Culmea întârzierii în ”Republica Ancuța”: bugetul pe anul în curs, adoptat în septembrie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Culmea întârzierii în ”Republica Ancuța”: bugetul pe anul în curs, adoptat în septembrie

GALERIE
gheorghe ancutad
  • gheorghe ancutad
- +

Aleşii au votat cu plângerile penale pe mas. Pe lângă această „ameninţare”, riscul major era ca începerea noului an şcolar să fie compromisă pentru toţi elevii

Despre comuna Sireţel, ziarul nostru a scris în mai multe rânduri  (VEZI AICI). Administraţia locală este ruşinea judeţului şi caz unic în ţară. Gheorghe Ancuţa, primarul condamnat penal cu suspendarea pedepsei, s-a încăpăţânat să rămână în funcţie, cu preţul cazierului a doi secretari ai comunei. Legea invocă necesitatea redactării unui referat de către secretarul – general, adăugire din Codul administrativ recent intrat în vigoare – al comunei pe baza căruia prefectul să semneze ordinul de încetare a mandatului. Cum, de la Sireţel, nu a plecat spre Instituţia Prefectului niciun asemenea referat, primarul a rămas bine mersi în funcţie.

Menţinerea liberalului Ancuţa în scaunul de primar a provocat însă o reacţie a social-democraţilor din Consiliul Local. Cum forţele sunt egale, şase consilieri PNL şi şase PSD (inclusiv viceprimarul), balanţa a rămas în echilibru perfect. Doar că, tocmai din cauza acestui echilibru, locuitorii comunei au avut de suferit: tot ce înseamnă ajutor social a fost sistat din luna mai, iar începerea anului şcolar în comună a fost pe punctul să fie amânată din cauza întârzierii plăţilor pentru lucrările de reabilitare, modernizare şi extindere a şcolilor din localităţile Sireţel şi Humosu şi a lipsei banilor pentru alimentarea microbuzelor şcolare.

Situaţia s-a rezolvat ieri, în prezenţa prefectului Marian Şerbescu – plecat la Sireţel însoţit de o întreagă echipă de la Casa Pătrată, dar „înarmat” şi cu adrese deja redactate către instituţiile de anchetă. Puşi faţă în faţă, primarul şi viceprimarul au căzut de acord după aproape o oră şi jumătate de discuţii asupra conţinutului proiectului de hotărâre privind bugetul. În final, acesta a trecut cu votul consilierilor liberali şi al câtorva dintre aleşii social-democraţi. Mai multe amendamente au fost aduse – printre care, potrivit vicelui Gelu Şpaiuc, cel de scoatere a întabulării pe banii comunităţii a pădurii deţinute de primar. În ceea ce-l priveşte, primarul Gheorghe Ancuţa nu a răspuns apelurilor noastre telefonice.

„E o mare bucurie pentru copii”, ne-a spus prefectul cu satisfacţie. Cât priveşte autorităţile locale, e foarte probabil că nu se va schimba nimic în cele nouă luni rămase până la următoarele alegeri locale.

Primar al comunei Sireţel în mandate consecutive din 2004, Gheorghe Ancuţa a fost condamnat definitiv în octombrie 2017. Iţele duc însă tocmai în octombrie 2007, când, potrivit DNA, în calitate de primar, Ancuţa ar fi încheiat în mod ilegal un contract de lucrări cu Neculai Lupu, administratorul firmei Aprodex SRL, pentru construirea unui pod şi a unor podeţe pe două drumuri comunale. Ancuţa a fost acuzat că a participat la trucarea licitaţiei şi că a primit mită un microbuz. De altfel, el a fost condamnat iniţial la 5 ani cu executare, Curtea de Apel Iaşi îmblânzind pedeapsa la 3 ani cu suspendare şi interzicerea unor drepturi, respectiv ocuparea unei funcţii publice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Rabla

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.