Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cultivau cannabis la Iaşi cot la cot cu socrii mici: unii scapă, alţii ajung după gratii. Tripleţii născuţi le-au adus noroc

GALERIE
cultura-canabis
  • cultura-canabis
- +

Un cuplu de cultivatori de cannabis a scăpat de închisoare, judecătorii luând în calcul şi tripleţii născuţi în timpul procesului. Socrul mic va ajunge însă după gratii, pentru că nu s-a mulţumit să aibă grijă de cânepă, ci a mai şi importat marfă din Olanda. La percheziţiile făcute de DIICOT se „recoltaseră” aproape 10 kg de cannabis.

Constantin Mareş şi-a început cariera de mic fermier în primăvara lui 2021, când şi-a procurat din străinătate 600 de seminţe de cânepă. O parte le-a plantat printre rândurile de viţă-de-vie, în grădina din Costuleni a bunicii soţiei sale. În paralel, un prieten al acestuia, Alexandru Horobeţ a înfiinţat o cultură de 40 de plante de cannabis într-un apartament închiriat în Alexandru cel Bun.

Pentru a nu risca însă ca plantaţia să fie descoperită întâmplător de proprietarul apartamentului, a transferat-o în comuna Şcheia, la domiciliul lui Cătălin Cojocariu, cumnatul său. Acolo aveau să fie găsite patru culturi indoor, înfiinţate în magaziile gospodăriei. În afacere au intrat şi socrii lui Horobeţ, Elena şi Gelu Junică.

Acesta din urmă este un apropiat al clanului Corduneanu, cercetat în cadrul dosarului „Amanta”, al fostului primar Gheorghe Nichita. De altfel, Gelu Junică s-a deplasat în străinătate de mai multe ori, însoţit de un cumătru al său, Dorel Lupu, pentru a cumpăra cannabis în scopul revânzării.

În total, pe parcursul a trei transporturi, aceştia introduseseră în ţară peste 9 kg de inflorescenţe de cannabis. Drogurile erau depozitate la locuinţa lui Junică din Valea Adâncă, fiind revândute ulterior. Marfa comercializată de Junică era apreciată de consumatorii ieşeni pentru calitatea sa superioară.

În septembrie, soţii Horobeţ s-au gândit să-şi extindă producţia şi au comandat seminţele şi ustensilele necesare înfiinţării de noi culturi. Şi-au cumpărat din Dedeman ghivece şi coliere metalice folosite la filtrele de ventilaţie.

A fost o greşeală, întrucât două colete au fost interceptate, în ele descoperindu-se seminţe de cânepă, unelte şi fertilizatori. Mergând pe acest fir, anchetatorii aveau să destructureze întreaga reţea.

Tăvile cu răsaduri aveau să fie găsite de anchetatori în timpul percheziţiilor efectuate la sfârşitul lui octombrie. În timpul acestora, au fost ridicate aproximativ 10 kg muguri de cannabis, 2,7 kg rezină de cannabis, dar şi 460 de plante, în greutate totală de aproape 100 kg.

Procurorii DIICOT au trimis în judecată în total 8 membri ai grupului, sub acuzaţia de trafic de droguri de risc în formă continuată. O parte dintre acuzaţi şi-au recunoscut vina, nu însă şi Junică şi Lupu, împotriva cărora fuseseră aduse cele mai grave învinuiri. Apărarea acestora, conform cărora ar fi mers în străinătate pentru a cumpăra haine pentru copii sau un motor de barcă a fost respinsă de magistraţii Tribunalului.

„Inculpaţii au creat o stare de pericol ridicat pentru sănătatea publică, precum şi pentru destinatarii drogurilor, având în vedere urmările pe care consumul de astfel de substanţe le au asupra sănătăţii fizice şi psihice a consumatorilor cu implicaţii negative majore asupra desfăşurării normale a vieţii comunităţii. Deşi cannabisul este considerat de consumatori drept un «drog uşor», acesta creează dependenţă mai ales în rândul adolescenţilor şi al tinerilor, categorii în cadrul cărora există o creştere semnificativă a consumului de droguri, şi deschide calea către consumul de substanţe mult mai puternice. După instalarea dependenţei renunţarea la drog este foarte dificilă, persoanele afectate fiind preocupate de procurarea şi consumul drogului, care afectează sănătatea fizică, sănătatea mintală şi relaţionarea socială a consumatorului, acesta devenind, în timp, incapabil să-şi mai îndeplinească responsabilităţile familiale şi sociale”, au apreciat judecătorii.

Constantin Mareş a primit cea mai uşoară pedeapsă, în cazul lui judecătorii luând în calcul şi faptul că devenise tată în timpul procesului, soţia sa născând în noiembrie 2021 tripleţi. Mareş a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Pedepse cu suspendare au primit şi Alexandru Horobeţ şi soţia sa, aceştia fiind condamnaţi la câte 2 ani şi jumătate de închisoare. Tot 2 ani şi 6 luni, cu suspendare, a fost pedeapsa stabilită de magistraţi şi în cazul soacrei celor doi, Elena Junică, a lui Cojocariu şi a unui alt colaborator al grupului.

În schimb, Gelu Junică şi Dorel Lupu au fost condamnaţi la câte 4 ani şi 8 luni de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. Dacă tinerii doar cultivaseră cannabis, Junică şi Lupu se ocupaseră direct şi cu introcerea mărfii în ţară şi cu revânzarea acesteia. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi contestată pe parcursul acestei săptămâni. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri