miliardarului la Casa Albă.

„Acest document aminteşte de practica guvernului maghiar de a menţine faţada structurilor democratice, punând în acelaşi timp sub control politic mass-media, justiţia şi educaţia”, explică analistul Mate Kalo.

Donald Trump s-a distanţat de text, dar nu şi de Viktor Orban: atunci când vine vorba să citeze lideri străini exemplari, el are doar numele său pe buze, salutând „un om puternic, un om dur”. El l-a primit deja de două ori în acest an la Mar-a-Lago, vila sa de lux din Florida, şi a vorbit cu el din nou la telefon joi.

„I-am urat mult succes. Ţin pumnii”, a scris pe X premierul ungar, care a promis să „deschidă o mulţime de sticle de şampanie” dacă fostul preşedinte va fi ales.

Această admiraţie este veche: Orban a fost primul lider occidental care l-a sprijinit în 2016 în lupta sa împotriva lui Hillary Clinton.

Cei doi bărbaţi sunt uniţi de acelaşi dispreţ faţă de elite, de aceeaşi ură faţă de imigraţie şi de acelaşi limbaj scandalos.

„Cult al personalităţii”

Un „front unit” de idei expus în fiecare primăvară la conferinţa CPAC din Budapesta, o ramură a marii mase conservatoare organizate în Statele Unite. Donald Trump nu a venit niciodată în persoană, dar a trimis înregistrări video.

În 2023, Viktor Orban a denunţat „virusul wokismului” propagat de liberali, lăudându-se că are „antidotul” în Ungaria.

Totuşi, Mate Kalo consideră că influenţa liderului european de dincolo de Atlantic nu trebuie supraestimată.

Legăturile rămân „superficiale” şi „dezacordurile” în materie de politică externă abundă.

Dacă cei doi politicieni sunt de acord asupra necesităţii urgente de a aduce pacea în Ucraina, fără a explica cum, şi împărtăşesc o afinitate cu Vladimir Putin, unii republicani sunt îngrijoraţi de faptul că Ungaria, în ciuda faptului că este membră a NATO, „se apropie” de China şi de alte regimuri autoritare.

Liderul partidului în Senat, Mitch McConnell, şi-a criticat chiar colegii pentru ignorarea acestei „tendinţe alarmante” şi pentru formarea unui „cult al personalităţii” în jurul lui Orban.

În ciuda acestor diferenţe, ţara central-europeană „nu are nimic de pierdut dacă îl susţine 100% pe Trump”, spune Rod Dreher.

La urma urmei, relaţiile sale cu administraţia democrată sunt foarte tensionate, iar ţara critică declinul statului de drept sub Viktor Orban, aflat la putere de 14 ani.

Datorită lui Trump, Budapesta speră să „scape de critici”, subliniază Zsuzsanna Vegh, analist la German Marshall Fund. Cu speranţa unui ambasador mai prietenos decât David Pressman, un diplomat deschis homosexual care critică frecvent guvernul ungar, în special în privinţa restrângerii drepturilor LGBT+.

Iar în faţa partenerilor săi europeni, cu care se întâlneşte în 7 şi 8 noiembrie la Budapesta, un succes al candidatului republican – considerat nefavorabil de UE – ar suna ca o răzbunare personală.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii