Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum a evadat ucigașul: s-a ascuns sub scări când s-a adus masa. „Mi-a fost dor de tata“

GALERIE
tecuta
  • tecuta
- +

Fostul elev care şi-a sugrumat mama şi bunica în vila familiei din Bucium, acum 7 ani, pare să fi premeditat o evadare de la Spitalul de Psihiatrie Grajduri. Primele indicii arată însă că nu ar fi făcut-o cu vreun scop criminal. În unitatea medicală are loc o anchetă, pentru a vedea cine se face vinovat de „reuşita“ evadării.

Un pacient internat la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri a fugit vineri seara din incinta unităţii medicale, unde se află internat de aproximativ şase ani, după ce şi-a omorât mama şi bunica.

Silviu Cătălin Tecuţă a fost găsit a doua zi, în jurul orei 15.00, la trei kilometri distanţă de spital, de către un angajat care se afla în timpul liber şi care l-a recunoscut, alertând conducerea instituţiei.

Din primele discuţii purtate în interiorul spitalului, a reieşit că pacientul a plecat atunci când se afla în spaţiul de recreere din exteriorul pavilionului. În jurul orei 18.00, când a fost adusă masa, pacienţii au intrat în pavilion, în timp ce Silviu Tecuţă s-a ascuns într-un spaţiu de sub nişte scări, ulterior sărind peste gardul care împrejmuia pavilionul, apoi peste cel al spitalului.

Anchetă internă în desfăşurare

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi au precizat că au fost alertaţi sâmbătă dimineaţa că un pacient în vârstă de 24 de ani a plecat în seara zilei de 20 octombrie. Conducerea spitalului spune însă că a fost sesizată dispariţia acestuia în aceeaşi zi, vineri, în jurul orei 20.

„S-a observat foarte repede că lipseşte de la masă, iar în acel moment s-a respectat procedura internă, s-a anunţat medicul de gardă, acesta a anunţat conducerea. A fost constituită celula de criză aşa cum scrie în procedură, a fost organizată echipa de căutări. Când am primit telefonul, am şi anunţat de îndată persoana de legătură care e trecută în protocolul de colabroare cu IPJ-ul, asta se întâmpla în jurul orei 20“, a explicat dr. Victor Idriceanu, managerul unităţii medicale.

Acesta susţine că încă nu s-a putut discuta cu pacientul pentru a putea afla motivele care l-au îndemnat să recurgă la acest gest, însă, atunci când a fost găsit pe marginea drumului, a spus că i se făcuse dor de tatăl său, ceea ce a dus la ideea că a fost premeditat gestul.

„Atât am reuşit să discutăm cu el, a motivat că «prostia» pe care a făcut-o a fost din cauză că îi era dor de tatăl său. Din discuţiile cu colegii săi de pavilion, cu personalul medical, rezultă că nu a spus nimănui şi nu a dat vreun semn că ar urma să facă asta. Era chiar unul dintre pacienţii care nu punea probleme deosebite nici personalului, nici colegilor, a fost o surpriză pentru noi“, a completat Idriceanu.

La nivelul instituţiei a fost declanşată o anchetă internă pentru a se hotărî cine se face vinovat de dispariţia acestuia, dacă este vina personalului care trebuia să îl supravegheze, urmând ca mai apoi să se discute şi cu acesta, după ce medicii vor considera că este momentul potrivit.

„Deocamdată e cam greu să spunem exact ce s-a întâmplat, atunci când l-am adus pacientul nu era într-o stare optimă ca să putem purta discuţii aprofundate cu el. Vom vedea dacă medicii din spital recomandă să avem o discuţie cu el, dacă nu vom mai aştepta cât va fi nevoie. Era destul de zdruncinat de eveniment“, a mai spus managerul spitalului.

Fugar pentru a doua oară

Aceasta nu este prima dată când Silviu Tecuţă evadează, ultima dată plecând în luna ianuarie a anului 2012, când se afla internat în altă unitate medicală, şi anume la Spitalul de Psihiatrie „Socola“. Atunci acesta a fugit în cursul dimineţii, când doi dintre infirmieri l-au luat din pavilionul în care se afla internat, pentru a-i ajuta la transportarea hranei. A fost găsit după câteva ore, la o biserică din zona Bucium, la care a ajuns mergând pe jos câţiva kilometri. Cei doi infirmieri au fost sancţionaţi disciplinar, cu suspendarea contractului de muncă pe cinci zile, iar alţi trei asistenţi medicali care erau în tura respectivă s-au ales cu un salariu redus cu 10% pe o perioadă de o lună.

Pe 4 octombrie 2011, Silviu Tecuţă şi-a omorât mama şi bunica, pe atunci fiind elev, sugrumându-le şi apoi înjunghiindu-le în vila familiei din Bucium, după expertiza psihiatrică arătându-se că nu avea discernământ în acel moment. Acesta este considerat un bolnav psihic periculos, în lipsa medicaţiei el devenind violent.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri