Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum a fost prins "Dodo", ieşeanul care cumpăra ecstasy pe Darknet cu criptomonede

GALERIE
dorguri darkweb
  • dorguri darkweb
- +

Marfa ajungea în Tătăraşi via Frankfurt. În primă instanţă a luat 6 ani cu executare.

Un traficant de droguri va ajunge după gratii deşi îşi luase toate măsurile de siguranţă. A aşteptat să treacă suficient timp de la precedenta condamnare, cu suspendare. Şi-a comandat drogurile în cantităţi mici de pe Darknet, pentru a fi sigur că nu-i vor putea fi interceptate comunicaţiile şi că nu va plăti banii înainte de a-şi vedea marfa.

"Dodo" a fost ridicat însă de poliţişti imediat după ieşirea din oficiul poştal. În primă instanţă, a fost condamnat cu executarea sentinţei în regim de detenţie. Ultima sa speranţă, apelul, se va judeca în august.

Poreclit "Dodo", Alexandru Vlad era cunoscut cu preocupări în domeniul traficului de droguri. Făcea parte dintre grup de pasionaţi de muzică tehno, în cadrul petrecerilor consumându-se frecvent droguri.

Tânărul de 33 de ani fusese de altfel condamnat o dată, cu suspendare. După expirarea termenului de 3 ani de reabilitare, cu cazierul curat, ieşeanul s-a reapucat "de lucru".

"În cursul lunii iulie 2019 am plasat o comandă pe Darknet, folosind un calculator de la o sală de internet din zona Podu Roş. Comanda a fost exclusiv pentru MDMA, unde pe internet coşul minim este de 50 grame, iar eu am plătit suma de aproximativ 280 euro în criptomonedă, completând la rubrica «destinatar» numele I.V., fiind un nume fictiv, iar adresa am trecut-o pe cea din cartier Tătăraşi, unde am stat cu chirie. În sistemul de achiziţie al drogurilor prin Darknet am o garanţie în sensul că banii mei sunt ţinuţi de o terţă persoană şi nu sunt remişi vânzătorului până drogurile nu ajung la mine", a povestit acesta ulterior.

Trimiterea s-a făcut prin poştă, variantă mai ieftină decât prin intermediul unei firme de curierat.

Poliţiştii Biroului de Combatere a Crimei Organizate îl ţineau însă sub observaţie pe Vlad încă din 2018. Autorităţile germane opriseră pe aeroportul din Frankfurt un colet trimis pe adresa la care locuise o vreme "Dodo".

Poliţiştii ieşeni n-au avut altceva de făcut decât să aştepte următoarea livrare, care avea să aibă loc în august 2019. Atunci când din Germania a plecat un nou colet spre adresa cunoscută, anchetatorii au solicitat reţinerea şi percheziţionarea provizorie a acestuia.

În colet se aflau trei punguţe sigilate termic, conţinând aproximativ 60 de grame de MDMA (ecstasy) şi amfetamină cu cafeină. În locul drogurilor s-au introdus zahăr brun, făină şi patru comprimate inofensive. Pachetul a fost închis la loc şi reintrodus în circuitul poştal.

După o săptămână, Vlad s-a întâlnit pe stradă cu o funcţionară a oficiului poştal din Tătăraşi, pe care a întrebat-o dacă i-a ajuns coletul, răspunsul fiind afirmativ.

A rămas ca "Dodo" să vină a doua zi. La 13.16, bărbatul a intrat în oficiul poştal. La 13.25, ieşea cu pachetul. Câteva secunde mai târziu, era oprit de poliţiştii care-l aşteptau.

A avut pachetul în mâini doar pe parcursul a 10 metri. La percheziţiile imobiliare făcute la domiciliul acestuia şi la cel al părinţilor au fost găsite râşniţe pentru cannabis şi un cântar electronic folosit la cântărirea drogurilor.

Deşi a afirmat că achiziţionase drogurile doar pentru consum propriu şi că era convins că ele provin din România, Vlad a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri de mare risc şi pentru introducerea în ţară de astfel de droguri.

Cantitatea de droguri era prea mare pentru ca acestea să fie destinate exclusiv consumului, iar faptul că site-ul de pe care fuseseră cumpărate era scris în limba română nu a fost considerat relevant de anchetatori. Vlad a fost condamnat pentru ambele fapte, la o pedeapsă totală de 6 ani de închisoare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri