Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cui să-i mulţumim din inimă?

GALERIE
gin
  • gin
- +

Sportul ieşean este aproape de moarte clinică, inclusiv fotbalul dă semne deloc încurajatoare.

"Ce ne trebuie kilometri de autostradă atâta timp cât echipa noastră de fotbal se scufundă în mediocritate? Şi cu ce ne ajută atâta amar de demonstraţii cu #rezist, ori #şîeu, din moment ce în municipiul de pe malurile Bahluiului sportul se află în moarte clinică?" Sunt întrebări doar aparent absurde, fiindcă există, din prea multe păcate, mulţi concitadini care judecă asemenea lucruri din perspectiva sportului sau, mai riguros vorbind, din privinţa unei mingi rotunde cu picăţele. Pare destul de absurd existenţa, sau mai ales promovarea unui astfel mod de abordare: e greu de acceptat că poate exista, dar există. În proporţie insignifiantă, totuşi EXISTĂ.          

Buuun, şi dacă există în asemenea doze homeopatice, la ce merită atenţia? Cei care pun mingea de fotbal mai presus de orice sunt puţini, doar cei care stau cu mâna întinsă la Primărie pentru fotbal sunt ceva mai mulţi. Şi mai mulţi sunt aceia care doresc o mai mare implicare a oamenilor de afaceri locali întru ajutorarea (finanţarea) echipelor profesioniste, însă experienţa noastră arată ca aşa ceva miroase de la distanţă a utopie. Pentru că oamenii cu dare de mână din "Dulşili Târg" fug ca dracul de tămâie de echipe sportive, în special de fotbal. În oraşele amărâte precum Vaslui, Urziceni etc., experienţele cu "bani pentru fotbal" au fost sortite eşecului. Din punct de vedere sportiv, deoarece, ca detergent pentru bani or fi folosit la ceva. Iaşul nu este oraş amărât, din contra, este a doua urbe a ţării, dar ca brand sportiv (fotbalistic) este cam la acelaşi nivel. Cei 40 de ani de prezenţă cvasi-neîntreruptă pe prima scenă a fotbalului românesc contează prea puţin. Impactul comercial este legat mai mult de strălucirea unor performanţe, fie ele şi singulare, decât de stabilitate şi continuitate. Spre exemplu, nu e nevoie de prea multă polologhie pentru a demonstra că branduri precum Rapid, Steagul Braşov, Oţelul (liga a treia), Petrolul, "U" Cluj (L2) sunt mai atractive pentru investitori decât Politehnica Iaşi, o prezenţă aproape continuă pe prima scenă fotbalistică a ţării. Singura echipă ieşeană de jocuri care reprezintă un brand este, cât de cât, Penicilina la volei. Numai că aceasta aparţine unui sponsor privat "serios" şi "credincios" (ghilimelele ne aparţin), în scopul nobil al creşterii tinerelor talente pentru alţii şi după principiul milităros "nici nu te rupe, nici nu te lasă".

Rămânând la capitolul fotbal şi, menţionând părerile unor cunoscători (fără ghilimele), finanţarea unei echipe de fotbal pentru prezenţa continuă şi decentă în Liga I este posibilă fără prea mari sacrificii din partea autorităţilor locale. Ba mai mult, ar mai rămâne bani şi pentru încă o echipă de jocuri sportive (handbal, rugby, baschet) în acelaşi scop nobil de "menţinere pe linia de plutire". Restul? Ouă sparte de dragul omletei! Este acest scop nobil mulţumitor pentru al doilea oraş al ţării? Din moment ce o ditamai investiţie pe bani publici grei, CSM Bucureşti, dă semne de ratare?

Mai trist este altceva: nici măcar sportivii fruntaşi ai Iaşului, atâţia cât mai sunt, nu se bucură de minima atenţie a oficialităţilor. În apropierea anului electoral, declaraţiile venite de la Palatul Roznovanu în privinţa finanţării echipei de fotbal se resuscitează şi se înteţesc. N-am auzit nicio declaraţie a primarului Chirica în legătură cu cel mai bun sportiv al urbei, Vlad Simionescu, aflat în ascensiune continuă în topul mondial de judo, dar şi la un pas de a părăsi Iaşul de atâta grijă părintească. În schimb, echipele de jocuri au fost desfiinţate, fotbalul este cum toată lumea ştie că este, iar sportivii olimpici fug de Iaşi ca de un blestem. Şi atunci, dragi concetăţeni, cui să-i mulţumim din inimă?

PS: Legătura cu autostrada pomenită la început? Poate că intrarea în rând cu lumea va atrage investitori şi pentru sportul ieşean. Zicem #şînoi, nu dăm cu parul!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri