Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum a făcut crocodilul carieră în modă

GALERIE
piele, crocodil
  • piele, crocodil
- +

Cea mai cunoscută reptilă din sport a fost împinsă pe podiumul de modă de inspiraţia unui jurnalist american şi de tenacitatea şi priceperea comercială a unuia dintre cei mai buni tenismeni francezi ai secolului XX – René Lacoste.

Povestea crocodilului care a făcut carieră în modă începe în 1927, înaintea unui meci de Cupă Davis. Totul s-a datorat mai degrabă întâmplării. Unul dintre cei mai buni tenismeni francezi ai secolului XX, René Lacoste, născut la 2 iulie 1904 şi câştigător a şapte turnee de Grand Slam, a fost poreclit „crocodilul” de un jurnalist american de la „Boston Evening Transcript”. Ziaristul avea cunoştinţă despre faptul că Allan H. Muhr, căpitanul echipei franceze de tenis, îi promisese lui Lacoste că-i va dărui o geantă din piele de crocodil dacă va câştiga unul dintre meciurile decisive. Chiar dacă Lacoste a pierdut, se pare, partida, tenismenul a fost apreciat pentru tenacitatea sa; iar presa americană a început să scrie despre el folosind apelativul „crocodilul”.

Încântat de asociere, Lacoste l-a rugat pe prietenul său, designerul Robert George, să-i deseneze acest simbol pe toate cămăşile pe care le purta în timpul meciurilor. O idee inspirată care avea să revoluţioneze moda sportivă pentru bărbaţi.

Nu a fost singurul lucru bun al partidelor cu pricina: una dintre cele mai asidue spectatoare din tribune era chiar Simona Thion de La Chaume, viitoarea soţie a francezului, pricepută la rândul ei la golf.

 

Tricoul „polo” cu crocodil

Simţind că e rost de o afacere, în 1933, la doar câţiva ani de la retragerea din tenis în 1929, René Lacoste şi André Gillier, proprietarul unei mari companii de producţie de textile şi îmbrăcăminte, au fondat o societate care avea ca scop exploatarea comercială a cămăşii inscripţionate cu acest logo pe care campionul francez îl utilizase pentru uzul personal pe terenul de tenis.

Primul tricou sport cu ţesătura „jersey petit pique”, numit apoi şi „polo”, cu emblema crocodilului brodat, este creat tot în 1933. Modelul cu mâneci scurte, guler reglabil şi croială mai lungă la spate, în aşa fel încât să ofere lejeritate şi confort în timpul partidelor sportive, a fost foarte preţuit pentru calităţile sale şi designul deosebit şi purtat sistematic de personalităţile sportive ale epocii. Lacoste era preocupat de conceperea unor haine nu doar estetice, ci şi comode şi uşoare, care să permită libertatea de mişcare a jucătorilor, în culori intense şi ostentative. Aceste culori puternice au devenit un must al firmei. De menţionat că, pe vremea lui Lacoste, tenisul se juca în cămăşi cu mânecă lungă, pantaloni şi uneori chiar cravată, aşa că o schimbare era esenţială. Apar modele de tricouri de sport concepute pentru tenis, golf şi navigaţie, toate cuprinse în catalogul anului 1933. Era prima dată când „crocodilul” ieşea în stradă şi se pregătea de o carieră în modă care va dura aproape un secol.

 

O afacere de familie, niciodată cotată la bursă

Din 1942, de când devine preşedintele Federaţiei Franceze de Tenis, Lacoste se dedică dezvoltării acestei afaceri. În 1963, Bernard Lacoste, fiul fondatorului reuşeşte să vândă în lume mai mult de 300.000 de produse sub această marcă. De altfel, „crocodilul” a cunoscut cea mai mare faimă în anii ’70 și ’80 , în Statele Unite. În timp, firma a diversificat produsele, ajungând la pantaloni scurţi, parfumuri, ceasuri, articole din piele şi optică, fără a abandona însă linia sportivă. În 1977, „crocodilul” se confruntă cu „tigrul” (Le Tigre) – o linie de îmbrăcăminte aproape copiată la indigo şi care scoate pe piaţă produse similare.

Crocodilul Lacoste a rămas mereu o afacere de familie, transmisă din tată-n fiu şi niciodată cotată la bursă. Protocolul de „admitere” în afacere nu era însă unul simplu. Înainte de a prelua frâiele companiei Lacoste, aspirantul trebuia să-şi dovedească abilităţile de om de afaceri în cadrul altor firme externe şi în alte sectoare de activitate. În aceste fel, s-a reuşit, se pare, menţinerea, supravieţuirea şi independenţa companiei.

Lacoste şi soţia sa Simone Thion de La Chaume au avut împreună patru copii, 17 nepoţi şi 14 strănepoţi, însă doar trei membri ai familiei au deţinut funcţii în cadrul companiei. René Lacoste a murit în 1996.

 

Crocodilul reinventat: trofeu, bijuterie, prăjitură

CIteşte mai departe

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri