Cui prodest?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cui prodest?

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

Nu l-am „retuşat” - gândul acela - ca să-l fac cumva (măcar ceva-ceva) mai puţin sumbru. Nu, cum veţi vedea, nu-i uit nici pe profitorii lui Covid, doar am lărgit sfera întrebării (îndreptăţite) cui prodest? şi către alte soiuri de … „virusare” - dar deloc - mai puţin periculoase, în bătaia lor lungă.

Totuşi, mai întâi despre cine trage foloasele de pe urma ponoaselor aduse de Covidul atât de „generos” difuzat lumii întregi dinspre Wuhan-China, indiferent (ca urmări) dacă de vină ar fi… lilieci sau bipezi. Sigur, spaime, restricţii, costuri şi pierderi, acestea din urmă, de la vieţi omeneşti la cele social-economice şi de ordin psihomoral, goluri în Educaţie. Speranţa oamenilor s-a îndreptat, firesc, spre competenţa medicilor şi a cercetării din aceeaşi branşă. „Vaccinul” era… „luminiţa” dătătoare de încredere. E normal ca industria farmaceutică să câştige din rezultatele unor atare cercetări (care înseamnă investiţii, costuri de producţie etc.) şi,dinspre noi toţi, publicul expus, era inevitabilă nerăbdarea, presiunea uriaşă a aşteptării acestei „arme” de apărare văzute în vaccine(uri). Acum, că ele au apărut, încep să se vadă şi urmările mai puţin fericite ale cursei - contracronometru - către „ţinta” vaccin.

Da, Astra Zeneca, sigur. Dar nu numai asta. Ni se comunicau procentaje ridicate ale… imunităţii, o informaţie menită să dea încredere. Abia mai târziu a început să se vorbească şi de durata imunităţii obţinute prin vaccinare. Tulpine noi, unele din ele „imune” la vaccin, plus previziuni de vaccinare periodic refăcută. Nu sunt toate astea legate şi de graba cu care s-a ţintit o imensă piaţă? Miliardele de comenzi au confirmat asemenea perspective de business planetar, reversul însă e mai puţin… roz, din păcate. Chinei, care e la originea nenorocirii şi câştigase deja enorm din vânzarea/ exportul de măşti, graţie vaccinului, şi el made în China, îi va fi şi mai bine aşadar: economico-financiar.

Lumea are în acelaşi timp destule alte griji. De pildă, pe cele legate de „progresismul” euroatlantic, ale cărui „cult al diversităţii” şi „corectitudine politică” dau toate semnele de o intoleranţă care numai a progres nu miroase. Ce fel de discurs „antirasist” este cel care face din rasa albilor o ţintă globală a demonizării - „revanşă” istorică? Cui prodest? De văzut (în retorica propagandei) beneficiarii de pe axa Moscova-Beijing. „Virusul” egalitarismului, utopic şi „cultivat” dictatorial, drag „neomarxiştilor”, „progresiştilor”, pe aici, prin „Estul” Europei (nu geografic, ci geopolitic), inclusiv nouă, românilor, ne este direct cunoscut, pe propria piele. Foloasele le vor trage sforarii demagogiei, ponoasele - naivii buni de dus de nas. „Diktatul” minorităţilor agresive nu e cu nimic mai bun decât “decretele” dictatorilor . Pe când vreo altfel de „stea a lui David” pentru… „vina” de a fi alb?

Două vorbe de final „local” (românesc). Alegerile ne-au scăpat de guvernări PSD (Ponta, Dragnea, Dăncilă), „comete” trăgând liote de paraziţi, pile, „secretare”. Dar nu ca să le facă loc protejaţilor PNL-USR-UDMR, ca de pildă celor de sub pulpana ministrului Virgil Popescu, figuranţii gras plătiţi în CA-uri ale căror indemnizaţii (de simplă prezenţă) îşi au sursa în preţul plătit de consumatori. Ce fel de „vaccin” ne-ar trebui împotriva „epidemiei” de lichelism protejat şi „uns” din belşug (că „nu dau de la ei”) de „bravii” vocalişti ai politichiei dâmboviţene, cu nu puţini „emuli” şi… în teritoriu?

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru  Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.