
Cum a devenit Cristina Petcu consultant în alăptare și cât de importantă este alăptarea exclusiv la sân în primele șase luni de viață

Cristina Petcu iubește oamenii. A terminat conservatorul, a predat la catedră, a lucrat apoi la o multinațională ca manager și trainer și a ținut cursuri de comunicare. Dar astăzi face cu adevărat ceea ce o împlinește cel mai mult. Ajută bebelușii să mănânce „laptele lor de specie direct de la sân”.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 21
Ca viitoare mămică a citit mult despre beneficiile laptelui matern și a aflat că există „o lume” care tratează alăptarea cu responsabilitate. Deși în jur avea persoane care afirmau că laptele praf este aproape același lucru cu laptele matern, „că poate fi chiar mai bun, deoarece este îmbunătățit cu diverși nutrienți”, nu a renunțat. Inițial a studiat pentru ea, dar apoi a realizat că îi poate ajuta și pe alții.
„Voiam să schimb ceva și nu puteam fi luată în seamă doar vorbind cu mamele în parc. Venise vremea să trec de la povestit din experiență, la sfătuit și la ajutat ca om care studiază asta și care este recomandat de un for international în domeniu. Întâi mi-am luat licența în nutriție, apoi am făcut cursurile de doula, adică am învățat să ofer sprijin fizic și emoțional femeii însărcinate înainte, în timpul și după naștere. Am primit și acreditarea internațională IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). Încă mă formez, încă fac cursuri. E un domeniu în care învățarea continuă este obligatorie. Știința nu stă pe loc, progresul tehnologiei scoate la iveală multe informații care ajută, demontează mituri și luminează procesul”, a povestit Cristina Petcu.
Specialistul în alăptare a amintit că Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni fără apă, fără ceai, doar lapte, exclusiv. Din punctul ei de vedere alăptarea este baza vieții și a lumii.
De ce este nevoie de cursuri pentru alăptat?
Cristina Petcu povestește că întâlnește frecvent în practica de consultant în alăptare următoarea propoziție: „dar bunica cum a făcut?! Că nu a mai avut nevoie de consultant în alăptare și a crescut copii mari și frumoși.”
Specialistul spune că femeile zilelor noastre conștientizează că au nevoie să învețe și că nu mai sunt asemenea bunicilor. Trăiesc într-o lume în care totul este planificat și controlat, de la apa pentru care apasă pe butoane ca să curgă până la modul în care vor naște.
„Totul este control și apoi vine bebe. Proaspetele mămici simt că se învârte totul cu ele, că le fuge pământul de sub picioare, pentru că, de fapt, nu pot controla. Frâiele trebuie lăsate în mâinile instinctului. Corpul de femeie știe să nască și să alăpteze. Dar mama, cu un neocortex suprasolicitat și dezvoltat, vrea să preia rațional un proces fiziologic, care ar funcționa dacă ar fi dispoziția, dorința, acceptarea necunoscutului și împăcarea cu noul rol, treptat. Și aici este rolul meu, să le ajut să își găsească echilibrul”, a spus Cristina Petcu.
Conform specialistului, alăptarea nu înseamnă multă tehnică. Mama are nevoie să se simtă confortabil în timp ce alăptează, doar atât. Dacă își lasă deoparte frica și are încredere în ea, va fi atentă ca bebelușul din brațele ei să stea și el confortabil, să poată înghiți și respira. Sunt poziții care vin natural, nu sunt rețete.
Cristina Petcu ține ședințe și cursuri în care le vorbește mămicilor despre fiziologia sânului, când și cum se formează lactația, ce este colostrul, compoziție și rol, icterul fiziologic și legătura cu alăptarea, mulsul manual, pompa de sân, pozițiile de alăptare, metode alternative de hrănire. Nu uită să explice și problemele care apar în alăptare precum furia laptelui, ragadele sau fisurile dureroase ale mameloanelor si areolei, care apar după două-trei zile de la naștere și sunt de obicei cauzate de alăptare. Mastita sau infecția glandelor mamare și abcesul sunt alte puncte ale discuției Cristinei cu mămicile. În cadrul cursurilor le vorbește și despre înțărcare și diversificare.
Tații, interesați și ei de unele cursuri
Specialistul în alăptare a subliniat faptul că mamele pot apela la un consultant încă din ultimul trimestru de sarcină. Pregătirea pentru naștere înseamnă și pregătire pentru alăptare.
„Cel mai des lucrez unu la unu, în ședințe individuale, care durează o oră. La domiciliu, în clinică sau online. Cursuri fac cam de 4-5 ori pe an. Uneori vin și tăticii. Eu încurajez asta, țin mult ca și ei să aibă o percepție corectă și reală despre maternitate. Observ un interes din ce în ce mai mare al mamelor pentru aceste cursuri. Mă gândesc că asta va creste rata alăptării exclusive în România, care momentan este foarte mică. În 2006, conform unei statistici făcute de UNICEF, doar 12,6% dintre mame alăptau exclusiv până la 6 luni. Acum cu siguranță nu depășim 20%, în condițiile în care statele nordice au 70-80% și au concediu de maternitate 3 sau 6 luni. Cu încredere în ele și ajutate de cei apropiați, mămicile vor reuși să facă față acestei perioade minunate de început”, a concluzionat Cristina Petcu.
Publicitate și alte recomandări video