anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Cum a fost posibil? Cine este cel care și-a ucis mama și a anunțat crima la TV

GALERIE
crima
 • crima
- +

Bărbatul care a ucis-o în cursul zilei de ieri pe mama sa fusese externat, prin decizia instanței, la finalul lunii august a anului trecut de la Spitalul de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță Pădureni-Grajduri, pentru a-și continua tratamentul la domiciliu. Acesta a fost internat în 2014 pentru că a comis fapte de violență, dar pentru care, conform medicilor care l-au evaluat, nu a avut discernământ. 

UPDATE ORA 11:50 „A stat mult timp la noi, nu a avut probleme deosebite pe timpul internării, nu a fost nicio problemă cu el, a fost mereu compliant, și-a luat mereu tratamentul, chiar discutam cu colegii la camera de gardă, e un subiect care ne întristează și pe noi. Mai mult decât atât, mama sa chiar venea, îl vizita periodic, așa cum ne-am dori să fie în cazul tuturor pacienților care, din păcate, ajung să fi abandonați de familie”, a precizat jr. Victor Idriceanu, managerul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Grajduri.

Mama pe care a omorât-o îl vizita în permanență cât a fost internat la spital, în condițiile în care pacienților internați la Grajduri le lipsește în peste 90% dintre cazuri un sistem de sprijin.

UPDATE 10:50 Bărbatul se află în acest moment internat la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași în vederea efectuării expertizei medico-legale psihiatrice. A ajuns la spital joi seară, în jurul orei 20.00-20.30. „Expertiza medico-legală este făcută de o comisie alcătuită din doi psihiatri, medic de medicină legală, psiholog. Expertizele sunt conduse de Institutul de Medicină Legală, ei sunt cei care stabilesc programul expertizelor”, a precizat dr. Raluca Prepeliță, director medical al Institutului de Psihiatrie „Socola”. Ultima internare a acestuia la „Socola” a fost în anul 2014, ulterior fiind tratat la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri.​

De-a lungul anilor a solicitat în mai multe rânduri instanței să i se permită eliberarea. Primul astfel de proces figurează pe portalul instanțelor în anul 2017, care a fost soluționat negativ un an mai târziu. Mai există două astfel de tentative până la acțiunea depusă în ianuarie 2020 și soluționată șapte luni mai târziu, în august.

„Admite sesizarea formulată de către judecătorul delegat la Compartimentul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi cu privire la verificarea măsurii de siguranţă a internării medicale a persoanei internate. Înlocuieşte măsura de siguranţă a internării medicale, prevăzută de art. 110 din Codul penal, dispusă faţă de intimat prin încheierea penală din data de 23.07.2014 a Judecătoriei Iaşi, definitivă la data de 30.07.2014 prin necontestare, pronunţată în dosarul nr. 26129/245/2014, cu măsura de siguranţă a obligării la tratament medical. Pune în vedere bolnavului că are obligaţia de a se prezenta de îndată la unitatea sanitară la care urmează să i se efectueze tratamentul şi îi atrage atenţia că în caz de nerespectare a măsurii luate se va dispune internarea medicală”, se precizează în decizia instanței.

Citește și: (FOTO-VIDEO) Crimă odioasă în Iaşi, anunţată la Naşul TV. Un bărbat i-a tăiat gâtul mamei sale

Internarea medicală în astfel de spitale, în regimul măsurilor de siguranţă, se face atunci când „făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanţe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă şi prezintă pericol pentru societate“, până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, conform articolului nr. 110 din Codul Penal.

Externarea se face doar în urma unei expertize psihiatrice, realizată în condiţiile specificate în legislaţie, iar dacă pacientul primeşte aviz favorabil, trebuie să urmeze un tratament obligatoriu şi să vină periodic la psihiatru.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.