Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cui prodest?

GALERIE
nicolae cretu
  • nicolae cretu
- +

Deşi eram hotărât să nu mai scriu decât poate cândva fi să se termine odată cu ea, pe o temă atât de bătătorită şi deprimantă, gândul iniţial fusese (dar nu neapărat ca titlu): cui prodest… pandemia? 

Nu l-am „retuşat” - gândul acela - ca să-l fac cumva (măcar ceva-ceva) mai puţin sumbru. Nu, cum veţi vedea, nu-i uit nici pe profitorii lui Covid, doar am lărgit sfera întrebării (îndreptăţite) cui prodest? şi către alte soiuri de … „virusare” - dar deloc - mai puţin periculoase, în bătaia lor lungă.

Totuşi, mai întâi despre cine trage foloasele de pe urma ponoaselor aduse de Covidul atât de „generos” difuzat lumii întregi dinspre Wuhan-China, indiferent (ca urmări) dacă de vină ar fi… lilieci sau bipezi. Sigur, spaime, restricţii, costuri şi pierderi, acestea din urmă, de la vieţi omeneşti la cele social-economice şi de ordin psihomoral, goluri în Educaţie. Speranţa oamenilor s-a îndreptat, firesc, spre competenţa medicilor şi a cercetării din aceeaşi branşă. „Vaccinul” era… „luminiţa” dătătoare de încredere. E normal ca industria farmaceutică să câştige din rezultatele unor atare cercetări (care înseamnă investiţii, costuri de producţie etc.) şi,dinspre noi toţi, publicul expus, era inevitabilă nerăbdarea, presiunea uriaşă a aşteptării acestei „arme” de apărare văzute în vaccine(uri). Acum, că ele au apărut, încep să se vadă şi urmările mai puţin fericite ale cursei - contracronometru - către „ţinta” vaccin.

Da, Astra Zeneca, sigur. Dar nu numai asta. Ni se comunicau procentaje ridicate ale… imunităţii, o informaţie menită să dea încredere. Abia mai târziu a început să se vorbească şi de durata imunităţii obţinute prin vaccinare. Tulpine noi, unele din ele „imune” la vaccin, plus previziuni de vaccinare periodic refăcută. Nu sunt toate astea legate şi de graba cu care s-a ţintit o imensă piaţă? Miliardele de comenzi au confirmat asemenea perspective de business planetar, reversul însă e mai puţin… roz, din păcate. Chinei, care e la originea nenorocirii şi câştigase deja enorm din vânzarea/ exportul de măşti, graţie vaccinului, şi el made în China, îi va fi şi mai bine aşadar: economico-financiar.

Lumea are în acelaşi timp destule alte griji. De pildă, pe cele legate de „progresismul” euroatlantic, ale cărui „cult al diversităţii” şi „corectitudine politică” dau toate semnele de o intoleranţă care numai a progres nu miroase. Ce fel de discurs „antirasist” este cel care face din rasa albilor o ţintă globală a demonizării - „revanşă” istorică? Cui prodest? De văzut (în retorica propagandei) beneficiarii de pe axa Moscova-Beijing. „Virusul” egalitarismului, utopic şi „cultivat” dictatorial, drag „neomarxiştilor”, „progresiştilor”, pe aici, prin „Estul” Europei (nu geografic, ci geopolitic), inclusiv nouă, românilor, ne este direct cunoscut, pe propria piele. Foloasele le vor trage sforarii demagogiei, ponoasele - naivii buni de dus de nas. „Diktatul” minorităţilor agresive nu e cu nimic mai bun decât “decretele” dictatorilor . Pe când vreo altfel de „stea a lui David” pentru… „vina” de a fi alb?

Două vorbe de final „local” (românesc). Alegerile ne-au scăpat de guvernări PSD (Ponta, Dragnea, Dăncilă), „comete” trăgând liote de paraziţi, pile, „secretare”. Dar nu ca să le facă loc protejaţilor PNL-USR-UDMR, ca de pildă celor de sub pulpana ministrului Virgil Popescu, figuranţii gras plătiţi în CA-uri ale căror indemnizaţii (de simplă prezenţă) îşi au sursa în preţul plătit de consumatori. Ce fel de „vaccin” ne-ar trebui împotriva „epidemiei” de lichelism protejat şi „uns” din belşug (că „nu dau de la ei”) de „bravii” vocalişti ai politichiei dâmboviţene, cu nu puţini „emuli” şi… în teritoriu?

Nicolae Creţu este profesor doctor în cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Alexandru  Ioan Cuza” din Iaşi, critic şi istoric literar

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri