Decese suspecte la Maternitate. Cum a „scăpat“ Klebsiella în saloanele de la „Cuza Vodă“?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Decese suspecte la Maternitate. Cum a „scăpat“ Klebsiella în saloanele de la „Cuza Vodă“?

GALERIE
nou nascuti3
  • nou nascuti3
- +

Moartea a doi bebeluşi găsiţi infectaţi cu bacilul Klebsiella, lucru nefăcut public de oficialii spitalului, provoacă îngrijorare atât printre şefii şi cadrele medicale ale celei mai mari maternităţi din Moldova, cât şi printre gravide sau mame, dar are repercusiuni şi în mediul politic local. „Ziarul de Iaşi“ avea de câteva zile informaţii neoficiale despre morţile suspecte de la „Cuza Vodă“. Ieri, însă, un consilier judeţean a făcut referire la aceste decese, atacându-l politic pe şeful Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află maternitatea. Chestionaţi direct despre acest subiect, oficialii spitalului admit că cei doi bebeluşi decedaţi erau infectaţi, dar spun că infecţia s-ar fi putut produce şi în afara unităţii. Toate aceste informaţii nu sunt însă deloc în măsură să liniştească viitoarele mame care vor dori să nască aici.

Moartea a doi bebeluşi prematuri de la Maternitatea „Cuza Vodă“, infectaţi cu bacilul Klebsiella, a capătat, pe lângă îngrijorările medicale, şi o valenţă politică după ce un consilier judeţean a solicitat Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, în subordinea căruia se află unitatea medicală, explicaţii referitoare la acest incident nefericit. Reprezentanţii maternităţii susţin că la mijloc ar fi fost vorba despre mai multe aspecte care au contribuit la decesul copiilor, şi că infecţia putea fi adusă şi din mediul exterior, nu neapărat căpătată în spital, posibilitate pe care însă nu o pot exclude. Iar dacă e aşa, îngrijorarea gravidelor de a naşte aici devine cât se poate de justificată.

Bebeluşi cu risc crescut

Cei doi copii erau născuţi prematur, unul dintre ei având 1.100 de grame, iar celălalt 1.700 de grame, ambii provenind din mame cu hipertensiune arterială, fiind încă de la naştere cu un risc crescut. Aceştia se aflau în Centrul de Terapie Neonatală din cadrul maternităţii, fiind dependenţi de aparatele de ventilaţie, oxigen, de alimentaţie pe venă şi prin gavaj. Medicii spun că, fiind prematuri, aveau un risc crescut de apariţie a infecţiilor, fiind vorba despre un sistem imunitar slab dezvoltat. De asemenea, deşi erau în acelaşi salon, era puţin probabil ca infecţia să se fie transmis de la unul la celălalt, fiind poziţionaţi în zone diferite. „Regret foarte mult acest incident, mai ales că eu sunt o persoană care se implică în îngrijirea acestor copii. Însă ei de la naştere au avut probleme, cel de 1.100 de grame avea 31 de săptămâni, iar pe lângă prematuritate avea şi restricţie de creştere intrauterină din cauza hipertensiunii arteriale, iar celălalt avea 33 de săptămâni şi provenea la fel dintr-o mamă cu hipertensiune. Într-un spital, infecţia se produce pe mai multe căi, din mediul de spital dacă nu se respectă protocoalele de îngrijire şi nu există ceea ce trebuie, însă în «Cuza Vodă» nu există această problemă, totul este de unică întrebuinţare, iar echipamentele care nu sunt de unică folosinţă se sterilizează. Un alt mod de a se produce o infecţie într-un spital este cea adusă de aparţinător, adică mama, tata, cine vine să viziteze copilul, pe care e mai greu să o controlezi. Un factor de risc ar fi supraglomerarea, care este frecventă în secţia noastră de terapie“, a explicat prof.dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă“.

