Cum a dat Bucureștiul bani ieșenilor: mult la liberali, mai puțin la PSD, mai nimic la alții
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Cum a dat Bucureștiul bani ieșenilor: mult la liberali, mai puțin la PSD, mai nimic la alții

GALERIE
citu
 • citu
- +

Alocarea de fonduri la solicitarea administraţiilor publice locale, făcute în condiţiile legii, are în continuare culoare politică. La începutul toamnei, prin două hotărâri de guvern, Guvernul Cîţu a virat bani fără menajamente exclusiv pe acest criteriu. Astfel, în judeţul Iaşi, acolo unde sunt primari liberali, banii au curs fără probleme. Cei care au avut „ghinionul” să-şi fi ales edili din alte partide decât regimul aflat la putere până acum îşi văd primăriile la coada clasamentului realizat după alocările de fonduri.

Dar despre ce bani este vorba? Prin mai multe hotărâri, guvernul a alocat de la începutul anului şi până luna trecută aproape 330 de milioane de lei. Doar 11 la sută înseamnă banii alocaţi din fondul de rezervă bugetară şi din fondul de intervenţie la dispoziţia guvernului, la care a apelat Florin Cîţu înainte şi imediat după ce a fost şef peste PNL. Prima şarjă a vizat 60 dintre cele 98 de unităţi administrativ-teritoriale, pentru remedierea infrastructurii afectate de calamităţi naturale. A doua a avut drept obiectiv declarat echilibrarea bugetelor locale a 91 de oraşe şi comune – unde primarii liberali au fost premiaţi cu câte 300 de mii de lei, cei de la PSD cu câte cel mult 100 de mii, iar ceilalţi nu au primit nimic.

Cu toate celelalte alocări prin alte hotărâri de guvern, aspectul clasamentului nu se modifică, după cum arată răspunsul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei la o interpelare a senatorului Maricel Popa.

„Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite, ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în timpul exerciţiului bugetar, iar MDLPA s-a asigurat că au fost alocate sume doar unităţilor administrativ-teritoriale care au solicitat şi, prin urmare, s-au acordat sume doar în limita solicitării”, explică ministrul Attila Cseke în răspunsul către senatorul ieşean.

La vârful acestui top după sumele virate se află Consiliul Judeţean, care a primit un sfert din totalul alocat de la Bucureşti de la începutul anului, respectiv 80,5 milioane de lei. Dintre următoarele 10 UAT-uri, 9 au primari liberali (incluzând aici şi municipiul Iaşi), iar una, a zecea, are primar PSD. Pe podium avem aşadar comunele Horleşti (15,38 milioane de lei), Comarna (11,48 milioane) şi Popricani (8,89 milioane). Ultima în Top 10 este comuna Vlădeni, cu puţin peste 5 milioane de lei.

Topul 10 din coada clasamentului are aceeaşi structură, dar pe alte culori politice: 9 comune au primari PSD şi una, USR. Astfel, pentru Grozeşti s-au găsit doar 310 mii de lei, pentru Gorban, 350 de mii, iar la Grajduri au ajuns 379 de mii. La Movileni (USR) au fost viraţi 466 de mii de lei. Şi la Andrieşeni, singura comună cu primar PMP din judeţ, au mers doar 603 mii lei – deşi micul partid îi sprijină cât poate pe liberali în câteva consilii, între care şi CJ. Rămâne de văzut dacă noua coaliţie de guvernare de la Bucureşti va reechilibra balanţa.

VEDEŢI ŞI:

Cîțu lovește dur Iașul. Cum se răzbună premierul pe ieşenii care n-au votat cu cine trebuie? - AICI

Milioanele de la Guvern inundă primăriile liberale. Este caz de "calamitate" - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Ca între prieteni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X