Cultura ieșeană are nevoie de o finanțare adecvată (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de Presă

Cultura ieșeană are nevoie de o finanțare adecvată (P)

GALERIE
151694675_773862493537470_3423573442327712667_n
  • 151694675_773862493537470_3423573442327712667_n
- +

Am dat startul astăzi consultărilor cu societatea civilă pe segmentul cultural, privind modalitatea de îmbunătățire a activităților ONG-urilor și instituțiilor de profil.   Apreciem prezența numeroasă a reprezentanților din partea  instituțiilor de cultură, dar și din partea societății civile, reprezentată de asociațiile culturale. Îmi doresc ca aceste întâlniri să continue și să reprezente un punct stabil în colaborarea viitoare. 

În cadrul dezbaterilor s-au conturat probleme care pun în dificultate realizarea actului cultural, mai ales în contextul epidemiologic:
 
1. Spațiul de desfășurare a activităților rămâne o problemă stringentă, iar asociațiile au fost puse în situația de a face plăți semnificative fără a avea încasările necesare. Lucrătorii din cadrul sectorul cultural independent au avut de suferit, ca urmare a lipsei unui real sprijin financiar de la autoritățile locale. În cadrul dezbaterilor am propus realizarea unei hotărâri de consiliul local care să unească sectorul independent cultural cu instituțiile culturale ieșene. În acest sens, vom propune la următoarele ședințe de CL Iași un proiect prin care să oferim cu titlu gratuit spații, săli din cadrul instituțiilor culturale publice, pentru asociațiile care au dificultăți în realizarea produsului artistic.   
 
2. Resursele financiare insuficiente vor rămâne laitmotivul acestor întâlniri. Asociațiile cuturale au prezentat o analiză clară, care demonstrează o finanțare scăzută din partea administrației publice locale, prin Legea nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general. 
 
3. Se impune actualizarea bazelor de date, care sa cuprindă toate ong-urile și instituțiile de profil din Iași, pentru realizarea unei mai bune comunicări.
 
4. În vederea diseminării evenimentelor artistice în spațiul public este nevoie de o platformă comună, care să integreze toate aceste activități.
 
5. Primăria Municipiului Iași trebuie să fie un liant între mediul de afaceri și sectorul cultural independent pentru atragerea de alte surse de finanțare:  sponsorizări, donații etc.
 
6. Realizarea de activități culturale cât mai aproape de cetățean, prin cartierele ieșene a reprezentat una dintre soluțiile revitalizării acestui segment.
 
La unison, vocea invitaților a transmis un semnal de alarmă către municipalitate, afirmând faptul că anul 2020 a fost unul extrem de dificil, iar încă un an sub auspiciile contextului pandemic și fără un real sprijin ar produce dezechilibre majore.
 
Avem nevoie de o reală susținere a sectorului cultural, nu doar declarativ, ci și faptic, iar în calitate de președinte al Comisiei social-culturale, învăţământ, culte și ong voi avea drept prioritate soluționarea problemelor înaintate.
 
 
Marian DALBAN
Președinte  - Comisia social-culturală, învăţământ, culte și ong

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.