E greu să apreciezi schimbarea de comportament de cosum al unei gospodării judecând doar după inflația anuală – chiar și când aceasta se măsoară în două cifre. Evaluarea efectelor inflației pe un întreg deceniu poate, însă, arăta ce s-a schimbat în structura cheltuielilor gospodăriilor românești și aprecia mai bine efectele pe care inflația generală – dincolo de pasii ei anuali – o produce în societate și în economie.
Inflația ultimului deceniu a fost mult mai mare în România decât cea de la nivelul Uniunii Europene: 41,6%, față de 26,4%.
Cu toate acestea, au fost doi ani , 2015 și 2016, care au consemnat fenomenul de deflație, o scădere a prețurilor incluse în coșul de consum. Însă ultimii doi ani, 2022 și 2023, a fost consemnată o majorare accelerată a pețurilor care se mai manifestă și în prezent.
Pe grupe mari, cele mai mari mari scumpiri s-au înregistrat în cazul produselor alimentare și băuturilor nealcoolice (+58%) și alcoolul și tutunul (+54%). Dintre alimente, pe parcursul a 10 ani, cartofii mai mult și-au dublat prețul, scumpindu-se cu 128%. Și pâinea s-a scumpit peste medie (+69%), ouăle cu 78% iar carnea s-a scumpit cu 50%. Deși au crescut foarte mult subvențiile acordate fermierilor – programul „Tomata”, de exemplu, legumele s-au scumpit cu 84,4%.
Vezi mai multe detalii pe cursdeguvernare.ro
Publicitate și alte recomandări video