anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Cum a ajuns un partid care nu a trecut pragul electoral să prindă un post de consilier, deși legea interzice asta

GALERIE
primarie branesti, gorj
  • primarie branesti, gorj
- +

Un partid a obținut un mandat de consilier local într-o localitate din județul Gorj deși nu a trecut pragul electoral. Partidul Alternativa pentru Demnitate Națională a prins postul de consilier în localitatea Brănești din Gorj după a doua tură de repartizare a mandatelor, în ciuda faptului că a obținut doar 3,89% din voturi.

Asta deși legea 115/2015 privind alegerile locale prevede că „Repartizarea mandatelor se face avându-se în vedere numai partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice și alianțele electorale care au întrunit pragul electoral prevăzut la alin. (1)”, respectiv 5% din numărul total al voturilor exprimate.

Cum s-a ajuns aici

În procesul verbal privind centralizarea voturilor, constatarea rezultatului alegerilor și atribuirea mandatelor pentru Consiliul Local, semnat de toate partidele, după prima etapă de stabilire a mandatelor a rezultat următoarea situație:
PSD - 642 voturi - 5 mandate
PNL - 361 de voturi - 3 mandate
PMP - 122 voturi - 1 mandat
În etapa a doua de repartizare a mandatelor, pe baza numărului de voturi neutilizate, PSD mai primește un mandat, astfel încât mai rămâne de distribuit un singur mandat.

Intervine punctul „g9”

Deși legea prevede că „dacă nu se reușește repartizarea tuturor mandatelor, operațiunea se repetă până la epuizarea acestora”, în procesul verbal se invocă, la punctul g9, „repartizarea mandatelor în situația în care niciun partid politic, alianță politică sau alianță electorală nu a realizat pragul electoral, conform articolului 100 alin 29”.

Aliniatul invocat al Legii 115/2015 reglementează însă cazul în care niciun partid politic sau alianță nu realizează pragul electoral:
(29) În situația în care niciun partid politic, nicio alianță politică sau alianță electorală nu realizează pragul electoral, iar numărul candidaților independenți care au realizat coeficientul electoral este mai mic decât numărul mandatelor de consilier din circumscripția respectivă, diferența de mandate este repartizată primelor 3 partide politice, alianțe politice sau alianțe electorale, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabil exprimate pentru fiecare.
Ori, la Brănești, trei partide au realizat pragul electoral, respectiv PSD, PNL și PMP.

Mandatul este însă atribuit Partidului Alternativa pentru Demnitate Națională (partidul înființat de Cătălin Ivan, fostul europarlamentar PSD), care a obținut la alegerile din Brănești 49 de voturi dintr-un total de 1.259 voturi, respectiv 3,89%, deci sub pragul electoral.

Continuarea, pe hotnews.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.