Culturile, daune colatereale în lupta autorităților cu grindina (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 10.04.2021

Comunicat de presa (P)

Culturile, daune colatereale în lupta autorităților cu grindina (P)

GALERIE
IMG-20200505-WA0006
  • IMG-20200505-WA0006
- +

Sistemul național antigrindină este puternic criticat de agricultori. Sătui să găsească an de an soluții să treacă peste seceta extremă, aceștia au hotărât că trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a elimina una din cauze. Așa că fermierii i-au solicitat ministrului Agriculturii, Adrian Oros, desființarea stațiilor antigrindină. Ei aduc dovezi că rachetele antigrindină fac mai mult rău decât bine, jucând un rol esențial în seceta extremă pe care trebuie să o înfrunte. În plus, costurile sunt uriașe. Prin urmare, agricultorii sunt uluiți de planurile autorităților de a extinde Sistemul național antigrindină, suprafața “protejată” împotriva fenomenelor meteorologice periculoase urmând să ajungă, conform Ministerului Agriculturii, de la peste 1,5 milioane de hectare în acest an, la 2,3 milioane de hectare în 2021. Deocamdată, la nivelul țării există cinci unități de combatere a căderilor de grindină, cea din Iași asigurând, cu 12 puncte de lansare,  “protecția” culturilor agricole din județele Iași și Vaslui.

Dovezi care nu sunt apă de ploaie

Unul dintre cele mai complete studii de caz cu privire la efectele nefaste ale rachetelor antigrindină îl găsim în județul Prahova. Aici funcționează, de mulți ani, unitatea pilot de combatere a căderilor de grindină Prahova, care, susțin fermierii, ar fi principalul vinovat pentru producțiile dezastruoase obținute în ultimul decenniu. “Lucrez pământuri în zona județului Prahova de peste 25 de ani, am statistică cu ploile căzute în fiecare perioadă a anului. De când sunt operaționale rachetele antigrindină, nivelul precipitațiilor mai ales în lunile mai, iunie și iulie s-a schimbat. O excepția a fost  în anul 2014, unul foarte bun pentru culturi, când, din cauza lipsei fondurilor, nu s-a tras cu rachete antigrindină”, arată Adrian Mocanu, președintele filialei Prahova a Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR). Lucrurile pe care Adrian Mocanu le-a documentat nu reprezintă o noutate pentru autorități, fermierii protestând constant împotriva Sistemului național  antigrindină.  “Distrugerea agriculturii la noi în județ nu seceta o face, ci rachetele o fac. Noi nu am cerut ministerului să ne apere cu rachete de nimic. Să nu ne mai protejeze împușcând norii, ci să ne lase să ne facem culturile”, spune Cosmin Olteanu, unul dintre fermierii de top ai României. Acesta menționează o situație recentă, când, după o lungă perioadă de timp, urma să plouă. Norii de deasupra culturilor au fost însă împrăștiați cu rachete. Astfel, în timp ce în toate localitățile din jur ploua, în zona “protejată” de rachetele antigrindină nu a picat niciun strop de apă. Aceeași situație au remarcat-o, în urmă cu aproape două săptămâni, și agricultorii din județul Vaslui. Prin urmare, cu toții speră că Guvernul, în urma sesizărilor, să desființeze stațiile antigrindină măcar în zonele în care fermierii doresc acest lucru.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Nicolae GRECU

Încercare pe înaintare, cu speranţe de transformare

Chiar dacă şansele sunt minime, demersul oamenilor de rugby ieşeni demonstrează că sportul acesta se încăpăţânează să existe, să renască şi să reziste în dulcele târg.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (III)

Sunt relevate în continuare explicaţiile etimologice aberante date unor termeni importanţi în limba română, precum cneaz şi voievod, şi concluziile istorice inadecvate rezultate din respectivele etimologii.

O Iubire şi nouă fericiri

pr. Constantin STURZU

O Iubire şi nouă fericiri

Când m-am decis să urmez Filosofia, licean fiind, cineva m-a trimis să discut cu un venerabil profesor din acest domeniu. "Care este preocuparea sau tema centrală a Filosofiei?", m-a întrebat dumnealui, încă de la primele cuvinte. "Fericirea!", am răspuns eu spontan. Profesorul s-a uitat puţin dezamăgit la mine: "Nu. Ci disputa dintre materialism şi idealism". 

Urbanismul slăbiciunilor

arh. Ionel OANCEA

Urbanismul slăbiciunilor

Frumuseţea urbei noastre datorează mult colinelor. Din mulţimea lor, Boris Crăciun identifică pe cele şapte semnificative: Repedea, Cetăţuia, Miroslava, Breazu, Copou, Ciric şi Tătăraşi. Centrul e dominat de mănăstirea Golia şi Mitropolie, iar pe cele din jur se ridică mănăstirile Cetăţuia şi Miroslava. Şi constructorii acestor monumente au avut în preocupare riscurile fundării pe terenurile instabile. 

pulspulspuls

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

Caricatura zilei

Conducere autonomă nivel 6

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.