anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 09.08.2020

Cuibul conspiraţioniştilor medicali ieşeni

GALERIE
Catalin Hopulele
  • Catalin Hopulele
- +

Când se vor linişti lucrurile şi vom trage linie, vom mai avea oare mintea limpede să ne gândim câte zeci de mii de oameni şi-au validat convingerile fantasmagorice, dobândite din acele surse anonime, cu citate din membrii cuibului conspiraţionist medical din Iaşi?

În toată această criză legată de pandemia COVID-19, ratăm o mare performanţă pe care o atinge Iaşul, ce stă departe, în rest, de clasamentele naţionale şi internaţionale. Iaşul are cel mai prolific şi vizibil cuib de conspiraţionişti din domeniul medical din România, mai ceva ca-n romanele de Agatha Christie. Îi găsiţi pe Facebook şi chiar vă recomand să îi citiţi, dacă aveţi stomacul şi nervii tari. Liderii informali sunt fostul rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi fostul preşedinte al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, Iulian Şerban. În peisaj apare, desigur, nelipsit, şi Răzvan Constantinescu, în cazul căruia împărtăşesc jena multora dintre colegii săi în a-l numi medic. E cel care-i înjura pe protestatari după cazul Colectiv, care a lăsat să se înţeleagă că nu i-ar trata dacă ar ajunge în spital la el, care spunea că infecţia SARS-COV2 e doar o gripă mai uşoară şi că s-ar duce în China să se infecteze etc. E şi bun prieten cu Iulian Capsali, care a transformat România Liberă, în câteva luni de zile de la preluare, din una dintre puţinele publicaţii quality rămase pe piaţă într-o fiţuică nefrecventabilă, anti-vaccinistă, conspiraţionistă şi cu mai puţine informaţii de interes public decât ziarul Kaufland.

Dar dacă pe Răzvan Constantinescu îl va da uitării chiar ridicolul în care se scufundă la fiecare scandal, o foarte mare mâhnire mă cuprinde când îmi amintesc că acelaşi profesor Astărăstoae care a scos UMF dintr-o gaură neagră financiară şi care a impus examene tip grilă în una dintre cele mai corupte (la vremea respectivă) universităţi din Iaşi e acum aproape un anti-vaccinist declarat şi prieten la cataramă cu Olivia Steer. Mă uit cum i s-a schimbat tonul de-a lungul anilor, de când a ieşit la pensie şi a devenit influencer pe Facebook. Cum stau tinerii pe care i-a promovat, cercetători reputaţi la universităţi din străinătate, şi încearcă să-i explice în comentarii că se înşală şi el le răspunde îmbătat de notorietatea căpătată în bula sa, dar fără a vedea că din bula aia nu fac parte oamenii alături de care a lucrat sau care l-au cunoscut. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, omul care a pus umărul la consolidarea unei universităţi puternice, construieşte acum sofisme şi trimite scrisori deschise la Ministerul Sănătăţii împotriva Legii Vaccinării (alături, printre alţii, de homeopaţi, acupuncturişti şi persoane care nu au dreptul să practice medicina în România).

Ne uităm în jurul nostru cum cresc cazurile de COVID-19 şi ne îngrijorăm, pe bună dreptate. Dar, mai grav, ne uităm cum creşte apetitul oamenilor de a crede în conspiraţii din ce în ce mai subţiri, alimentate din surse anonime. Când se vor linişti lucrurile şi vom trage linie, vom mai avea oare mintea limpede să ne gândim câte zeci de mii de oameni şi-au validat convingerile fantasmagorice, dobândite din acele surse anonime, cu citate din membrii cuibului conspiraţionist medical din Iaşi? Şi vom avea oare curajul să ne întrebăm câţi au avut de suferit în urma lor? Tot văd răstălmăcită aberaţia asta cu rude plătite să treacă în certificatul de deces a celor decedaţi COVID-19 ca fiind cauza morţii în loc de cauza reală. Le va trece cineva numele medicilor-conspiraţionişti de serviciu pe certificatele de deces ale celor care nu s-au protejat cum trebuie „de o banală gripă”?

Acum nici două săptămâni am stat de veghe în faţa unui sicriu închis, la o rudă care a murit în urma infecţiei cu COVID19, deşi simptomele îi trecuseră şi medicii testau să vadă dacă nu cumva a şi eliminat virusul din organism. Vorbeam cu şeful ATI din spital care-mi spunea franc că el nu crede că suntem aproape de a înţelege virusul ăsta. Şi vorbea cu un soi de sfârşire şi epuizare în glas pe care îmi doresc acum să o fi putut înregistra, să o audă şi profesorul Astărăstoae înainte să publice următoarea notă pe Facebook.

Mă întreb dacă studiile făcute sunt adevărate şi e suficientă o astfel de experienţă personală ca oamenii care nu cred în existenţa acestui virus să înceapă să îi protejeze, în primul rând, pe cei din jurul lor. Mă întreb şi dacă o astfel de experienţă i-ar face pe medicii-conspiraţionişti de serviciu să înţeleagă sau - poate cel mai important - să se oprească. Dar nu cred. Au stat atât de mult timp în preajma bolilor, a morţii, încât pentru ei nu cred că mai are aceeaşi valoare. Iar adulaţia propriilor admiratori i-a scufundat iremediabil în lumea lor. Lume în care 5G-ul şi COVID-ul stau în capul mesei la priveghiul bunului simţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Frecția

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.