„Putea fi adus de afară“

Dr. Stamatin a confirmat că în cazul celor doi copii a fost vorba despre infecţie cu Klebsiella, însă atât probele bacteriologice recoltate de pe diferite suprafeţe, cât şi cele recoltate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi nu au fost pozitive, ceea ce înseamnă că infecţia putea proveni şi din exteriorul spitalului. Klebsiella este un bacil Gram-negativ, imobil, incapsulat, lactozo-pozitiv, ce se găseşte în flora normală a cavităţii bucale, tegument şi tract gastrointestinal. „Vom continua ancheta atât noi, cât şi cei de la DSP. Deocamdată, toate testele făcute şi la noi, şi la DSP, adică cele preliminare, au ieşit sterile. Infecţia cu Klebsiella poate fi adusă de oricine din exterior, ea nu a fost găsită pe suprafeţe şi pe echipamente. Iar acest germene este unul extrem de agresiv, prematurul nu are cu ce să se apere, pentru că el nu vine cu nicio zestre imunologică. În cazul prematurilor, noi facem tot felul de proceduri de diagnostic, de tratament, care clar sunt cu risc infecţios. Altceva e un copil născut la termen, care are capacitate de apărare, şi altceva e un prematur care nu se poate apăra. Chiar în consimţământul informat al părinţilor scrie clar că poate să prezinte inclusiv infecţie şi deces“, a explicat prof. dr. Maria Stamatin.

„Manager preocupat mai mult de administrare“

Marian Uscatu, consilier judeţean PMP, în calitate de membru al Comisiei de Sănătate, a solicitat zilele trecute conducerii Consiliului Judeţean constituirea unei comisii care să analizeze situaţia, susţinând că vinovată ar fi conducerea unităţii medicale. „Am propus ca din comisie să facă parte atât experţi în domeniu, cât şi consilieri din fiecare partid reprezentat în Consiliul Judeţean. Nu mi se pare corect ca noi, autoritatea tutelară a acestui spital, să nu facem nimic. Fiecare viaţă este importantă, cu atât mai mult a unui nou-născut. Este binecunoscut faptul că spitalul are un personal medical bine pregătit. Cunosc acest lucru şi pentru că am lucrat mai mulţi ani acolo, ambii mei copii fiind născuţi acolo. Sunt convins că nu a fost nicio «mână criminală», ci e vorba doar de deciziile unui manager preocupat mai mult de latura administrativă. A lăsat pe ultimul loc ceea ce ar trebui să fie prioritar: actul medical. Din păcate, Maricel Popa, consilierul judeţean cu atribuţii de preşedinte, a ales să susţină un manager după «chipul şi asemănarea» sa“, a precizat Marian Uscatu, într-un comunicat remis ieri „Ziarului de Iaşi“.

Managerul maternităţii, ec. Robert Dâncă, susţine că a fost vorba despre o situaţie nefericită, care nu a depins de spital sau de medici. „Din păcate, există astfel de situaţii nefericite, medicii au făcut tot ce a fost posibil ca aceştia să trăiască. Au fost respectate toate procedurile necesare în acest sens, însă de la început au fost copii cu un risc crescut de deces“, a precizat Robert Dâncă. Conform unor date oferite de Maternitatea „Cuza Vodă“, rata de infecţii nosocomiale în Centrul de Terapie Intensivă nu a depăşit 4%, fiind între 1,5 şi 4%, iar rata de mortalitate s-a situat între 2 şi 3%, la nivel mondial incidenţa infecţiilor din astfel de secţii putând fi între 15 şi 25%.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Fraţii de cruce strâmbă

Cătălin ONOFREI

Fraţii de cruce strâmbă

Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

Filmuletul zilei

opinii

Dacii liberi

Briscan ZARA

Dacii liberi

Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Ciprian IFTIMOAEI

Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

Un geniu

Nichita DANILOV

Un geniu

Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

pulspulspuls

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

Caricatura zilei

Certificate

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.