Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cuiburi de ouă de dinozaur descoperite în România, prezentate la Dino Parc Râşnov

GALERIE
cuiburi de ouă de dinozaur
  • cuiburi de ouă de dinozaur
- +

Cele mai noi cuiburi de ouă de dinozaur au fost descoperite la Livezi şi Boiţa, în zona Ţara Haţegului. Cercetările au început în urmă cu trei ani, iar de atunci se află în procesul de restaurare desfăşurat de către echipele de studenţi ai Universităţii din Bucureşti, conduse de conf. Zoltan Csiki-Sava şi lect. Ştefan Vasile cu susţinerea şi implicarea Dino Parc Râşnov potrivit news.ro

Conform cercetărilor, ouăle din cuiburile descoperite provin, cel mai probabil, de la „dinozaurul cu cioc de raţă” Telmatosaurus Transsylvanicus, o specie de dinozaur erbivor ce a trăit în zona Transilvaniei cu aproximativ 66-70 de milioane de ani în urmă.

Pentru a marca aceste noi descoperiri paleontologice, începând cu 15 august, la Dino Parc Râşnov se va lansa o expoziţie de cuiburi reale de ouă de dinozaur şi machete reconstituite ale cuiburilor cu pui de dinozaur. Exponatele din cadrul vernisajului au fost descoperite şi curatoriate între 2015 şi 2018, în localităţile Livezi şi Boiţa, de aceeaşi echipă menţionată mai sus.

"Am hotărât să susţinem cercetările din domeniu încă de la începutul colaborării cu prof. Dan Grigorescu de la Universitatea din Bucureşti, autor al unor importante descoperiri şi studii pentru ţara noastră, pentru comunitatea paleontologică, dar şi pentru vizitatorii Dino Parc Râşnov, pe care ne dorim să-i surprindem în permanenţă cu noutăţi. Fiecare exponat de la Dino Parc vine şi cu o atestare ştiinţifică, astfel, vizitatorii noştri pot învăţa lucruri interesante şi inedite din istoria dinozaurilor", a declarat Adrian Apostu, managerul Dino Parc Râşnov.

"Ne-am bucurat de susţinerea continuă a Dino Parc Râşnov în cercetările desfăşurate până acum în Bazinul Haţeg, acolo unde au fost descoperite cele mai multe dovezi ale existenţei dinozaurilor pe teritoriul ţării noastre", a declarat prof. Dan Grigorescu.

Dino Parc Râşnov este o zonă de agrement şi un muzeu în aer liber, situat pe Strada Cetăţii, în apropiere de Cetatea Râşnov. Pe lângă un traseu impresionant cu 100 de dinozauri în mărime naturală, atestaţi ştiinţific, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuţe în arbori, un cinematograf 9D şi un cinematograf 360°, traseu de aventură, labirint laser, expoziţii unicat şi multe alte zone interactive.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri