Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Culisele politicii româneşti

GALERIE
Alexandru Lazescu
  • Alexandru Lazescu
- +

Există un sentiment destul de larg răspândit că multe jocuri şi combinaţii politice nu se fac la vedere, ci prin manevre oculte.

Cu câteva zile în urmă Cozmin Guşă avansa un scenariu conspiraţionist pus la cale în Croaţia în cursul unei întâlniri dintre George Maior, Florian Coldea şi un lider PSD, al cărui obiectiv, realizat între timp, era acela de a scoate ALDE din fosta coaliţie de guvernare şi de a-l introduce în cursa prezidenţială pe Mircea Diaconu pentru a facilita ascensiunea lui Dan Barna în turul doi în defavoarea Vioricăi Dăncilă. Tot el a avansat ideea că decizia abruptă a lui Călin Popescu Tăriceanu de abandonare a guvernării ar fi strâns legată de dezvăluirile făcute într-un dosar aflat pe rol la DNA în care este anchetat fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu, un apropiat al său. Ca de obicei, în astfel de situaţii, informaţiile sunt greu de verificat, dar nu ar fi neapărat ceva surprinzător. De la Virgil Măgureanu încoace, fără a cărui binecuvântare nu prea se puteau face marile privatizări, ne-am obişnuit să se discute frecvent despre implicarea unor oameni din serviciile secrete în politică şi afaceri. Uneori sunt informaţii verificabile, alteori e vorba doar de speculaţii sau chiar de dezinformări introduse în spaţiul public ca parte a luptei pentru putere şi influenţă. Cert este că totul s-a petrecut surprinzător şi a lăsat multă lume descumpănită. S-a văzut asta şi din maniera în care Antena 3 şi România TV, televiziuni cu simpatii explicite pentru actuala putere, au reacţionat, părând de-a dreptul debusolate. Până să se lămurească ce se întâmplă şi pentru că nu ştiau cum ar trebui să se poziţioneze în noul context, au preferat să se ocupe masiv de subiectul Caracal, deşi era în plină desfăşurare o criză politică majoră.

Oricum nu e criza pe care şi-o doreau PNL şi Klaus Iohannis pentru care scenariul optim era unul cu PSD în continuare la guvernare, un bun sac de box pentru atacurile politice, dar cu o Viorica Dăncilă nu excesiv de slăbită pentru că, evident, pentru ei un tur doi la prezindenţiale cu Iohannis şi Dăncilă este net de preferat unuia între Iohannis şi Barna. Acum, în condiţiile în care mai nimeni nu vrea de fapt la guvernare, criza este un măr otrăvit. De aceea, şi peneliştii, şi useriştii vor trebui să mimeze că vor să dea jos "guvernul catastrofal", dar în acelaşi timp să facă în aşa fel ca acesta să rămână în funcţie cel puţin până la alegerile prezidenţiale. Asta vrea şi USRPlus care, deşi a declarat adesea că nu vrea să intre la guvernare până când nu va avea un suport parlamentar consistent, şi-a dat seama că acest discurs nu sună bine electoral după ce discuţi permanent despre cât de dezastruos este actualul executiv, aşa că acum spun că, sigur, şi-ar asuma-o, după ce s-au convins că şansele ca acest lucru să se şi întâmple sunt destul de mici.

Marele câştigător, cel puţin pentru moment, e Victor Ponta. Cu un fost şef SIE alături, e vorba de Silviu Predoiu, reprofilat după retragere în consultant politic (măcar formal acest lucru nu ar trebui să fie posibil, prin alte părţi există restricţii din acest punct de vedere!) şi, zice Cozmin Guşă, cu sprijinul lui Florian Coldea (via Gheorghe Maior, al cărui fin este), fostul premier pare implicat febril în tot felul de combinaţii şi aranjamente. Şi, într-adevăr, probabil cu sprijin din culise, l-a extras pe Tăriceanu de lângă PSD, l-a împins în cursa prezidenţială pe Mircea Diaconu, probabil la cerere, pentru a-l ajuta pe Dan Barna şi a-l încurca pe Klaus Iohannis. Teoretic, el deţine în acest moment şi cheia menţinerii PSD la guvernare (condiţia pare să fie sacrificarea Vioricăi Dăncilă) şi aceea prin care să asigure un sprijin parlamentar pentru un eventual nou guvern PNL-USR-PMP care, deşi nu prea vrea, ar fi nevoit să preia executivul dacă pică guvernul PSD.

Victor Ponta a fost unul dintre marii beneficiar al antipatiei profunde faţă de Liviu Dragnea pe care, cu resentimentele adunate după pierderea şefiei partidului, l-a atacat virulent. Asta l-a transformat într-un personaj frecventabil pentru multă lume din opoziţie care a uitat brusc nu doar plagiatul în sine, ci şi manevrele făcute pentru a-l scoate basma curată (Liviu Pop, pe atunci ministrul Învăţământului, a schimbat o întreagă comisie pentru asta) şi alte multe probleme din perioada când era prim ministru, cum ar fi creşterea masivă a angajaţilor din sectorul public pe care o critică astăzi. Astăzi se vede pe cai mari şi este vizibilă satisfacţia cu care le explică tuturor cum are el mai toate atuurile în jocul politic în curs. Ce îşi doreşte în fond? Cel mai probabil să preia, într-o formă sau alta, PSD din postura de salvator al partidului. Iar după Dragnea şi Dăncilă mulţi ar putea să-l vadă în postura de reformator al partidului creat de Ion Iliescu şi Adrian Năstase, deşi este în realitate departe de această condiţie.

Acest peisaj politic schimbat defavorizează în principiu PNL şi candidatul său la prezidenţiale, deşi Klaus Iohannis pare să stea relativ bine în sondaje. Pentru că Dan Barna şi USRPlus vor merge în principal pe cartea anti-sistem în care ne propun să salveze ţara înlocuind vechea clasă politică corupă şi incompetentă cu una nouă, proaspătă, performantă, plină de idei noi, care va repara în ritm alert tot ceea ce s-a făcut prost în cele trei decenii de post-comunism. Mircea Diaconu, aflat în politică de multă vreme, nu poate merge pe ceva similar chiar dacă se declară independent. Şi, oricum, rolul său principal este acela de a o încurca pe Viorica Dăncilă în folosul lui Dan Barna. Însă şi pentru acesta din urmă situaţia va deveni mai complicată dacă se va materializa candidatura anunţată a lui Alexandru Cumpănaşu care şi el se prezintă drept un mare luptător anti-sistem.

Cert este că există un sentiment destul de răspândit că multe jocuri şi combinaţii politice nu se fac la vedere, că unii actori politici sunt scoşi din joc şi alţii introduşi în joc prin manevre oculte. Poate e exagerat, dar sunt şi destule indicii şi semnale care confirmă, măcar în parte, această impresie. Domneşte o senzaţie de confuzie într-o societate românească profund divizată în care aproape nu mai există punţi de comunicare între diferitele segmente radicalizate. Într-un creuzet social în care se amestecă un soi de fatalism mioritic cu aşteptări complet nerealiste lansate în spaţiul public de salvatori providenţiali. Întrebarea complicată şi delicată este dacă starea precară a politici româneşti este un rezultat firesc al stării, al valorilor dominante din societate sau invers, societatea arată aşa cum arată din cauza clasei politice. Răspunsul tentant este, evident, cel de-al doilea pentru că şi oferă o soluţie: schimbarea radicală a clasei politice. Numai că dacă ne uităm la lumea lui Caragiale, prima variantă pare să fie mult mai aproape de adevăr.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri