Culturi mai bogate ca anul trecut în judeţ. Producţia de grâu, de 4.100 de kg la hectar
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Culturi mai bogate ca anul trecut în judeţ. Producţia de grâu, de 4.100 de kg la hectar

GALERIE
griu1
  • griu1
- +

2017 este un an bun pentru agricultura locală, conform primelor date centralizate de autorităţi. Potrivit estimărilor conducerii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Iaşi (DAJ), în acest an se vor înregistra cantităţi mai mari la principalele culturi, comparativ cu datele pe 2016. Astfel, în cazul grâului, media la hectar este de 4.100 de kilograme, în condiţiile în care s-a recoltat deja circa 90% din suprafeţele cultivate cu grâu din judeţ. 

La orz, randamentul este de 100%, spun reprezentanţii DAJ, cu 4.200 de kilograme la hectar, iar la rapiţă s-au obţinut în medie 2.500 de kilograme la hectar. Specialiştii în agricultură ai judeţului au menţionat că, la orzoaica de primăvară, randamentul este de 2.600 de kilograme, fiind recoltate până în prezent aproape 70% din suprafeţele cultivate. „Pentru culturile de toamnă nu s-au făcut încă estimările. În comparaţie cu anul trecut, estimăm o producţie mai mare, însă nu este o creştere semnificativă”, a precizat Veronica Săvuţă, şef serviciu în cadrul Direcţiei Agricole Iasi. În cursul zilei de ieri, şeful instituţiei se afla pe teren, unde a vizitat mai multe comune tocmai pentru a vedea cum decurg lucrările de recoltare.

Magneriu Jalbă spune că este mulţumit de producţia de anul acesta, menţionând totodată şi că seceta nu a afectat foarte mult culturile agricole. „Nu au fost probleme până acum, este secetă dar a mai fost un pic de ploaie din când în când. Sperăm să nu dea o grindină, însă culturile de sezon deja se termină de strâns de pe câmp. Rămân cele de toamnă”, a precizat şeful DAJ. Anul trecut, la recolta din toamnă, peste 30% din culturile agricole au fost lovite puternic de secetă. Atunci, 14 comune din judeţ au avut fiecare peste 1.000 de hectare de culturi afectate, cea mai bătută de soartă fiind comuna Probota, cu 3.000 de hectare. În total, din cele aproximativ 240.000 de hectare cultivate, în septembrie 2016, peste 76.000 erau compromise aproape total din cauza temperaturilor foarte ridicate şi a lipsei de precipitaţii.

INS: Producţia agricolă din România a crescut cu 2,5% în 2016

Producţia din agricultură, la nivelul întregii ţări,  a ajuns la 69,3 miliarde de lei în 2016, în creştere cu 2,5% faţă de 2015, în timp ce producţia vegetală s-a majorat cu 5,3% în acelaşi interval, iar producţia animală a scăzut cu 2,4 procente. Structura valorii producţiei ramurii agricole în anul 2016 a fost asemănătoare cu cea din anul precedent, potrivit unui raport publicat marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS). “Ponderea producţiei vegetale a fost de 65,1%, ponderea producţiei animale de 33,6%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,3%

Ponderea valorii culturilor de plante uleioase şi de cartofi a crescut cu 1,9 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte procentuale. Ponderea valorii culturilor de legume (inclusiv pepeni) şi de plante de nutreţ a scăzut cu 1,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale”, se specifică în comunicatul INS. Anul trecut, comparativ cu 2015, producţia de grâu a crescut anul trecut cu 4%, până la 8,28 milioane de tone, la hectar fiind consemnată o medie de peste 4 tone. Potrivit INS, recolta de rapiţă a crescut în 2016 cu aproape 38% faţă de anul anterior, până la 1,2 milioane de tone, cu o medie de peste 2,7 tone la hectar. În schimb, producţia de porumb a crescut anul trecut cu 11,5% faţă de anul precedent, depăşind 10 milioane de tone, deşi suprafaţa cultivat s-a redus cu 4 procente, potrivit datelor publicate de INS. (Paula TROFIN, Diego CIOBOTARU) 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.