anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Cultura sub asediu (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Nu sunt un fan şi nici nu am timp pentru rețele de socializare, dar din când în când mai trag și eu cu ochiul la ceea ce mai trimit prietenii, colegii, cunoscuții și chiar… necunoscuții. Mă uit și constat în ciuda faptului că ne lamentăm și tânjim după normalitate, după creativitate, după cultură, ceea ce văd pe rețele nu-i semn de îmbogățire intelectuală. Nația aceasta vede, simte, se inflamează, creează, taxează, satirizează cu umor, cu spor și cu vorbe, unele de-a dreptul din topor. Dar, vorba lui „neica”, le-o zice! Când? Păi, acum când trăim într-o enervare generală, într-o ură și o dușmănie fără precedent. Să fie de vină doar greșelile de guvernare, unele enorme, la vremuri pre pandemice şi pandemice? Poate că da!

Dar înainte de toate, pentru a nu începe așa de teribilist, intri pe reţeaua de socializare şi afli aproape instant cum trebuie să găteşti şi ce, care sunt ultimile bancuri din pandemie, ce animal de companie e la modă, ce mai fac pseudovedetele, etc. Cert este că ai unica şansă să afli faptul că: “cu cât eşti mai prost, mai imoral, mai linguşitor, mai grobian, mai ticălos, mai c…ă şi obligatoriu corupt, ai şanse să devii politician de top”.

Să vă mai ofer una, dar nu înainte de a vă spune o vorbă culeasă de Caragiale la vremea lui, care-i și a noastră şi circulă intens online. Zice alesul: „Dacă rămâne în tabăra noastră, e un geniu, dacă nu, un idiot”. Acoperă vorba aceasta o realitate de acum și de la noi? Cred că nu vă gândiți la… vreo unul, când o spun! Și acum iată și câteva sfaturi, dar nu pe întuneric, cum o făcea Iorga, ci zise într-un spectacol de rapsodul Tudor Gheorghe despre cum se guvernează țara.

Așadar, tanscriu parțial: Păpușarul a hotărât, tu acolo, el aici,/ Lăsați liberi hoții mari, arestați-i pe cei mici./ Puneți șefi oameni pătați, șantajabili mai ales./ Fac ce trebuie, când vrem și putem să-i schimbăm des./… N-am nevoie de deștepți, mediocri cât mai mulți,/ Proștii care-i promovăm sunt mai buni decât cei culți… Cumpărați, că nu sunt scumpi, câțiva jurnaliști… de top,/ Care spun că e senin, când afară e potop ș.a.m.d..

Sincer să fiu mă tulbură, cum mă tulbură atâtea lucruri din jurul meu. Că au sensibilitate, că au frumusețe sau, dimpotrivă, mă urâțesc, sunt un afront la simțul meu de om. Ca să nu spun la corectitudinea morală şi mai ales la acea corectitudine politică. Aceasta din urmă, se pare că a ajuns o dictatură a minorității exercitată asupra majorității.

Ei bine, iată că aflu pe whatsapp și cuvinte ispititoare despre cultură, despre carte, despre identitatea noastră, nu doar pamflete ori „informații toxice”. Cum este, de pildă, interviul luat mai demult de Eugenia Vodă lui Dem Rădulescu. E un deliciu, nu alta! Și unele apariții de carte succită interes: “Singurul om” ori “Despre sensul vieții”.

E limpede că nu mă grăbesc să recomand facebook-ul când intenționăm să apelăm la educație, la vocabular, la cultură. Vedem cu toții că draga noastră cultură e sub asediu. Întrebarea e: mai suntem capabili să ieşim din acesta?

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.