Cui ii e teama de referendum?

marți, 22 ianuarie 2008, 21:40
3 MIN
 Cui ii e teama de referendum?

Noul an a debutat in Romania asa cum se astepta toata lumea. Nimic nou in cicaleala dintre palate, nimic nou in discutiile televizate sau in paginile ziarelor. Meciul continua, dar nimeni nu mai tine socoteala punctelor marcate sau a loviturilor incasate. Asta, pentru ca sint din ce in ce mai putini cei care mai au timp sa se uite la noile episoade din telenovela trintelor in noroi, in timp ce vestile privind cresterea euro in raport cu leul stirnesc ingrijorare prin buzunare. Intretinerea abia afisata, pentru luna decembrie, a umplut de jale majoritatea romanilor care locuiesc la bloc si deja s-a anuntat iminenta altor scumpiri. Putem da vina pentru aceste vesti proaste si pe politicieni, si pe slabele performante ale economiei, insa impulsul care a taiat firavul avint al cresterii economice vine din afara. Criza financiara care ameninta lumea de mai bine de zece ani nu mai are rabdare si e pe cale sa dea buzna in bugetul oricarei familii. Totusi, inca nu este clar daca recesiunea se va produce si cum se va manifesta – comentatorii adusi in platourile televiziunilor vorbesc doar de preturi si de indicatorii burselor. Nici o vorba despre avantajele exportatorilor care pina mai ieri se plingeau ca leul se apreciaza si ca ies astfel in pierdere. Nici un sfat pentru romanii prinsi cu creditele-n vine.

Colac peste pupaza, dincolo de frisoanele pietelor financiare, se mai prefigureaza o criza, in care politica si diplomatia vor avea mult de lucru. Spiritele se incing in jurul iminentei declaratii de independenta a provinciei Kosovo. Consecinta va fi schimbarea granitelor unor state, pentru prima data in Europa postbelica. Probabil ca urmatorul stat afectat, dupa Serbia, va fi Kosovo insusi, pentru ca sirbii ramasi in nordul provinciei si-au anuntat deja intentia de a se desprinde, aplicind exact aceeasi reteta – cea a autodeterminarii. Ce are de cistigat si ce risca sa piarda Romania in acest caz? Toate privirile sint indreptate asupra asa-numitului Tinut Secuiesc, ai carui reprezentanti au trimis deja in Parlament proiectul de lege privind obtinerea autonomiei. Dar o comparatie cu provincia Kosovo nu se poate face: Romania este in Uniunea Europeana, iar dobindirea autonomiei ar putea trece aproape neobservata.

Cu totul altfel stau lucrurile pe teritoriul fostului imperiu sovietic. Dincolo de granitele de nord si de est ale Romaniei traiesc milioane de romani, care ar putea opta pentru independenta, la fel ca si albanezii kosovari. Pentru unii dintre ei exista Republica Moldova – care deja are problemele ei cu rusii transnistreni. Dar cei din nordul Bucovinei si din sudul Basarabiei se afla pe teritoriul Ucrainei si nu dispun nici macar de autonomie. Cum va reactiona Bucurestiul daca acestia vor opta prin referendum sa se desprinda de Kiev? Putin probabil ca Ministerul de Externe sa aiba pregatit vreun raspuns, desi o strategie bine gindita in acest sens ar determina o corectie importanta in politica externa a Romaniei: ar contrabalansa emanciparea secuilor si, totodata, ar frina ofensiva ucrainenilor pe canalul Bistroe si pe Insula Serpilor. Nu e inca tirziu pentru ministrul Cioroianu sa-si puna angajatii la treaba, cu doua conditii: fara cuvinte si gesturi care sa insemne "yes" si "ok", dar cu mai multa fermitate in intentii. In rest, e diplomatie.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii