Culisele votului pentru bugetul orașului. Trădare la USR. Ce se va întâmpla cu „vinovatul“?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Culisele votului pentru bugetul orașului. Trădare la USR. Ce se va întâmpla cu „vinovatul“?

GALERIE
sedinta-cl-vot-buget-iasi
  • sedinta-cl-vot-buget-iasi
- +

PNL şi PMP au adus 13 voturi, iar Cezar Baciu l-a adus pe al 14-lea. Conducerile locale a USR şi PLUS au propus excluderea din partid a lui Baciu. „Voi vota în conformitate cu jurământul pe care l-am depus în faţa cetăţenilor municipiului Iaşi, sunt pentru bugetul municipiului Iaşi“, şi-a argumentat poziţia consilierul care nu a respectat linia partidului. Cine este tânărul care a dat „votul de aur“ şi cum a ajuns în Consiliul Local?

Bugetul Iaşului a fost aprobat, ieri, la a treia încercare, cu aportul unui consilier USRPLUS. Votul favorabil acordat de Cezar Baciu a luat, aparent, prin surprindere filiala. În culise, discuţiile dintre unii lideri ai PNL Iaşi şi reprezentanţi ai USRPLUS sunt însă ceva mai vechi: în cadrul USRPLUS există un curent în favoarea unei alianţe cu PNL de cel puţin două luni. Iniţial, acest curent de opinie s-a manifestat în special în „aripa“ PLUS a partidului, dar „votul de aur“ de ieri a venit din partea unui consilier ajuns în Consiliul Local (CL) pe filiera USR.

Cezar Baciu este membru al CL de la începutul acestui an: plasat pe poziţia 11 pe lista USRPLUS pentru alegeri, el a devenit consilier după ce un alt consilier USRPLUS (Filip Havârneanu) a fost ales deputat. Baciu, în vârstă de 26 de ani, este agent de vânzări la firma Ciserom SA (producţie de ciorapi), cel puţin aşa a declarat acesta anul trecut, la înscrierea pe lista USRPLUS pentru CL. Aseară, filiala locală a propus conducerii naţionale a partidului excluderea lui Baciu din partid. Consilierul local nu a răspuns la apelurile telefonice ale „Ziarului de Iaşi“.

Şedinţa CL a durat mai puţin de 30 minute

Reuniunea consilierilor locali de ieri după-amiază nu prefigura o eventuală aprobare a bugetului: la USRPLUS se vorbea, intern, despre un boicot, în timp ce consilierii PSD rămăseseră pe aceeaşi poziţie - neparticipare la vot. În favoarea proiectului erau necesare 14 voturi dintre cele 27 posibile: 13 erau asigurate în virtutea alianţei PNL-PMP, iar celălalt vot trebuia să fie ori de la USRPLUS, ori de la PSD pentru a face posibilă aprobarea bugetului. La şedinţă au participat doar 20 de consilieri: cei mai mulţi (6 la număr) au lipsit de la USRPLUS - unii au boicotat, iar alţii nu au putut efectiv participa, conform surselor „Ziarului de Iaşi“.

Încă de la debutul şedinţei a putut fi observată o scindare în grupul USRPLUS: dintre cei trei consilieri prezenţi, unul (Cezar Baciu) a votat în favoarea ordinii de zi, care cuprindea un singur punct (bugetul), în timp ce ceilalţi doi (Iulian Nicolau şi Diana Finkelştain) au votat „împotrivă“. La momentul acestui vot, Nicolau a încercat să discute cu Baciu, cel puţin aşa a rezultat din înregistrarea video, în condiţiile în care presa nu a avut acces la şedinţă. Ulterior, Nicolau a solicitat suspendarea reuniunii, fără succes, pe motiv că nu toţi consilierii USRPLUS pot fi prezenţi la şedinţă. În cele din urmă, în mai puţin de 30 minute, proiectul de buget a fost supus la vot.

„Voi vota în conformitate cu jurământul pe care l-am depus în faţa cetăţenilor municipiului Iaşi, sunt pentru bugetul municipiului Iaşi“, a spus Cezar Baciu, în aplauzele consilierilor PNL şi PMP.

Consilierul USRPLUS a evitat ieri să răspundă apelurilor telefonice sau mesajelor trimise de „Ziarul de Iaşi“.

Aseară, şefa USR Cosette Chichirău a anunţat că birourile reunite ale USR şi PLUS au propus conducerii naţionale excluderea acestuia din partid. Potrivit Codului Administrativ, Baciu îşi poate pierde mandatul de consilier local dacă nu mai este membru al partidului pe lista căruia a fost ales, dar de precizat că el poate contesta în instanţă excluderea, iar o decizie finală aparţine judecătorilor. Rămâne de văzut şi cum va gestiona conducerea centrală a USRPLUS propunerea filialei ieşene, având în vedere că, la nivel central, organizaţia politică se află la guvernare cu PNL.

Cosette Chichirău nu a răspuns ieri apelurilor telefonice ale „Ziarului de Iaşi“, dar, într-un mesaj pe Facebook, a spus că „potrivit legii, după excluderea din partid, consilierul local îşi va pierde mandatul“. Ea a adăugat că Cezar Baciu a votat un buget „construit cu ignorarea totală a propunerilor USRPLUS“.

„Acest domn consilier este cu adevărat un slujitor credincios al comunităţii care l-a adus în Consiliul Local“, a spus, printre altele, primarul Mihai Chirica, el subliniind că „nu există în viaţă alt lucru pe care îl poate face un om politic decât să slujească comunitatea care l-a votat într-un mod demn“.

Proiectul de buget a fost aprobat cu toate amendamentele discutate şi adoptate în precedentele două şedinţe, dar acest lucru nu reprezintă o garanţie a faptului că alocările vor provoca efecte.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.