Cum a afectat pandemia afacerile firmelor de textile din judeţul Iaşi. Studiu de caz!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Cum a afectat pandemia afacerile firmelor de textile din judeţul Iaşi. Studiu de caz!

GALERIE
firme confectii
  • firme confectii
- +

Cei mai mari producători de îmbrăcăminte din judeţul Iaşi, Eurotex Company şi Confecţii Integrate Moldova, au făcut în anul 2020 afaceri totale de aproape 119 milioane lei (24,5 milioane euro), arată o analiză a „Ziarului de Iaşi” pe baza bilanţurilor depuse la Ministerul Finanţelor (MF). 

Sub impactul Covid-19, valoarea este mai mică cu aproape 15% faţă de anul anterior, când cele două firme locale raportau la MF afaceri de 139 milioane lei (29,5 milioane euro). Cu excepţia profitului net mai mare obţinut anul trecut de una dintre companii (raportat la rezultatul din anul 2019), toţi indicatorii financiari principali au fost mai mici în 2020, numărul de salariaţi scăzând sub pragul de 700 în cele două fabrici din judeţ. Eurotex Company este administrată de omul de afaceri Marius Şandru şi furnizează articole textile pentru aproape 25 de branduri europene, cum ar fi Mango, Desigual şi Inditex (cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din Europa care deţine, printre altele, mărcile Zara şi Pull&Bear).

Cititi si: Afacerile firmelor din sectorul de textile din Iaşi se zbat în incertitudine

Confecţii Integrate Moldova este deţinută de designerul Irina Schrotter şi lucrează în sistem lohn pentru branduri premium şi de lux din Uniunea Europeană. Potrivit informaţiilor existente la MF, Eurotex Company a înregistrat în anul fiscal 2020 o cifră de afaceri de 94,8 milioane lei (cca 19,5 milioane euro) şi un profit net de 7,2 milioane lei (cca 1,5 milioane euro). Numărul angajaţilor din unitatea de producţie locală ajunsese anul trecut la 233. Pe de altă parte, cifra de afaceri pe anul 2019 a producătorului ieşean de îmbrăcăminte a fost de 108,8 milioane lei (cca 23 milioane euro), însă profitul net obţinut a fost mai mic, de 4,8 milioane lei (cca 1 milion euro). În acel an, în fabrică lucrau 290 de oameni. Cât priveşte Confecţii Integrate Moldova, compania a raportat la MF o cifră de afaceri pe anul trecut de aproape 24 milioane lei (cca 4,9 milioane euro), dar şi o pierdere de 353.000 lei (cca 73.000 euro). Numărul mediu de angajaţi a scăzut la 423 anul trecut, de la 470 de oameni în 2019.

De altfel, tot în acel an, compania a înregistrat o cifră de afaceri mai consistentă, de aproape 30 milioane lei (cca 6,3 milioane euro), firma raportând totodată un profit net de 590.000 lei (cca 125.000 euro). Şi Exclusiv Comp, cea de-a doua companie controlată de designerul ieşean prin care realizează colecţiile brandului propriu Irina Schrotter a înregistrat pierderi anul trecut. Astfel, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, compania a realizat în anul 2020 o cifră de afaceri de 4,3 milioane lei (cca 886.000 euro), pierderea fiind de 125.000 lei (25.000 euro). Numărul mediu de angajaţi ajunsese la 36 la sfârşitul anului 2020. În anul anterior, producătorul raporta la MF o cifră de afaceri de 6,4 milioane lei (cca 1,36 milioane euro) şi un profit net de 148.000 lei (cca 31.500 euro). În fabrică lucrau atunci 48 de oameni.  

Cititi si: O companie din Iaşi produce sute de mii de măşti “fashion” pentru Europa

Chiar dacă pe pia­ţa locală activează mai multe firme care au ca domeniu de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, Eurotex Company şi Confecţii Integrate Moldova sunt singurele încadrate la categoria «întreprinderi mari» în Topul Firmelor din Judeţul Iaşi, ediţia 2020clasament întocmit de către Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. Exclusiv Comp este încadrată la categoria «întreprinderi mici». Clasamentul este întocmit anual şi urmăreşte 5 indicatori de performanţă, respectiv cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

CFR - scurtă istorie

Cătălin ONOFREI

CFR - scurtă istorie

Să fie un semn că Drulă e alesul?

Filmuletul zilei

opinii

Proaspăt inadaptaţi

Briscan ZARA

Proaspăt inadaptaţi

Există o teorie ciudată care spune că fără frică nu poate exista viaţă. Frica este un rău necesar, obligatoriu pentru supravieţuire, iar dacă acesta nu vine din exterior, ţi-l faci singur. Când pereţii casei te apară de toţi demonii externi reali, în carne şi oase, îi descoperi cu cea mai mare pasiune pe cei interni, imaginari, mult mai mulţi şi mai fioroşi…

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

Ciprian IFTIMOAEI

O perspectivă statistică asupra maternităţii la mamele minore

În România, vârsta majoratului este la 18 ani, fiind oarecum asimilată cu ieşirea din perioada adolescenţei şi începutul maturităţii (adultul tânăr). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se referă la adolescenţă ca fiind perioada de dezvoltare fizică şi psihică cuprinsă între 15 şi 19 ani. În articolul din această săptămână, ţinând cont de definiţia OMS, vom analiza din punct de vedere statistic problematica legată de maternitatea la mamele minore (maternitatea adolescentină).

Povestea de război a marii Regine (III)

Mihai DORIN

Povestea de război a marii Regine (III)

În emoţionanta sa scrisoare testamentară, intitulată „Ţării mele şi poporului meu”,  Regina Maria din anii senectuţii se dezvăluie cu aceeaşi sinceritate ca în cei ai tinereţii: „V-am iubit cu toată puterea inimii mele şi dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare. Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de mare restrişte şi vremuri de mari împliniri. Pentru un timp, mi-a fost dat să-ţi fiu călăuză, să-ţi fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre. Aceasta ţi-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viaţă. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag: m-ai numit «Mama tuturor» şi aşa vreau să rămân în amintirea ta, aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau de pericol...”.

pulspulspuls

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Bun, să zicem: iese Gigi. Ar putea bate cineva înapoi la uşile ferecate?

Multă lume auzim că a vibrat pozitiv zilele trecute, când s-a auzit că fostul premare Gigi a câştigat la Botoşani, în instanţă, pe cererea de eliberare condiţionată de la puşcărie unde stă din cauza mitei pretinse la semaforizarea inteligentă de la Iaşi. 

Caricatura zilei

Trenu

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.